woensdag 10 november 2021
10 november 2021

Leve het lezen! VRT Taalavond viert plezier in taal en lezen

10 november 2021 - Lezen is belangrijk! Het is belangrijk voor het geloof in eigen kunnen. Het is ook essentieel om te functioneren op school, op het werk en in de maatschappij. Toch is het slecht gesteld met de leesvaardigheid en het leesplezier in Vlaanderen. Daarom focust de VRT Taalavond dit jaar op plezier in taal en (voor)lezen. Op 17 november organiseren VRT Taal en LangZullenWeLezen de twaalfde editie van hét feest voor alle taalminnaars.  

CC0 - No Rights Reserved

Het Leesoffensief

Het leesplezier bevorderen is nodig. De PISA- en PIRLS-cijfers (2018) tonen immers aan dat de leesvaardigheid bij onze Vlaamse kinderen en jongeren de laatste jaren drastisch is achteruitgegaan. Vlaanderen is wereldwijd gezakt van plaats 8 naar plaats 32. Om mee te kunnen in de maatschappij is goed kunnen lezen nochtans belangrijk. Vanuit de noodzaak om de ‘ontlezing’ tegen te gaan, heeft de Vlaamse overheid het Leesoffensief in het leven geroepen en werken we als publieke omroep graag mee aan dat initiatief.

Karen Donders, directeur Publieke Opdracht, Talent & Organisatie: “Als VRT zien we het als onze maatschappelijke rol om mee onze schouders te zetten onder ‘een Leesoffensief voor Vlaanderen’. Met tal van initiatieven willen we de taalverwerving en taalbeleving van de Vlaamse mediagebruikers stimuleren. We werkten het afgelopen jaar hard aan concrete acties om het leesvuur opnieuw aan te wakkeren. We zullen ook volgend jaar hiervoor blijven gaan. Want wie meer en beter leest, is beter in taal. En met taalvaardigheid vergroot je je maatschappelijke kansen. Lezen maakt al het andere leren mogelijk.” 

“Een goede beheersing van de Nederlandse taal is de basis van alles én daar kan je niet vroeg genoeg mee starten”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. “Op goede leesvaardigheden kan je immers de rest van je leven bouwen. Acties als onder meer de VRT Taalavond en het Leesoffensief trekken een maatschappelijke beweging in gang zodat leesvaardigheid én leesplezier bij scholen, maar evengoed in de thuisomgeving weer aan belang winnen.”  

Programma & praktisch

De VRT Taalavond staat volledig in het teken van plezier in taal en (voor)lezen. Marcel Vanthilt is naar goede gewoonte gastheer. Hij ontvangt verschillende gasten, onder wie Ben Weyts (Vlaams minister van Onderwijs), An De Moor (ondervoorzitter werkgroep Het Leesoffensief), Sylvie Dhaene (Iedereen Leest), Showbizz Bart (De voorleesclub), Telidja Klaï (Ketnet), Mohamed Ouaamari (de Leesrebellen) en Dirk Terryn (Het Lezerscollectief). Op het programma staan ook optredens van woordkunstenaar Esohe Weyden, akoestisch trio The Bonnie Blues en VRT-stemcoach Anne Gies. Voldoende ingrediënten voor twee uur onvervalst taalplezier.

De Taalavond is voor het eerst een hybride event, dat op woensdag 17 november live wordt uitgezonden van 20.00 uur tot 22.00 uur vanop VRT. Alle taalminnaars kunnen de taalavond gratis en live volgen via VRT NU of via de Facebookgroep van VRT Taal. Ben je er toch liever live bij op VRT? Reserveer dan je ticket. Maar wacht niet te lang, de plaatsen zijn beperkt.

Gastheer Marcel Vanthilt

November is VRT Boekenmaand

Nog de hele maand november zet de VRT lezen, leesplezier en boeken in de kijker. Zo brengt De voorleesclub kinderboeken tot leven in je huiskamer. Met elke dag een nieuwe voorlezer, een nieuw verhaal en prachtige tekeningen. (Her)ontdek het volledige boekenaanbod via VRT NU.

De VRT Taalavond is gratis en live te volgen op woensdag 17 november van 20.00 uur tot 22.00 uur, via VRT NU of via de Facebookgroep van VRT Taal

Meer over Taal

VRT viert de Week van het Nederlands

Wedstrijd De Schrijfwijzen: schrijftalent gezocht

Waarom is correct taalgebruik zo belangrijk voor VRT?

VRT blijft grootste promotor van Standaardnederlands

Jan Hautekiet: "Een taal heeft voelsprieten"

Column: Poëtische dagen …

Veellezer

2022... in woorden