PhD Cup wint Wablieft-prijs 2019

10 december 2019 - De organisatie van de PhD Cup wint de
Wablieft-prijs 2019. Die prijs bekroont elk jaar een persoon of
organisatie die duidelijke taal gebruikt of anderen aanspoort om dat te doen. De uitreiking vond op 10 december plaats in Mechelen.

Jonas Roelens winnaar van de PhD cup 2019

Academische taal is vaak ingewikkeld. Daarom is er de Vlaamse PhD Cup. Die laat jonge wetenschappers hun werk voorstellen in eenvoudige taal. De onderzoekers maken hun resultaten op die manier duidelijk voor iedereen. Zo kan ook het grote publiek het belang ervan inzien.

Arnaud Zonderman van Scriptie vzw organiseert mee de PhD Cup. Hij reageert enthousiast op de overwinning. "Wij zijn een organisatie met een kleine ploeg medewerkers. De prijs is een beloning voor ons harde werk. En natuurlijk ook voor de vele wetenschappers en onderzoekers. Want die willen wij aanzetten om hun werk te delen met de samenleving. Hun onderzoek alleen al is vaak hard werk. Wij zetten hen aan om nog een stapje verder te gaan: vertaal je onderzoek naar een groot publiek."

Videospeler inladen...

Intensieve training bij de VRT

De wedstrijd mikt op wetenschappers die in het voorbije anderhalf jaar hun doctoraat behaalden. Eerst selecteert een jury van academici en journalisten een aantal onderzoekers uit alle kandidaten. Zij krijgen op de VRT een vierdaagse training door experten als Phara de Aguirre, Ivan De Vadder en VRT-taaladviseur Ruud Hendrickx.

Op het programma: helder en overtuigend leren presenteren, stemcoaching, maar ook schrijf-, interview- en cameratraining. Dat alles om te leren hoe ze hun onderzoek voor iedereen begrijpbaar kunnen maken. Ze krijgen een moeilijke uitdaging: vertel de kern van je onderzoek in een heldere presentatie van maximum drie minuten.

Dossier: Taal
woensdag 11 december 2019
11 december 2019

Meer over Educatie

Ketnet Junior zorgt voor nieuw educatief aanbod tijdens paaspauze

Saartje Vandendriessche trekt de natuur in voor Eén

Arnout Hauben op avontuur in 'Dwars door de Middellandse Zee'

5 jaar na aanslagen praat Peter met Eva Daeleman

VRT NWS brengt dit schooljaar een EDUbox rond AI naar de klas 

VRT NWS lanceert nieuwe EDUbox rond financiële educatie voor het onderwijs

Wat is een podcast? Met de 12 favorieten van Frank Deboosere

Siska en Dieter aan de slag met opvoedingsvragen in 'De wonderjaren'