woensdag 01 september 2021
01 september 2021

Wetenschapscommunicatie voorop in de Vlaamse PhD Cup

1 september 2021 - Wetenschappelijke inzichten en onderzoeksresultaten delen met een groot publiek. Zestien wetenschappers gaan die uitdaging aan in de Vlaamse PhD Cup. Ze krijgen een vierdaagse mediatraining bij de VRT, om nadien de kern van hun jarenlange onderzoek uit te leggen in een heldere presentatie van slechts drie minuten. 

Zestien wetenschappers maken kans op de Vlaamse PhD Cup

Wist je dat door de klimaatverandering steeds vaker exotische schimmels op onze landbouwgronden opduiken? Of dat de kleinste chirurgische robot voor sinusoperaties ter wereld in een Leuvens lab werd ontwikkeld? En hoorde je al van het bestaan van LiFi, supersnel draadloos internet via LED-licht? Dit zijn maar drie thema’s van de zestien fascinerende onderzoeken die de selectie van de Vlaamse PhD Cup 2021 haalden. 

“Wetenschap kan alleen zijn doel bereiken als de resultaten ervan ook doorstromen naar een breder publiek”, verklaart pedagogisch wetenschapper Elien Bellon (KU Leuven) haar deelname aan de wedstrijd. Helaas bereiken bereiken wetenschappers met hun onderzoeksresultaten nog te vaak enkel hun vakgenoten. Daar wil de PhD Cup verandering in brengen. Dankzij de mediapartners Radio 1, Eos, VRT Taal en jongerenpersagentschap StampMedia biedt het de deelnemende onderzoekers een megafoon, zij het wel met een timer in de hand. Zo krijgen Bellon en haar medekandidaten slechts drie minuten om hun onderzoek boeiend en begrijpbaar uit de doeken te doen.

De mediaschool

Om hen hiervoor klaar te stomen, volgen de deelnemers een vierdaagse mediatraining. Die is belangrijk, zegt VRT-wetenschapsjournalist Koen Wauters: “Veel onderzoekers zijn terughoudend om over hun werk te praten door een gebrek aan ervaring en opleiding. Dankzij de training en coaching kunnen de onderzoekers vertrouwen opbouwen en hun communicatievaardigheden verder ontwikkelen.” Samen met experten als nieuwsombudsman Tim Pauwels en cameracoach Geena Peeters zal Wauters de deelnemers leren hoe hun complexe onderzoek helder te presenteren en vlot persinterviews te trotseren.

Examen in de Handelsbeurs

De ontknoping volgt op 11 oktober in de Gentse Handelsbeurs. Bij de finale nemen de beste acht onderzoekers het live tegen elkaar op, waarbij ze een jury met onder meer Lieven Vandenhaute (Radio 1), Katleen Bracke (Universiteit van Vlaanderen) en prof. dr. Christophe Vandeviver (UGent – Jonge Academie) moeten overtuigen. De winnaar sleept een opleiding aan de Vlerick Business School ter waarde van 5.000 euro in de wacht en mag een videocollege geven bij de Universiteit van Vlaanderen. De finale is live bij te wonen en zal ook te volgen zijn via een livestream op phdcup.be.

De zestien wetenschappers

Een tienkoppige jury selecteerde deze 16 onderzoekers uit 56 kandidaten: Julie Legrand (robotica-ingenieur, KU Leuven / FWO), Hans Gerstmans (microbioloog, KU Leuven-UGent / FWO), Jasper Van Hoorick (scheikundige, UGent-VUB / FWO), Mathias Peirlinck (biomedisch ingenieur, UGent), Martha Claeys (filosofe, UAntwerpen / FWO), Chanelle Delameillieure (geschiedkundige, KU Leuven), Benjamin Claessens (bio-ingenieur, VUB), Jonas Vandicke (bio-ingenieur, UGent), Glenn Kiekens (psycholoog, KU Leuven / FWO), Yousra Benfquih (rechtswetenschapper, UAntwerpen / FWO), Ben Somers (biomedisch ingenieur, KU Leuven / FWO), Filip Haegdorens (medisch wetenschapper, UAntwerpen), Elien Bellon (pedagoge, KU Leuven), Jona Beysens (ingenieur, KU Leuven / FWO), Sofie Claerhout (forensisch biomedisch wetenschapper, KU Leuven / FWO) en Robin Bonné (biofysicus, Uhasselt / FWO).

Ontdek alle kandidaten en hun onderzoeken op www.phdcup.be.

Vlaamse PhD Cup

Meer over Taal

VRT viert de Week van het Nederlands

Wedstrijd De Schrijfwijzen: schrijftalent gezocht

Waarom is correct taalgebruik zo belangrijk voor VRT?

VRT blijft grootste promotor van Standaardnederlands

Jan Hautekiet: "Een taal heeft voelsprieten"

Column: Poëtische dagen …

Veellezer

2022... in woorden