dinsdag 26 september 2023
26 september 2023

Chloë van de Klantendienst: ‘Als juryleden met een bril maar een halve stem krijgen, moet het programma ‘De dertien’ heten’

Elke dag behandelt de VRT-klantendienst een
heleboel vragen, opmerkingen en klachten van het publiek. Chloë van de Klantendienst neemt de verzamelde klachten onder de loep en vat ze op eigenzinnige manier samen.

De afgelopen 14 dagen werd er 1.514 keer contact opgenomen met onze dienst. Verschillende kijkers van De twaalf: de Assepoestermoord hebben een vraag van het rekenkundige type. “Waarom staan er juist veertien juryleden op de intro van De twaalf, en geen twaalf? Ik mis waarschijnlijk iets, maar ik ben er mijn hoofd over aan het breken.” Op mijn beurt heb ik me hierover suf gepiekerd.

Stel: alle juryleden met een bril krijgen maar een halve stem, omdat het vermoeden kan bestaan dat zij de bewijslast minder goed zien dan de juryleden zonder bril. Dan zou het programma De dertien moeten heten, dus dat is alvast uitgesloten. Ook in de verdeling man-vrouw zit geen antwoord, want dan wordt het De tien-en-half.

Misschien moet nog blijken dat dit tweede seizoen een soort cross-over is met Beau Séjour, en zijn twee zogenaamde juryleden al gestorven. Om het nog verknipter te maken: misschien is een van die twee doden wel het slachtoffer Marianne waarvan sprake. Moest Assepoester trouwens niet om twaalf uur terug zijn van het bal? Ook daar zit geen verklaring voor De veertien.

Gelukkig hebben wij een juridisch expert in ons midden en dit is haar antwoord: “Bij een jury is er altijd een reserve. Er zijn 12 juryleden nodig, en dan nog reserve juryleden. Die moeten aanwezig zijn en alles volgen, maar in principe niet deelnemen aan het beraad. Als iemand van de originele 12 ziek valt tijdens het proces, moet die vervangen kunnen worden.” Dit artikel gaat over de jury bij het proces van de aanslagen, maar geeft ook veel algemene info over een jury samenstelling. Kijkers krijgen een standaardantwoord.

Plastic fruit in miniwinkel

Een luisteraar van De ochtend op Radio 1 hekelt de stem van Ruth Joos, al is de manier waarop me niet helemaal duidelijk. “De vakantie heeft duidelijk deugd gedaan. Mevrouw Joos klinkt als een blij meisje dat plastic fruit verkoopt aan de vriendinnetjes in haar miniwinkel.”

Tussen het cynisme door meen ik drie kernelementen te ontwaren die volgens deze luisteraar het stemgeluid van Ruth typeren: blij meisje, plastic fruit en miniwinkeltje. Wanneer ik deze trefwoorden ingeef op de gratis geluidendatabank Pixabay, hoor ik niets dat in de buurt komt van de stem van Ruth. Maar ik wil me gerust constructief opstellen, dus ik heb een opname van Ruth geüpload zodat ook ‘happy girl selling plastic fruit to friends in ministore’ voortaan makkelijk te vinden is. Momenteel is de audio in afwachting van beoordeling door het platform. Klager krijgt een standaardantwoord.

Opnieuw blijven Ben Crabbé en zijn Blokken de gemoederen beroeren. Verschillende kijkers herhalen de klacht over het nieuwe decor dat hen “zenuwachtig”, “onrustig” of zelfs “misselijk” maakt. Voor iemand doet het “pijn aan de ogen”. Iemand anders stelt: “Triest om vast te stellen dat alles er steeds gejaagder moet aan toe gaan. Ik ben in ieder geval mijn ei kwijt, eens benieuwd of er iets mee zal gedaan worden...” Eieren en opmerkingen worden gebundeld en aan de Blokken-ploeg bezorgd.

Volgens een trouwe kijker heeft de presentator “het steeds op een bepaald persoon gemunt en maakt hij die dan zó zenuwachtig en belachelijk dat die alle controle verliest”. Een andere kijker vindt het taalgebruik van Ben dan weer “VRT onwaardig”. “Martine Tanghe moest het horen!!!” Klagers krijgen een standaardantwoord.

Gelukkig vallen er regelmatig ook complimenten in onze mailbox zoals deze aan het adres van Arnout Hauben en zijn VRT 1-programma Interview met de geschiedenis. “Wat een schitterende productie, dat interview met koning Leopold I. Historisch verantwoord, eigentijds, vernuftig en vooral de opening was verrassend.” Daarom, proficiat aan Arnout en jouw ploeg met de Chloë Complimenten Wisselbeker!

Tot slot dit verzoek van een fan van F.C. De Kampioenen. “Is het mogelijk om de thumbnail van seizoen 19 aflevering 6 (‘De nieuwe man’) te veranderen? Er staat namelijk een spin op en wegens mijn spinnenfobie is dit best lastig. Ik kijk dagelijks F.C. De Kampioenen, waardoor ik dit vaak zie.” Je moet natuurlijk niet elke dag F.C. De Kampioenen kijken.

Chloë van de Klantendienst

Dossier: Chloe

Meer over Chloe

Chloë van de Klantendienst: ‘Wat een neerkijkende uitspraak op vrouwen! En op scampi’s’

Chloë van de Klantendienst: ‘Het verschil met een échte Karen, is dat er in deze agressieve woordenbrij geen klacht valt te ontrafelen’

Chloë van de Klantendienst: ‘De paal van deze klager? Die behoort niet tot de opdracht van de publieke omroep’

Chloë van de Klantendienst: ‘Soms wou ik wat vroeger geboren zijn. Dan kon ik me inschrijven voor Hotel Romantiek’

Chloë van de Klantendienst: ‘Zo klinkt het net of de beer van ‘De droomfabriek’ Maurice van de Kampioenen heeft aangerand’

Chloë van de Klantendienst: ‘Als roepen en tieren slecht zou zijn voor je hart, dan had de farmaceutische industrie Kamp Waes gesponsord’

Chloë van de Klantendienst: ‘Maak eens grappen over andere ‘proventies’, Bart’

Chloë van de Klantendienst: ‘We willen het weer zien. Niet je hond, 4x4 of kleinkinderen’