vrijdag 29 september 2023
29 september 2023

VRT viert de Week van het Nederlands

Deze week vieren we opnieuw de Week van het Nederlands, de 9de editie alweer. Dé gelegenheid om onze taal in al haar glorie te belichten.

De Week van het Nederlands, van 30 september tot en met 7 oktober, heeft dit jaar als thema: gevoel en emotie in de Nederlandse taal. Is het Nederlands te ‘droog’ om een gevoelige en emotionele taal te zijn, of biedt de taal juist tal van mogelijkheden om boosheid, verdriet, geluk en andere emoties te uiten?

Als VRT maken we dat iedere dag waar. 24/7 zijn we met gesproken en geschreven taal bezig en ja, natuurlijk is het Nederlands in al haar vormen geschikt om emotie en gevoel over te brengen. Ook dat bewijzen we iedere dag via ons aanbod. VRT is nog steeds een taalbaken, we spelen een actieve rol in de taalbeleving van elke Vlaamse mediagebruiker en hebben een bijzondere aandacht voor helder en toegankelijk Standaardnederlands.

In heel Vlaanderen, maar ook bij VRT staat er heel wat te gebeuren in de komende week.

Op zaterdag 30 september reikt Taalraadsvrouw Geertje Slangen de Taalboekenprijs uit aan de auteur van het beste taalboek van 2023. De winnaar wordt bekendgemaakt in De Taalstaat op NPO Radio 1.

Dit zijn de 5 kanshebbers:

Op maandag 2 oktober lanceren Karrewiet en nws.nws.nws de shortlists van het Kinder- en Tienerwoord van het jaar. Er werden dit jaar opvallend meer Nederlandse woorden ingestuurd. Op 9 oktober weten we welke twee woorden met de eer gaan lopen! Maar eerst: stemmen!

Karrewiet en nws.nws.nws hebben gemerkt dat Nederlands weer hot is bij jongeren. Hoe komt dat? Zitten artiesten als Metejoor, Pommelien Thijs en Camille daar voor iets tussen? Volgende week zoeken Karrewiet en nws.nws.nws het uit.

Al sinds het voorjaar van 2022 gaat Rick de Leeuw met de hulp van Radio 1-luisteraars op zoek naar woorden die in de Nederlandse taal nog niet bestaan. Tientallen woorden zagen in het programma Nieuwe Feiten het levenslicht. Elk ontbreekwoord werd vakkundig gekeurd door woordenboekmaker Ruud Hendrickx. Ze zijn nu gebundeld in Het Grote Ontbreekwoordenboek dat op donderdag 5 oktober bij deBuren wordt voorgesteld.

Nog in Nieuwe Feiten buigt Lieven Vandenhaute zich volgende week over de vraag of ‘hét Nederlands’ over 100 jaar nog zal bestaan.

VRT zet dit jaar ook mee haar schouders onder de vijfde editie van De Schrijfwijzen, een ludiek taalspel dat op vrijdag 6 oktober simultaan plaatsvindt in 100 bibliotheken over heel Vlaanderen en Brussel.

Meer dan 3000 taalliefhebbers nemen het tegen elkaar op om een gouden ticket te bemachtigen voor de grote finale op 21 oktober in de iconische Studio Marconi op VRT.

Verschillende VRT-stemmen en -gezichten werken mee en tonen hun voorleestalent in hun plaatselijke bibliotheek. Radiopresentatrice Anja Daems leest voor in Permeke Antwerpen. Weervrouw Jacotte Brokken bundelt haar krachten met de bib van Dendermonde. Ook radiopresentator Robin Keyaert (Halle), presentator Bart Verbeeck aka Showbizz Bart (Tremelo/Rotselaar) en radiopresentator Manu Van Acker (Poperinge) zijn van de partij. Voormalig weerman Frank Deboosere leest voor in Mechelen.

Radio 2 Spits doet ook een duit in het zakje en speelt met de luisteraars een taalspel. Ook die winnaars mogen tijdens de finale meedingen naar de felbegeerde titel van Schrijfwijze 2023.

Je ziet het, we zitten niet stil. Hou onze socials in de gaten voor updates!

Meer over Taal

VRT viert de Week van het Nederlands

Wedstrijd De Schrijfwijzen: schrijftalent gezocht

Waarom is correct taalgebruik zo belangrijk voor VRT?

VRT blijft grootste promotor van Standaardnederlands

Jan Hautekiet: "Een taal heeft voelsprieten"

Column: Poëtische dagen …

Veellezer

2022... in woorden