donderdag 29 december 2022
29 december 2022

2022… het jaar van de podcast

De podcast is terug van nooit weggeweest. Ook op VRT. In 2022 lanceerden we maar liefst nieuwe 2.317 episodes uit 107 verschillende podcastreeksen, vanaf dit najaar ook mooi samengebracht in VRT MAX naast tal van tijdloze reeksen. Dit zijn de meest opvallende podcasts van het jaar!

podcast 'Hey Paul'

Dat het aanbod wordt gesmaakt, bewijzen de meer dan 300.000 unieke mensen die sinds 29 augustus de weg naar VRT MAX vonden om een podcast te beluisteren. Meer over het jaar van onze digitale kijk- en luisterbestemming lees je hier.

1. Hey Paul

Hoe dicht kan je geraken bij Paul McCartney? Dat wou Michèle Cuvelier eens uitproberen, in een ultieme poging om te leren loslaten. Volgens Het Belang van Limburg heeft Michèle de mooiste podcast ter wereld gemaakt. “Een perfect gemonteerd en uitgebalanceerd document dat je meeneemt op een wonderlijke reis.” De podcast werd geselecteerd voor een Rose D’or, genomineerd voor de Prix Europa, en won een Belgian Podcast Award in de categorie ‘Best Culture & Music’.

Te beluisteren op VRT MAX.

2. De kunst van het verdwijnen

Op één banale straathoek in de Antwerpse Joodse wijk gebeurt drie keer het onmogelijke: een spectaculaire tunnelroof, een vergeten aanslag en een kind dat aan een razzia ontsnapt. De podcast wordt aangeraden door Babette Moonen, Frank Vander linden, Lien Van de Kelder én Saskia De Coster in de eindejaarslijstjes van Humo. De reeks staat tussen de 10 procent meest gedeelde podcasts wereldwijd op Spotify, en klom in Nederland tot de eerste plaats van meest beluisterde reeksen op Apple Podcast.

Te beluisteren op VRT MAX.

De kunst van het verdwijnen

3. Ouder

Wanneer Francis Njotea ontwaakt uit een coma, vertelt hij zijn zoon Raf verward een geheim. Dat hij geen 63 jaar oud zou zijn, zoals zijn kinderen en ex-vrouw heel hun leven dachten, maar 73. Later ontkent hij het verhaal. Samen met zijn goede vriend Lander Kennis gaat Raf Njotea op zoek naar het migratieverhaal van zijn vader. Het levert het duo de titel Meestervertellers op, nominaties voor de Prix Europa en Belgian Podcast Award en een selectie voor de Rose D’or.

Te beluisteren op VRT MAX.

Francis Njotea

4. Snapt ge mij nu?

Heb jij ook het gevoel dat we niet meer kunnen discussiëren zonder elkaar aan te vallen of het laatste woord te willen hebben? Wel, Aurélie Boffé heeft dat ook. In deze podcast gaat ze in gesprek met jonge twintigers die allemaal een andere visie hebben op een actueel onderwerp. Want ze is nieuwsgierig naar alle stemmen in eenzelfde debat. De reeks is bekroond met een Belfius Persprijs, omwille van de “jeugdige en spontane interviewaanpak”. Luc Haekens tipt Snapt ge mij nu? in de eindejaarslijstjes van Humo.

Te beluisteren op VRT MAX.

5. Planeet Frank

Planeet Frank is intussen een vaste waarde. Al drie seizoenen lang beantwoordt weerman Frank Deboosere vragen van luisteraars rond het weer en het klimaat. Vaak zijn het brandend actuele onderwerpen waarover veel ongerustheid bestaat, en voor meer toelichting haalt hij er soms specialisten bij. De podcast is bekroond met de Belgian Podcast Award in de categorie ‘Sustainability’.

Te beluisteren op VRT MAX.

Frank Deboosere Alexander Dumarey

6. Het kwartier

In Het kwartier zoeken VRT NWS-journalisten Lode Roels en Sofie Vander Donckt elke weekdag uit hoe drie nieuwsverhalen echt in elkaar zitten. Van de stijgende energiefactuur tot een nieuwe medische doorbraak. Van de chaos op onze luchthavens tot een intrigerende moordzaak. Met relevante vragen en verrassende inzichten. Eén kwartier luisteren wanneer het jou past, om een dag te kunnen meepraten over het nieuws.

Te beluisteren op VRT MAX.

Lode Roels en Sofie Vander Donckt

7. De Franse revolutie

In zijn nieuwste podcastparel De Franse revolutie brengt Johan Op de Beeck het stormachtige verhaal van de Franse Revolutie: van de bestorming van de Bastille in 1789 tot de bloeddorstige terreur. Naast Johan hoor je ook de stemmen van topacteurs als Frank Vercruyssen, Stefaan Degand, Koen De Sutter en Dominique Van Malder. De favoriete podcast van Jef Neve, Joost Zweegers, Luc Haekens én Maarten Vangramberen in de eindejaarslijstjes van Humo.

Te beluisteren op VRT MAX.

Johan Op de Beeck

8. Snelle geschiedenis

Weet jij waarom we kussen? Of waarom er overal in Vlaanderen sanseveria’s op de vensterbanken staan? Of hoe lang wij al ‘BOE’ roepen naar slechte optredens? Sofie Lemaire duikt in onbekende, historische verhalen waarvan je denkt: ‘En waarom wist ik dat niet eerder’? Een podcast over héél bekende dingen... met een verrassende geschiedenis.

Te beluisteren op VRT MAX.

Sofie Lemaire JOKKO

9. Wat is de kans

In Vlaanderen leeft 1 op 8 mensen in kansarmoede. Dat is veel, té veel. In Wat is de kans? gaat Max-Lena Vanden Eynde het gesprek aan met mensen die zelf in kansarmoede leven. Hoe makkelijk kom je in kansarmoede terecht? En hoe moeilijk is het om er weer uit te klimmen? Voor een woordje uitleg over het thema gaat Max-Lena te raad bij professor Wim Van Lancker, armoede-expert aan de KU Leuven.

Te beluisteren op VRT MAX.

Wat is de kans?

10. Leesb(a)ar

Annelies Moons en Joris Hessels laten zich bedienen met de boeken die besproken werden op door alle zenders en platformen van VRT. Het aanbod is groot, want aan de Reyerslaan worden volop boeken gelezen en besproken. Tenslotte blijft taal- en leesbevordering een belangrijke opdracht van onze publieke omroep. Maar zijn al die boeken wel écht leesbaar?

Te beluisteren op VRT MAX.

Annelies Moons en Joris Hessels

Meer over Podcast

Het nieuwe seizoen van 'Leesbaar'

Radio 1 viert Tom Lanoye met podcast 'Viva Lanoye'

VRT NWS-podcast ‘Waar is Zuster Gabrielle?’ haalt 1 miljoen starts en verplettert VRT-podcastrecord

Studio Brussel lanceert podcast 'Quiz quiz hoera!'

Sandermans Zaken: nieuwe MNM-podcast duikt in smartphones van BV’s

Hang aan Johan Op de Beecks lippen met tweede deel van 'De Franse Revolutie'

Sporza lanceert nieuwe podcast Wielerclub Wattage

'Waar is zuster Gabrielle?': VRT NWS onderzoekt verdwijningszaak uit 1982