dinsdag 08 november 2022
08 november 2022

Will Ferdy [1927-2022]

VRT biedt haar medeleven aan, aan vrienden, collega's en familie van zanger, presentator en LGBTQIA+-pioneer Will Ferdy.

Will Ferdy werd op 9 maart 1927 in Gent geboren als Werner Ferdinande. In het begin van zijn carrière trad hij op als zanger met Charles Trenet als zijn grote voorbeeld, maar hij was ook actief als cabaretier. 

Voor zijn carrière trok Ferdy later naar Antwerpen, maar Gent bleef steeds in zijn hart. "Ik ben een Gentse Antwerpenaar", zei hij. Hij is vooral bekend door zijn nummers “Ik hou van jou”, “ Christine”, “Belijdenis”, “De stervende”, “Ziede gij me gere” en “Het Schrijverke”, gebaseerd op het gelijknamige gedicht van Guido Gezelle.

Bekend van radio en televisie

Will Ferdy

Ferdy was ook aan de slag als cabaretier en stemacteur. Zijn meest bekende typetje is Peterke.  Bij de radio was ook zijn typetje Flup De Facteur een graag geziene gast.

Bij "'t Koekoeksnest", een radiofeuilleton dat in de jaren 90 op Radio 2 uitgezonden werd, speelde Ferdy de rol van Mielke Tullekens, de krantenjongen.

Ook bij Canzonissima de voorloper van Eurosong was hij een graag geziene gast als zanger en als tekstschrijver.

Pionier voor de LGBTQ+-gemeenschap

In het najaar van 1970 veroorzaakte Ferdy's coming-out een schokgolf door Vlaanderen. Hij outte hij zich als eerste bekende Vlaming als homoseksueel, eerst op de radio en daarna in het programma "Inspraak". "Het is een andere soort seksualiteit, maar voor mij is er niet het minste verschil wat intensiteit betreft tussen een heterofiele liefde en homofiele liefde. Het kan even dramatisch zijn en even pijnlijk, maar even heerlijk en even mooi. Wat het ook is: homoseksualiteit bestaat, het is er, en men moet ermee leven", klonk de historische coming-out. 

Hij was de eerste BV was die zich op de radio als homo heeft geout. Het nieuws ging in de komkommerperiode van toen wat verloren. Maar in december 1970 barstte een bom in Vlaanderen los, toen hij dat ook op televisie deed. Beluister zijn moedige getuigenis van 1 augustus 1970.

Dossier: In Memoriam

Meer over In Memoriam

Laat hier je rouwbetuiging na voor Martine Tanghe

VRT NWS-anker en boegbeeld Martine Tanghe is overleden

Michel De Meyer [1952 - 2023]

2022… voor altijd in onze gedachten

Will Ferdy [1927-2022]

Nicole Josy [1946-2022]

Noureddine Farihi [1957-2022]

Julien Vrebos [1947-2022]