vrijdag 07 oktober 2022
07 oktober 2022

Dit was De Week van het Nederlands 2022 bij VRT

We kennen het allemaal. Je kijkt weken naar iets uit, je werkt er dagen naartoe, en dan plots is het voorbij. Zo ging het ook met De Week van het Nederlands. VRT-taaladviseur Geertje Slangen blikt terug op een inspirerende week.

Workshop bij VRT  in het kader van De week van het Nederlands © VRT - GVH

"We kennen het allemaal. Je kijkt weken naar iets uit, je werkt er dagen naartoe, en dan plots is het voorbij," aldus Geertje Slangen, taaladviseur bij VRT. "Zo ging het ook met De Week van het Nederlands. Tijd voor een terugblik. 52 weken in een jaar, minstens evenveel themaweken, wat zeg ik, massa's meer. Elke maand, week, dag, hebben we wel ‘iets’ om te herdenken of aandacht aan te schenken. Het zijn drukke tijden. Toch was er op onze VRT-platformen veel ruimte voor thema-uitzendingen, columns, goeie gesprekken en plezierige taalspelletjes."

Herbeluister enkele bijdragen

Raf Njotea was samen met Joost Oomen ambassadeur van De Week van het Nederlands

Ook intern veel aandacht

"Ook intern, binnen VRT, kreeg onze rijke Nederlandse taal de nodige aandacht," vertelt Geertje. "Die taal zorgt hier 24/7 voor input en output, verslagen en verhalen. 24/7 van babbelen, lezen, schrijven, kijken en luisteren. 24/7 creatief zijn met woorden, zinnen, punten en komma’s. Een beetje inspiratie is dan best nuttig. En laat dat nu net de bedoeling zijn van De Week van het Nederlands."

Workshop met logopediste Christel Lacroix © VRT - GVH

"Er was zoveel te doen," gaat Geertje verder. "Workshops, lezingen, discussies, een debat en een quiz om creatief te zijn met ‘taal’. Er was zoveel te leren." 

Stemcoaches en logopedisten namen het gesproken woord onder de loep. Hoe we zelf onze hartslag onder controle kunnen houden als ‘podiumtrack’ en zenuwen dreigen over te nemen. Een topstem gaf z’n geheimen van het docu-inlezen prijs.

Een Wablieft-prikkelsessie herinnert er ons aan dat we aandacht moeten blijven hebben voor iederéén in onze maatschappij. Heldere, duidelijke taal is een stap in de richting van een mooiere en betere wereld.

Een journalist die toont hoe je verhalen logisch in elkaar kan steken met bouwstenen en storytelling. Een taalkundige die vertelt wat we wél nog of liever niet meer zeggen. Een speechschrijver die laat zien dat je om te overtuigen niet alleen feiten maar vooral passie nodig hebt.

"Allemaal mensen die met veel enthousiasme lieten zien waar taal toe in staat is. Gewoon iedere dag," blikt Geertje tevreden terug.

Raf Njotea en Joost Oomen, ambassadeurs van De Week van het Nederlands, hadden de onmogelijke opgave om de ondergaande zon te bezingen, in twintig minuten. "Toch zijn ze er fantastisch in geslaagd om in een zinderende performance de schoonheid van woorden een hoofdrol te geven," vertelt Geertje. "Zo inspirerend dat ik meteen goesting kreeg om te gaan schrijven, te jongleren met zinnen en paragrafen."

VRT als voorbeeld

Geertje Slangen: "Woorden kunnen nog veel meer. VRT wordt naar voren geschoven als voorbeeld van ‘hoe het moet’. Standaardnederlands is het register dat voor bijna al onze activiteiten gehanteerd wordt. Maar hoe wil ons publiek aangesproken worden? Hebben we nog voeling met de taal van onze kijkers, luisteraars en lezers? Herkennen zij zich nog in VRT?
Met andere woorden: is ons Taalcharter toe aan een update? Dat was voer voor een debat. Een debat dat ‘onberispelijk’ verliep maar dat woord toch liever geschrapt ziet. Aandacht voor taalvariatie en diversiteit zorgt ervoor dat we als kleurrijke VRT de aansluiting met ons publiek niet verliezen."  

"Met taal kun je lezen en schrijven, maar ook spelen," besluit Geertje. "Daarom was onze taalquiz het perfecte orgelpunt van een geslaagde taalweek."

Meer over Taal

VRT viert de Week van het Nederlands

Wedstrijd De Schrijfwijzen: schrijftalent gezocht

Waarom is correct taalgebruik zo belangrijk voor VRT?

VRT blijft grootste promotor van Standaardnederlands

Jan Hautekiet: "Een taal heeft voelsprieten"

Column: Poëtische dagen …

Veellezer

2022... in woorden