vrijdag 15 maart 2019
15 maart 2019

Hajo Beeckman wint Grote Prijs Jan Wauters

Wim Opbrouck ontvangt Publieksprijs op Taaldag 10 in Brussel

© VRT - Neil Van Craeynest

Woensdag 24 oktober 2018 — Tijdens het VRT-taalfeest Taaldag 10, in de legendarische Studio 4 van het Flageygebouw in Brussel, is Hajo Beeckman uitgeroepen tot winnaar van de Grote Prijs Jan Wauters 2018. De VRT-journalist was de favoriete taalvirtuoos van de jury. Ze omschreven hem als "een verkeersanker dat ons met een rustige klasse helder en efficiënt door de ergste files leidt."

Wim Opbrouck mocht de Publieksprijs in ontvangst nemen. Voor de derde Publieksprijs Jan Wauters werden bijna 4000 stemmen uitgebracht. Een op de vijf stemmers koos voor Bake Off Vlaanderen-presentator Wim Opbrouck. De jury was lovend: "Zijn teksten en presentatie zijn snoepjes voor de taalliefhebber."

De Grote Prijs Jan Wauters bekroont een Nederlandstalige mediapersoonlijkheid "die excelleert in het gebruik van het Nederlands, en van wie het taalgebruik getuigt van een uitstekende taalbeheersing en een grote creativiteit". Met deze prijs wil de VRT de nagedachtenis aan een van haar grootste taalvirtuozen, sportverslaggever Jan Wauters, levend houden.

De jury van de Grote Prijs Jan Wauters werd voorgezeten door Thérèse Wauters, de weduwe van Jan. Thérèse las namens de jury een laudatio voor. De andere juryleden waren Annie Van Avermaet (voormalig directeur van het Instituut voor Levende Talen, KU Leuven), Leo Hellemans (voormalig gedelegeerd bestuurder VRT), Wim Vanseveren (directeur deBuren), Birgit Van Mol (nieuwsanker VTM), Kristof Demasure (woordvoerder SBS Belgium), An De Moor (Talenbeleidcoördinator Odisee & KU Leuven campus Gent en Brussel) en Ruud Hendrickx (taaladviseur VRT).

De jury motiveerde haar keuze voor winnaar Hajo Beeckman als volgt

"Hij neemt ons met rustgevend gemak en in een heerlijk helder Nederlands bij de hand en loodst ons surfend over de filegolven door de ochtendspits en door het avondlijke Nacht-und-Nebel-verkeer. Een jurylid verwoordde het als volgt: met onze winnaar luister je naar de file, ook als je niet in de file zit."

Waren ook genomineerd

  • Ayco Duyster (Radio 1)
  • Cara Van der Auwera (Klara)
  • Chaima Saysay (MNM)
  • Gilles De Coster (Radio 1, Canvas en Vier)
  • Kim Debrie (Radio 2)
  • Lode Roels (Radio 1)
  • Merijn Casteleyn (VTM)
  • Thomas Vanderveken (Canvas)

Vernieuwde website

Tijdens de show stelde taaladviseur Ruud Hendrickx, de vernieuwde taalwebsite van de VRT.

Dit kan u misschien ook interesseren?

Meer over Taal

VRT viert de Week van het Nederlands

Wedstrijd De Schrijfwijzen: schrijftalent gezocht

Waarom is correct taalgebruik zo belangrijk voor VRT?

VRT blijft grootste promotor van Standaardnederlands

Jan Hautekiet: "Een taal heeft voelsprieten"

Column: Poëtische dagen …

Veellezer

2022... in woorden