COLUMN - 14 juni 2022 - Elke dag behandelt de VRT-klantendienst een heleboel vragen, opmerkingen en klachten van het publiek. Chloë van de Klantendienst neemt de verzamelde klachten onder de loep en vat ze op eigenzinnige manier samen.
De afgelopen 14 dagen werd er 1.010 keer contact opgenomen met onze dienst. Zo kwamen er klachten omdat Phara de Aguirre niet duidelijk spreekt, omdat MNM-dj Sander Gillis zijn vrouwelijke co-presentatoren te vaak de studio uitstuurt en omdat Radio 2 te veel Engelstalige muziek draait. “Wij moeten toch niet leven als een Rus die altijd maar dezelfde klok hoort?” In lijn met de vraag van de overheid draait Radio 2 minstens 30 procent van de muziektijd Nederlandstalige nummers. Het is dus niet al Engels wat de klok slaat. Klagers krijgen een standaardantwoord.
Een kijker van Laat vindt Goedele Wachters niet “nutraal”. “Ook haar slaapwel is misplaatst. Sorry voor mijn mening.” Geen zorgen, onze Klantendienst staat open voor alle meningen. En de afgelopen weken ontstonden er nog heel wat andere verwarringen, vooral over eigennamen. Zo spreekt een kijker over een uitzending met “De Quin”. Ik dacht eerst dat het over een documentaire op Canvas ging, over een Chinese Dynastie. Gelukkig kon ik op basis van andere details in het bericht de knoop ontwarren: het ging over een uitzending rond Queen Elizabeth.
Frank De Booscher
Andere kijkers hadden het over “Frank De Booscher”, “Frank de Booser” en “Frank Depoosere”. Maar de meest frappante ging over “Ivan De Vader”. Geen klacht, wel een pluim op diens hoed. “Ik wil hem feliciteren met zijn programma. Hij heeft de voorzitter van Vlaams Belang meermaals aan het woord gelaten. Waarvoor dank. Er moet meer zendtijd komen voor De afspraak op vrijdag en zeker met de Heer De Vader.” Nu schuilt er een conflict in deze benaming van Ivan. In de Heilige Drie-eenheid gaat het over God de Vader, de Heer Jezus en de Heilige Geest. Wanneer we Ivan “Heer De Vader” gaan noemen, is hij dus de zoon van zichzelf. En dat is biologisch noch theologisch te verantwoorden. Vooralsnog blijven we Ivan De Vadder zeggen. Compliment wordt evenwel doorgespeeld.
En gelukkig lopen er regelmatig zulke complimenten binnen, zoals deze over het Radio 1-programma Classics met Evert Venema: “Evert, je was geweldig vandaag! Zo genoten!” Proficiat, Evert!
Opnieuw blijven Ben Crabbé en zijn Blokken de gemoederen beroeren. Zo melden verschillende kijkers dat de presentator zijn “godsdienstige praat altijd door onze strot ramt”, dat hij aan “politieke haatspraak doet” en zijn “flauwe moppen” achterwege moet laten. Een trouwe fan stelt vast dat Ben het “regelment” niet consequent toepast. En iemand hekelt het feit dat hij tijdens het afspelen van een liedje altijd “zo hard meezingt dat je er toch niks van hoort”. Tot slot vindt een klager dat Ben té vaak de uitdrukking “zet het op uwen boek” bezigt. We zetten het op onzen boek. Klagers krijgen een standaardantwoord.
Tot slot kregen we handgeschreven brief van iemand die Poetin heeft gecontacteerd met het verzoek geen atoomwapens te gebruiken. “Het zal misschien niet veel uithalen, maar ik heb het toch geprobeerd.” Waarvoor dank.
Chloë van de Klantendienst
Deel dit artikel op sociale media