maandag 03 oktober 2022
03 oktober 2022

Hoe maak je een stem na met artificiële intelligentie?

Synthetische stemmen? Machine learning? Die zijn voor VRT allang geen toekomstmuziek meer. Rik Bauwens van VRT Innovatie vertelde er dit weekend alles over bij Het uur van de waarheid op Radio 1.

Rik Bauwens in de Radio 1-studio

Dennis van den Buijs en Luc van Bakel vroegen Rik naar de tests die VRT Innovatie opzet met de stem van Karolien Debecker: met de hulp van audio-opnames en de transcripties daarvan, leren ze een computer spreken met haar stem.  

Het gebruik van synthetische stemmen is voor VRT interessant om meer in te zetten op gepersonaliseerde mediabelevingen en verbeterde toegankelijkheid. Nieuwsartikels die worden voorgelezen door een synthetische stem kunnen het mogelijk maken om wanneer je in de auto stapt, verder te luisteren naar een artikel dat je eerder aan het lezen was. Video’s van VRT NWS zouden ook een automatische voice-over kunnen krijgen. Of nog meer programma’s zouden audiodescriptie kunnen krijgen. Synthetische stemmen worden ook al in de filmindustrie gebruikt, vooral om de stem van een acteur na te bootsen die niet meer beschikbaar is.

Zoals bij elke nieuwe technologie zijn er ook hier risico’s te bedenken. Hackers of tech wizards kunnen gaten in het systeem zoeken, ter goeder en kwader trouw. Daarom is het belangrijk om hierop te anticiperen en er als VRT onderzoek rond te doen. Grote bedrijven als Google maken ondertussen ook tools die echte van synthetische stemmen kunnen onderscheiden. 

Meer over Innovatie

Het ABC van VRT Sandbox

VRT helpt jonge productiehuizen en tech start-ups bij hun eerste stappen en internationale doorstart

VRT op FTI: een overzicht van innovatie in media

VRT-componist Bart Ketelaere: "Op 5 minuten laat ik een AI-stem zingen over eenhoorns en loempia's"

Iedereen mee, tot in de pixels

Nieuwe Ketnet-serie 'Jij beslist: wrappertrip' zet verder in op interactiviteit

Meer dan 80 media start-ups groeien door dankzij Europese accelerator geleid door VRT

De toekomst is 33 meter lang en 4 meter hoog: multifunctionele VRT-studio succesvol in gebruik genomen