dinsdag 14 mei 2024
14 mei 2024

Chloë van de Klantendienst: ‘Wat een neerkijkende uitspraak op vrouwen! En op scampi’s’

Dinsdag 14 mei 2024 - Elke dag behandelt de VRT-klantendienst een heleboel vragen, opmerkingen en klachten van het publiek. Chloë van de Klantendienst neemt de verzamelde klachten onder de loep en vat ze op eigenzinnige manier samen.

Vannacht droomde ik dat het 1999 was. Magda was de Mol. Het Eurovisiesongfestival werd uitgezonden vanuit Jerusalem. In Oostende opende het Ensor-jaar.

De Droomfabriek werd van onder het stof gehaald, Studio Brussel kreeg een metamorfose, we zaten op een zucht van verkiezingen en een nieuwe Beheersovereenkomst.

Ben Crabbé en zijn Blokken beroerden de gemoederen. Trouwe kijkers stuurden klachten naar de omroep over de presentator die maar bleef “BRT” zeggen, die “spojt” op een rare manier uitspreekt en die soms erg denigrerend is tegenover de jury.

Zo zie je maar. Alles komt terug. Alleen soms net iets anders.

De afgelopen 21 dagen werd er 2.859 keer contact opgenomen met onze dienst. Zoals de traditie het voorschrijft, gingen vele commentaren over de commentator tijdens het Eurovisiesongfestival. “Schaam jullie dood, VRT”, stelt een kijker. Met dan een bloemlezing van Peters gewraakte opmerkingen en getekend met “niet zo vriendelijke groeten”. Een andere klager vraagt zich af of “diene Peter Van de Veire zomaar kan zeggen: ‘de zangeres wordt aangerand door ranzige scampi’s’. WTF, zeg!!!!! Wat een neerkijkende uitspraak op vrouwen!!!” En op scampi’s.

Al denken sommigen ook constructief mee. “Hoog tijd voor een positieve, breder denkende en NIET veroordelende presentatie! Zo jammer dat presentator Peter Van de Veire ook dit jaar weer een uitlachsessie van Eurovisie maakt.” Goh, wat dat betreft wil ik niemand met alle zonden van Israël beladen.

Hete aardappel

Verschillende kijkers voelden zich bedrogen door de diskwalificatie van Joost Klein. “Ik heb 15 euro betaald om voor Joost Klein te stemmen tijdens de halve finale en ondanks het feit dat dat geholpen heeft om hem te laten doorgaan, mag hij nu toch niet deelnemen aan de finale. Hoe kan ik dit geld terugkrijgen?” Of ook: “Welke acties gaat de VRT ondernemen om de stemmers te vergoeden?” Ik begrijp de teleurstelling en boosheid (en hoop vooral dat mijn jongste dochter ook niet voor 15 euro gestemd heeft). Maar deze hete aardappel speel ik met véél plezier door naar de EBU.

Ook over de verdere verslaggeving van het hele Eurovisiecircus zijn er heel wat opmerkingen binnengelopen. Die gaan evenredig van uiterst negatief (“VRT hoeft mij niet te vertellen wat ik moet denken!”) tot volmondig positief (“dankzij jullie mooie en overzichtelijke samenvatting blijven we mee met de chaotische feiten”). Gemiddeld genomen ligt de waarheid dus pal in het midden. Volgens mij is de winnaar van de liedjeswedstrijd dan ook tekenend voor de situatie: zo neutraal als Zwitserland.

Maar we ontvingen ook heel wat complimenten, zoals deze. “Het is door Peter dat ik naar het Eurovisiesongfestival kijkt. Droge humor op zijn best. Peter is top als commentator!” Alleen al daarom krijgen Peter en het hele Eurovisie-team de Chloë Complimenten Wisselbeker. Proficiat!

In 1999 speelde Peter Van de Veire het typetje Prof. Doc. Herman op Ketnet. Vannacht in mijn droom gaf hij in die hoedanigheid ook commentaar op het Songfestival, op scampi’s en op de schlemielige lobbyisten die van de liedjeswedstrijd doelbewust een politiek gebeuren hebben gemaakt. En Magda was nog steeds de Mol.

Dossier: Chloe

Meer over Chloe

Chloë van de Klantendienst: ‘Het gekrakeel kan maar bijdragen aan de Statler en Waldorf-status van José en Renaat’

Chloë van de Klantendienst: ‘Gelukkig is dit niet het soort lek waarover parlementaire vragen worden gesteld’

Chloë van de Klantendienst: ‘Bij een nucleaire ramp ligt het antwoord van VRT in lijn met de Vlaamse Canon’

Chloë van de Klantendienst: ‘Wat een neerkijkende uitspraak op vrouwen! En op scampi’s’

Chloë van de Klantendienst: ‘Het verschil met een échte Karen, is dat er in deze agressieve woordenbrij geen klacht valt te ontrafelen’

Chloë van de Klantendienst: ‘De paal van deze klager? Die behoort niet tot de opdracht van de publieke omroep’

Chloë van de Klantendienst: ‘Soms wou ik wat vroeger geboren zijn. Dan kon ik me inschrijven voor Hotel Romantiek’

Chloë van de Klantendienst: ‘Zo klinkt het net of de beer van ‘De droomfabriek’ Maurice van de Kampioenen heeft aangerand’