vrijdag 30 september 2022
30 september 2022

Deze acht wetenschappers maken kans op de Vlaamse PhD Cup 2022

Vrijdag 30 september 2022 - Acht onderzoekers sleepten een finaleticket in de wacht voor de halve finale van de Vlaamse PhD Cup, een initiatief van SciMingo vzw in samenwerking met Radio 1 en andere partners. Zij strijden op 18 oktober in AMUZ (Antwerpen) voor de PhD Cup 2022.

De acht finalisten van de Vlaamse PhD Cup

Na een intensieve vierdaagse mediatraining beklommen de 16 genomineerden het podium. In drie minuten moesten ze de jury bestaande uit prof. dr. Joris Vandendriessche (KU Leuven – Jonge Academie), dr. Sofie Claerhout (KU Leuven - winnaar PhD Cup 2022), dr. Ben Verhoeven (presentatiecoach Erlnmyr), Geertje Slangen (VRT Taal) en Farida Barki (Wablieft) overtuigen met een 3-minuten-pitch over hun doctoraatsonderzoek. De jury beoordeelde de presentaties op inhoud, helderheid en performance. Dat leverde volgende 8 finalisten op:

Benjamin Dieudonné (KU Leuven - FWO), doctor in de biomedische wetenschappen, met de pitch ‘3D audio voor hoorapparaten’

Frauke Pauwels (UAntwerpen), doctor in de literatuurwetenschappen, met de pitch ‘Niet in één labjas te vangen’

Timo Van Canegem (UGent - FWO), doctor in de sociologie, met de pitch ‘Blijft ons onderwijs zitten met zittenblijven?’

Emilie Cardon (UAntwerpen - UZA), doctor in de medische wetenschappen, met de pitch ‘Tinnitus betrapt in het brein’ 

Katleen Wils (UGent - FWO), doctor in de geologie, met de pitch  ‘Aardbevingen op het spoor’

Hannes Mareen (UGent - imec- FWO), doctor in de computerwetenschappen, met de pitch ‘Doctoraat vangt piraten'

Eline Lievens (UGent - FWO), doctor in de bewegingswetenschappen, met de pitch ‘Spiervezels bepalen sporttalent’ 

Lucas Wauters (KU Leuven - VIB), doctor in de medische wetenschappen, met de pitch '"Bugs & drugs" in functionele dyspespie'

Publieksprijs

De 8 finalisten staan de komende dagen voor de camera om een verkorte 90-seconden-pitch van hun onderzoek te filmen. Deze filmpjes komen op 11 oktober, samen met een publiekspoll, online. Zo krijg je de kans om een stem uit te brengen voor je favoriet. De finalist met de meeste stemmen wint de publieksprijs en krijgt een mooie publicatie over zijn of haar onderzoek in Eos Magazine.

Finale

De ultieme ontknoping volgt op 18 oktober in AMUZ (Antwerpen). De finale is live bij te wonen en is ook te volgen via een livestream op phdcup.be. Onder het strenge oog van de finalejury - Lieven Vandenhaute (Radio 1), kankeronderzoekster prof. Damya Laoui (VUB), Katleen Bracke (Universiteit van Vlaanderen), Karen Donders (directeur publiek opdracht VRT) en wetenschapscommunicator Jeroen Baert (Nerdland)- strijden de kandidaten voor de eerste prijs: een opleiding ter waarde van 5.000 euro aan de Vlerick Business School en een ticket om een college te geven aan de Universiteit van Vlaanderen.

Alle info op www.phdcup.be.

Meer over Taal

VRT viert de Week van het Nederlands

Wedstrijd De Schrijfwijzen: schrijftalent gezocht

Waarom is correct taalgebruik zo belangrijk voor VRT?

VRT blijft grootste promotor van Standaardnederlands

Jan Hautekiet: "Een taal heeft voelsprieten"

Column: Poëtische dagen …

Veellezer

2022... in woorden