zondag 15 november 2020
15 november 2020

Lutgart Simoens   [1928 -2020]

15 november 2020 - We vernemen het overlijden van 'De engel van Vlaanderen' en radiocoryfee Lutgart Simoens. De VRT biedt haar medeleven aan, aan familie, vrienden, collega's en alle trouwe fans.

Lutgart

Radiocoryfee Lutgart Simoens is overleden. Ze was 92 jaar. Simoens was meer dan 40 jaar lang een van de bekendste radiostemmen van Vlaanderen. Ze zal vooral herinnerd worden als presentatrice van "Vragen staat vrij", het verzoekprogramma dat ze bijna een kwarteeuw in goede banen leidde.

Radiocoryfee Lutgart Simoens was meer dan 40 jaar lang een van de bekendste radiostemmen van Vlaanderen. Om haar te eren zendt Radio 2 op 16 november een speciale De Pré Historie uit, met muziek door haar gekozen, interviews, originele fragmenten, én een afscheidsbrief van Lutgart voor de Radio 2-luisteraars. Aansluitend op De Pré Historie reageren luisteraars en bekende Vlamingen nog op het afscheid van Lutgart in De Topcollectie bij Peter Verhulst van 15.00 tot 16.00 uur.

De Pré Historie van Lutgart Simoens: maandag 16 november van 13.00 tot 15.00 uur op Radio 2.

De Topcollectie: maandag 16 november van 15.00 tot 16.00 uur op Radio 2.

Lutgart Simoens was afkomstig van West-Vlaanderen, maar verhuisde na haar huwelijk naar Antwerpen. Nadat ze eerst een tijdje in Kortrijk en Brussel voor BRT 2 (nu Radio 2) had gewerkt, werd ze overgeplaatst naar Omroep Antwerpen. Daar zou ze veertig jaar lang de bekendste radiostem zijn.

Haar bekendste programma was het verzoekprogramma "Vragen staat vrij", dat ze 23 jaar lang presenteerde, maar Simoens heeft veel méér radio gemaakt. Aan het begin van haar carrière kreeg ze van haar producer de toestemming om "Toppers voor tieners" te presenteren, het allereerste popprogramma op de BRT. De Angelsaksische pop- en rockmuziek beleefde zijn gloriedagen maar kwam nog weinig aan bod op de openbare omroep. Lutgart Simoens interviewde alle grote namen van de jaren 50 en 60, van Fats Domino tot Cliff Richards, van Roy Orbison tot Mick Jagger.

Lutgart Simoens met Will Tura

in 1969  presenteerde Simoens voor het eerst "Vragen staat vrij". Het zou lopen tot 2011 en daarmee uitgroeien tot een van de langst lopende radioprogramma's ooit. Lutgart Simoens, bekend om haar warme stem en rustige dictie, las brieven van luisteraars voor en draaide hun verzoeknummers.

Het programma was razend populair. "Omdat het op een goed moment werd uitgezonden", zei Simoens. "Zondagavond is een rustmoment. Veel mensen keren dan terug van zee of brengen hun zoon of dochter naar hun studentenkamer". Simoens omschreef "Vragen staat vrij" wel eens als een middel tegen de verzuring." "Door te luisteren vergeten veel mensen hun eenzaamheid." Van een priester kreeg ze ooit te horen dat ze met haar programma de biechtstoel vervangen had.

Toch had ze haar bijnaam "De Engel van Vlaanderen" niet te danken aan haar luisterend oor en barmhartige toon. Ze kreeg hem van een collega in Nederland, waar ze meewerkte aan het luchtige programma "De avondspits". Dat die bijnaam een eigen leven ging leiden, vond Simoens overigens niet zo fijn. "Ik hoor die naam absoluut niet graag, want ik heb niets met wierook en die dingen", zei ze.

Interview met koningin Fabiola

Koningin Fabiola met Lutgart Simoens

Tegelijk met "Vragen staat vrij" presenteerde Simoens op vrijdagochtend ook lange tijd "Platenpoets", waarin ze elke week een druk beluisterd weerpraatje had met Armand Pien.

Een van de hoogtepunten van "Platenpoets" en meteen ook in de carrière van Simoens was haar interview met koningin Fabiola in 1984. "Dat was een unicum, want nooit eerder was er iemand naar Laken gegaan voor een vraaggesprek." Het bleef ook de enige keer dat Fabiola een interview gaf.

Lutgart met Armand Pien

In 1993 nam Lutgart Simoens afscheid van de radio, het medium waarvoor ze meer dan veertig jaar had gewerkt. Vrienden en collega's zetten haar in de bloemetjes in de Bourlaschouwburg.

Lutgart met Kim Debrie en Paul De Wyngaert

Meer dan 20 jaar later was ze nog lang niet vergeten, zo bleek tijdens de feestelijkheden naar aanleiding van 100 jaar radio in 2014. Simoens werd toen door de luisteraars uitgeroepen tot beste radiofiguur van de afgelopen decennia. "Ik ben daar zeer, zeer, zeer vereerd door", reageerde ze. "Ik vind het ook vreemd, want ik ben al 21 jaar geleden gestopt. Maar ik mis het niet. Het was afgerond."

Haar taak als radiomaker omschreef ze in een interview met Gazet van Antwerpen zo: "Radio is verbeelding en verbeelding is bij iedereen anders. Het is de taak van de presentator om de juiste woorden te gebruiken en die verbeelding aan het werk te zetten." 

Bron: VRTNWS

Dossier: In Memoriam

Meer over In Memoriam

Laat hier je rouwbetuiging na voor Martine Tanghe

VRT NWS-anker en boegbeeld Martine Tanghe is overleden

Michel De Meyer [1952 - 2023]

2022… voor altijd in onze gedachten

Will Ferdy [1927-2022]

Nicole Josy [1946-2022]

Noureddine Farihi [1957-2022]

Julien Vrebos [1947-2022]