Toegankelijkheid is een thema dat veel mensen aanbelangt, benadrukt Walter Couvreur, hoofd VRT toegankelijkheid. “Doe je een bevraging naar wie beperkingen ervaart om te kijken, te luisteren of zich te bewegen, dan kom je uit bij een kwart van de bevolking. Door de vergrijzing wordt dat in de nabije toekomst zelfs 30% van de bevolking. Als publieke omroep willen we deze grote groep niet uitsluiten. Iedereen heeft recht op informatie en op ontspanning. Mensen spreken ons daar ook op aan. In de mate van het mogelijke zoeken we voor iedereen een oplossing.”
“Een kwart van de bevolking ervaart beperkingen om te kijken, te luisteren of zich te bewegen. Als publieke omroep willen we deze grote groep niet uitsluiten.”
Ook aandacht voor heldere taal
Maximale toegankelijkheid, het klinkt heel mooi, maar hoe zorg je daarvoor? VRT zet in op verschillende fronten. Het VRT NWS Journaal en Karrewiet worden getolkt door een tolk Vlaamse Gebarentaal (VGT). Alle programma’s op VRT 1, VRT CANVAS en Ketnet worden ondertiteld. En dat geldt ook voor bijna alle bijkomende digitale aanbod op VRT MAX. Dat is ook handig als je een programma wil bekijken op de trein of een andere drukke plek. Een toegankelijke publieke omroep is dan ook goed voor iedereen.
Beeldbeschrijving zorgt ervoor dat blinden en slechtzienden ook de niet-gesproken scènes in fictieprogramma’s kunnen volgen. Toegankelijkheid, dat betekent ook heldere taal gebruiken. VRT kiest bewust niet voor aparte journaals voor mensen die laaggeletterd zijn. “Een journaal voor iedereen waarin toegankelijke, duidelijke taal wordt gesproken, dat is veel inclusiever”, vindt Walter Couvreur. “Ook wie (nog) niet voldoende Nederlands kent, moet een beroep kunnen doen op VRT voor goede informatie.”
“Tijdens De Warmste Week experimenteren we met live ondertiteling via AI. We weten dat het systeem nog niet perfect is. Maar wacht je tot het helemaal op punt staat, dan loop je achter.”
De Toegankelijkste Week
VRT omarmt innovatie in het streven naar een nog grotere toegankelijkheid. Artificiële intelligentie (AI) kan tijdrovende taken als ondertiteling veel sneller doen verlopen. Tijdens De Warmste Week experimenteert VRT met live-ondertiteling, vertelt Klaas Baert, team lead development bij VRT Innovatie. “Via de webversie van VRT MAX kan je De Warmste Week van begin tot einde ondertiteld volgen. Die live-ondertiteling gebeurt via AI. We weten dat het systeem nog niet perfect is, je zal dus ook wat fouten ervaren. Maar we kiezen ervoor om hier nu al mee te experimenteren. Want wacht je tot het systeem helemaal op punt staat, dan loop je achter.”
De Warmste Week draagt het label Toegankelijk Event. En dat merk je als je naar Brugge trekt. Een groot, centraal rolstoelpodium biedt plaats aan rolstoelgebruikers, maar niet alleen aan hen. “Voor blinden is een massa-event niet altijd eenvoudig, want een onopzettelijke duw kan desoriënterend zijn”, weet Walter Couvreur. “Ook zij zijn welkom op dat podium. En dat geldt ook voor mensen die niet lang kunnen rechtstaan, bijvoorbeeld door rugklachten.” Wie nood heeft aan een prikkelarme plek, kan terecht in het vlakbij gelegen Concertgebouw. En op woensdagavond 20 december zorgt een tolk Vlaamse Gebarentaal (VGT) voor live vertolking van de optredens en de radio-uitzendingen. “Die tolk zie je op de grote schermen en is dus zichtbaar vanop het volledige terrein”, besluit Walter Couvreur. “Wie nood heeft aan de tolk hoeft dus niet ergens apart te gaan staan.” Het is alweer een voorbeeld van hoe VRT toegankelijkheid wil koppelen aan inclusiviteit.
Vragen over toegankelijkheid tijdens De Warmste Week?
Mail toegankelijkheid@vrt.be over de VGT-ondertiteling of het rolstoelpodium. Wil je meer weten over de bereikbaarheid, parkeermogelijkheden, sanitair en andere faciliteiten? Dan contacteer je best Els Pieraerts van stad Brugge (050 32 42 96 of Els.Pieraerts@brugge.be).
Voor de toegankelijkheid van De Warmste Week in Brugge werkt VRT samen met Inter (het Vlaams expertisecentrum toegankelijkheid) en stad Brugge.