woensdag 19 april 2023
19 april 2023

Chloë van de Klantendienst: ‘Ik vraag me oprecht af waar de Paashaas zijn informatie moet halen’

COLUMN - 19 april 2023 - Elke dag behandelt de VRT-klantendienst een heleboel vragen, opmerkingen en klachten van het publiek. Chloë van de Klantendienst neemt de verzamelde klachten onder de loep en vat ze op eigenzinnige manier samen.

Hey! De afgelopen 14 dagen werd er 1.657 keer contact opgenomen met onze dienst. Er vielen twee brieven voor Jeroen Meus in de bus. Een eerste werd ook in kopie bezorgd aan het Ministerie van Volksgezondheid, omdat onze tv-kok een “VERPLETTERENDE verantwoordelijkheid” draagt voor het overgewicht van de Belgen. “Niets blijft ongestraft”, aldus de schrijver.

Een kijker uit Nederland merkt dan weer op dat Jeroen in Dagelijkse kost te “nonchelant” (sic) omgaat met het klaarmaken van zijn gerechten. “Zo haalt hij nooit de pitten uit zijn aardappels. Wij als Nederlanders zijn dat niet gewend.” Voor deze klacht heb ik me gericht tot een botanicus, die me verzekerd heeft dat ook in Nederland aardappelen pitloos zijn. Maar misschien is dit wel de reden waarom ‘patat’ niet deugt? Wie weet uit welk gek gewas worden die frietjes daar gesneden?

Een kijker van Thuis deed een opvallende vaststelling. “De propere glazen die in de toogkasten staan van goed draaiende zaken als Bar Madam en de wijnbar zien er nogal stoffig uit. Of komt dat door de lichtinval van de spots in die kasten?” Mijn eerste reactie: Vicky zal in beide zaken poetsen, zeker? Ik het heb het voor de zekerheid nagevraagd bij de makers en deze fan heeft gelijk. Maar de oplettende kijker zal merken dat die glazen niet gebruikt worden om drankjes in te doen. Dus tijdens de opnames zijn geen dieren, mensen of anderen geschaad. Vicky wordt evenwel gevraagd eens met een stofdoek door de glazen te gaan.

Er waren ook een paar klachten over Thuis, omdat er in de aflevering van dinsdag 11 april beelden werden getoond van Femke die paaseitjes verstopt in de tuin. “Voor ons is de magie errond verdwenen!” Goh ja, als Femke nu graag eitjes in haar tuin legt, hoeft dat de magie van Pasen toch niet te overschrijven? En ook onze nieuwe weervrouw Jacotte Brokken werd door enkele kijkers terechtgewezen om dat ze in Het weer vertelde dat verstopte paaseieren waarschijnlijk droog zullen blijven. “Beetje gezond verstand, aub.”

Nu vraag ik me oprecht af waar de Paashaas anders zijn informatie moet halen? Want eerder in datzelfde weerbericht heeft Jacotte wel degelijk de Paashaas persoonlijk aangesproken. Haar uitspraak was dus aan hem gericht. Verder vraag ik me nu zelf af wat we voortaan moeten doen met gezinnen waar de Paasklokken komen? Kunnen die klokken in Rome wel naar het weerbericht van VRT kijken? Kortom, veel prangende vragen en nog een klein jaar om die te antwoorden.

De papagaai van Ben Crabbé

Over Jacotte gesproken: zij heeft haar start niet gemist. Ja, hier en daar hebben bepaalde kijkers moeite met haar vlotte ‘hey’ aan het begin van Het weer. “Haar aanspreking van de kijker met haar ergerlijke HEY bij aanvang van haar weerpraatje moet ze achterwege laten. Beste kijker volstaat.” Zelf vind ik een frisse ‘hey’ veel persoonlijker. Ik zeg zelfs ‘hey’ tegen onze CEO wanneer ik hem kruis in de gang. En die antwoordt dan meestal met ‘geen commentaar’. Maar goed, smaken mogen verschillen.

Een andere kijker vindt het jammer dat Jacotte “altijd een jeansbroek draagt”. Prima, toch? Al in 1988 wijdde stijlicoon Ben Crabbé een item aan de spijkerbroek in het programma Klim op, en het feit dat die ook in formele contexten gedragen kan worden. Wat mij betreft: blijf jeans dragen, Jacotte!

Gelukkig vallen er ook regelmatig complimenten in onze mailbox, en deze keer zelfs tientallen voor onze nieuwe weervrouw. Dit is de mooiste: “Beste mensen van VRT, nog nooit stuurde ik een klacht, noch felicitatie. Toch wil ik nu effe mijn felicitaties overmaken aan Jacotte van het weerbericht, die doet dat zo goed! Zo naturel! Alsof ze in haar leven niks anders gedaan heeft, top!” Van mij mocht die mail ook met ‘hey’ beginnen, maar het is oké. Proficiat Jacotte met de Chloë Complimenten Wisselbeker!

Verder blijven stijlicoon Ben Crabbé en zijn Blokken opnieuw de gemoederen beroeren. Zo hekelen kijkers zijn “aversie voor bloemen, planten en dieren”, het “irritant herhalen van het juiste antwoord” en het “slurpen van zijn koffie”. Een kijker vraagt zich af of Ben op 14 april dronken was “of te veel pilletje heeft geslikt”. (Ik denk gewoon te veel koffie geslurpt.) En dan is er nog dit: “Kan iemand die onnozele papegaai uit het publiek van Blokken verwijderen?” Ik heb de dierenbescherming ingeschakeld, maar er werd geen verdwaalde papegaai in de studio aangetroffen.

Chloë van de Klantendienst

Dossier: Chloe

Meer over Chloe

Chloë van de Klantendienst: ‘Wat een neerkijkende uitspraak op vrouwen! En op scampi’s’

Chloë van de Klantendienst: ‘Het verschil met een échte Karen, is dat er in deze agressieve woordenbrij geen klacht valt te ontrafelen’

Chloë van de Klantendienst: ‘De paal van deze klager? Die behoort niet tot de opdracht van de publieke omroep’

Chloë van de Klantendienst: ‘Soms wou ik wat vroeger geboren zijn. Dan kon ik me inschrijven voor Hotel Romantiek’

Chloë van de Klantendienst: ‘Zo klinkt het net of de beer van ‘De droomfabriek’ Maurice van de Kampioenen heeft aangerand’

Chloë van de Klantendienst: ‘Als roepen en tieren slecht zou zijn voor je hart, dan had de farmaceutische industrie Kamp Waes gesponsord’

Chloë van de Klantendienst: ‘Maak eens grappen over andere ‘proventies’, Bart’

Chloë van de Klantendienst: ‘We willen het weer zien. Niet je hond, 4x4 of kleinkinderen’