dinsdag 15 september 2020
15 september 2020

16 wetenschappers zijn geselecteerd voor de Vlaamse PhD Cup

2 september 2020 — Jarenlang onderzoek uitleggen in slechts drie minuten. Zestien wetenschappers gaan die uitdaging aan via de Vlaamse PhD Cup 2020. VRT Taal en Radio 1 zijn partners van de wedstrijd.

Wist je dat Vlaamse kiezers vrouwelijke politici vaak linkser inschatten dan hun mannelijke collega’s? Of dat snot van gezonde personen kan helpen om mensen met chronische sinusitis te behandelen? En dat een Jupitermaan de beste kans biedt om in ons zonnestelsel leven te vinden?

Het zijn maar drie thema’s uit de zestien fascinerende onderzoeken die de selectie van de Vlaamse PhD Cup haalden. Via die wedstrijd roept Scriptie vzw wetenschappers op om de kern van hun jarenlange doctoraatsonderzoek met het brede publiek te delen.

(Lees verder onder de afbeelding.)

De klok loopt

Eén van de geselecteerden is medisch wetenschapper Bram Verstockt (UZ Leuven), die onderzoek doet naar inflammatoire darmziekten. “Ik wil mensen informeren over waarom hun belastinggeld geïnvesteerd wordt in dit soort wetenschappelijk onderzoek en hen - in mensentaal - inzichten bijbrengen over de resultaten”, verklaart hij zijn deelname aan de wedstrijd. Bij de PhD Cup wacht Verstockt, net als zijn medekandidaten, de uitdaging om dit allemaal uit de doeken te doen in een presentatie van slechts drie minuten.

Mediaschool

Om hen hiervoor klaar te stomen, schotelt de wedstrijd de zestien genomineerden een vierdaagse mediatraining voor, met coaching door o.a. Tim Pauwels, ombudsman bij VRT NWS: “Je moet aan mensen snel en efficiënt duidelijk maken wat iets voor hen betekent, wat er belangrijk is en waar het eigenlijk over gaat. Dat is voor een academicus moeilijk omdat dingen genuanceerd en ingewikkeld zijn. Maar het is een intellectuele prestatie om helder te zijn”. De deelnemers zullen er onder meer leren hoe hun onderzoek overtuigend te presenteren en persinterviews te trotseren.

Je moet aan mensen snel en efficiënt duidelijk maken wat iets voor hen betekent, wat er belangrijk is en waar het eigenlijk over gaat. Dat is voor een academicus moeilijk, omdat dingen genuanceerd en ingewikkeld zijn. Maar het is een intellectuele prestatie om helder te zijn".

Tim Pauwels, ombudsman bij VRT NWS

Examen in Het Depot

De ontknoping volgt op 6 oktober in Het Depot in Leuven. Bij de finale nemen de beste acht onderzoekers het live tegen elkaar op, waarbij ze een jury met onder meer Lieven Vandenhaute (Radio 1), communicatieprofessional Klaartje Galle (Darwin BBDO) en prof. dr. Lendert Gelens (KU Leuven) moeten zien te overtuigen. De winnaar sleept een opleiding aan de Vlerick Business School ter waarde van 5.000 euro in de wacht en mag een college geven bij de Universiteit van Vlaanderen. De finale staat open voor een beperkt publiek en is ook online te volgen op phdcup.be.

Selectie

Een tienkoppige jury selecteerde de 16 onderzoekers uit 81 kandidaten: Jeroen De Gussem (geschiedkundige, UGent), Hans Huybrighs (ruimtevaartonderzoeker, ESA), Jill Puttaert (taalkundige, VUB – Universiteit Leiden), Nicolas Wijsen (sterrenkundige, KU Leuven), Jenna Vergeynst (bio-ingenieur, UGent), Bert Van den Bogerd (medisch wetenschapper, UAntwerpen), Marwa Kavelaars (gedragsecologe, UAntwerpen), Tom Bernaerts (bio-ingenieur, KU Leuven), Seppe Terryn (robotica ingenieur, VUB), Bram Verstockt (medisch wetenschapper, UZ Leuven), Marjolein Van Ginneken (biologe, UAntwerpen - Technopolis), Eline Haspeslagh (gezondheidswetenschapper, UGent – VIB), Robin Devroe (politicologe, UGent), Ilke De Boeck (microbiologe, UAntwerpen), Lennart Soberon (filmwetenschapper, UGent) en Tom De Schepper (computerwetenschapper, UAntwerpen - Imec).

Ontdek alle kandidaten en hun onderzoeken via de website van de Vlaamse PhD Cup.

De 16 geselecteerde deelnemers aan de Vlaamse PhD Cup.

Meer over Educatie

Samen studeren op relaxe lofi-beats in Bar Madam? Dat kan!

VRT en Smartschool slaan handen in elkaar

Spring mee op de digitale sneltrein

Kristel Verbeke en Kamal Kharmach helpen gezinnen hun budget op orde te krijgen in Geld gezocht

Van Nederland tot Kroatië: EDUbox gaat internationaal

Wedstrijd De Schrijfwijzen: schrijftalent gezocht

Wim Lybaert vaart ‘Een jaar op zee’

Gratis lessenpakket rond Canvas-reeks ‘Wij, vrouwen’: “Ik hoop dat leerlingen er hun mama’s en oma’s over aanspreken”