vrijdag 10 juli 2020
10 juli 2020

Project Zomerschool. Vlaanderen vindt steun bij Vlaamse regering en VRT

10 juli 2020 - De Vlaamse regering geeft steun aan zomerschool.Vlaanderen, een initiatief van de mensen achter
Universiteit van Vlaanderen (Johnny Quidé en Roel Bellinga). Het project wordt ondersteund door Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts, Vlaams minister van Brussel, Jeugd en Media Benjamin Dalle, en de VRT. 

Leerling met mondmasker

Alle Vlaamse kinderen kunnen in de maand augustus genieten van Zomerschool.Vlaanderen: een multimediaplatform met leuke lessen op maat van leerlingen van het lager onderwijs. De programma’s van Zomerschool.Vlaanderen komen onder meer via de VRT-netten tot in elke huiskamer. “De coronacrisis heeft onze kinderen leerkansen afgenomen. We moeten nu absoluut vermijden dat sommige leerlingen na de zomer met een achterstand beginnen aan het nieuwe schooljaar”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. “Met dit laagdrempelige aanbod kunnen we heel veel kinderen op een toegankelijke manier bereiken”. 

De coronacrisis heeft het voorbije schooljaar grondig verstoord. Ondanks grote inspanningen om hoogstaand afstandsonderwijs aan te bieden aan álle leerlingen lopen sommige leerlingen het gevaar om na de zomer met een achterstand te beginnen aan het nieuwe schooljaar. Daarom ondersteunt Vlaanderen een ongeziene uitrol van zomerscholen, waar leerlingen bijgespijkerd worden in de loop van juli en augustus. Zo wordt al een belangrijk deel van de leerlingen bereikt.

De Vlaamse Regering investeert nu bovendien € 600.000 in Zomerschool.Vlaanderen: een multimediaplatform met leuke lessen op maat van leerlingen van het lager onderwijs. Het initiatief komt van de mensen achter Universiteit van Vlaanderen.

Programma's van Zomerschool.Vlaanderen zullen in augustus onder andere via de netten van de VRT te zien zijn. Op Eén wordt het een televisieprogramma dat in augustus 3 weken lang en 4 dagen per week (maandag, dinsdag, donderdag, vrijdag) uitgezonden wordt.  

Daarnaast zal Zomerschool.Vlaanderen ook opduiken op sociale mediakanalen zoals YouTube, Instagram en TikTok. Op die manier mikt het project ook op moeilijk te bereiken doelgroepen. Bedoeling is om zo laagdrempelig mogelijk te zijn. Uitzendingen zullen ook ondertiteld worden, voor kinderen met taalproblemen en kinderen met gehoorproblemen. 

We kunnen de gemiste lessen niet vervangen, maar we schotelen een ondersteunend educatief aanbod voor. Zo kunnen kinderen zich op een leuke manier voorbereiden op volgend schooljaar”

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts

“Noem het een virtuele zomerschool voor alle kinderen in Vlaanderen”, zegt Weyts. “We kunnen de gemiste lessen niet vervangen, maar we schotelen een ondersteunend educatief aanbod voor. Zo kunnen kinderen zich op een leuke manier voorbereiden op volgend schooljaar”.

Educatief aanbod per graad

Zomerschool.Vlaanderen zal per graad een educatief aanbod aanbieden over verschillende onderwerpen zoals taal, wiskunde en wetenschappen. De filmpjes zullen permanent en gratis toegankelijk worden gesteld voor kinderen, ouders en scholen. Al het materiaal wordt ook ter beschikking gesteld op platformen voor leerkrachten zoals Klascement en Archief voor Onderwijs, zodat het later ook gebruikt kan worden in de klas. “Ons onderwijs wordt digitaler”, zegt Weyts. “Misschien kan dit ook een van de positieve gevolgen van de coronacrisis zijn”. 

Centrale rol leerkrachten

Leerkrachten krijgen een centrale rol in Zomerschool.Vlaanderen. Het zijn immers leerkrachten die ervoor hebben gezorgd dat de coronamaanden geen verloren leermaanden waren. Bovendien zijn leerkrachten de grootste onderwijsexperts.

Groot bereik via VRT

Het project krijgt een groot bereik dankzij de ondersteuning van de openbare omroep. “De VRT neemt opnieuw haar maatschappelijke rol ten volle op. Door haar ondersteuning aan dit sterke project zorgt ze ervoor dat kinderen een stukje van de achterstand op school kunnen inhalen. We kunnen het belang hiervan niet onderschatten. Ook tijdens de lockdown-periode heeft de VRT wendbaarheid getoond met extra aanbod zowel online als op televisie”, zegt Vlaams minister van Brussel, Jeugd en Media Benjamin Dalle.

Meer over Onderwijs

Het EDUbox-aanbod voor first time voters: kieswijsheid in een educatief jasje

Nieuw op VRT CANVAS: 'Hoe was het op school?'

Wie zijn de finalisten in de jubileumeditie van De campus cup?

Een beestige kijk achter de schermen bij VRT Archief

Kan ik voor mijn onderzoek terecht bij het VRT-archief?

Pano: Crèche in crisis

Welk studententeam wint de jubileumeditie van De campus cup?

EDUbox Ruimtelijk bewustzijn: Mijn keuzes voor een duurzame buurt