De toekomst van de radio is digitaal

VRT-radio wil de volgende jaren volop inzetten op de digitalisering van de zenders.

Zolang er geen algemene digitale overschakeling is, blijven de VRT-zenders ook in FM te beluisteren. 

 

Wat is digitale radio, DAB+ ?

Na middengolfradio en FM is het tijd voor DAB+. Dat staat voor Digital Audio Broadcasting en is dus radio via de ether maar dan digitaal.  De "+" heeft betrekking op de HD-klank, de audiocodering, de extra informatie (zoals verkeersinformatie, foto's, ...) die meegestuurd kan worden en die de ervaring van radio verrijkt.

DAB+  heeft dus tal van troeven.  De klankkwaliteit is nog beter, gedaan met ruis. Het is ook veel gebruiksvriendelijker: niet meer ouderwets scrollen en zoeken naar zenders, want u zit meteen juist.

En het is voorlopig nog de meest democratische optie. Want alleen via DAB+ kan u gratis naar digitale radio luisteren. Voor kabel en internet heeft u altijd abonnementskosten. DAB+ is bovendien betrouwbaar op piekmomenten en ook onderweg altijd beschikbaar. Internet is zeker een verrijking voor radio , maar beantwoordt in de huidige situatie nog niet aan de vereisten voor een betrouwbaar broadcastmodel (niet gratis, geen gegarandeerde kwaliteit, niet voor iedereen beschikbaar), overigens nergens in Europa.  Het kan met andere woorden complementair zijn aan bestaande broadcastvormen (zoals FM), maar ze niet vervangen. Er werd dus gekozen voor DAB+ als beste broadcastoptie.

Waarom?

De Vlaamse overheid en de Franstalige gemeenschap hebben beslist om na televisie ook met de radio de digitale weg in te slaan en kiest voor de meest toekomstgerichte technologie die breed verspreid is in de Europese Unie.  De ons omringende landen (Noorwegen, Zwitserland, Duitsland, Nederland ,…) kozen eerder al voor DAB+.

Er kunnen trouwens extra radiostations bijkomen. U zal dus een ruimere keuze aan zenders hebben, omdat DAB+ meer bandbreedte biedt.  Het is een duurzaam en toekomstgericht alternatief voor de overvolle FM band. DAB+ is op termijn goedkoper én milieuvriendelijker dan FM want het verbruikt minder stroom. Het wordt wereldwijd gezien als de nieuwe standaard en kan op termijn FM vervangen.

U heeft er dus wel een nieuw radiotoestel voor nodig, een DAB+ toestel, thuis en in uw wagen. 

Is zo'n toestel duur?

Neen, niet echt meer, er bestaan allemaal verschillende modellen en er zijn er al vanaf 30 euro. 

In bepaalde auto’s  is zo’n DAB+ radiotoestel ook in België al standaard ingebouwd, bij andere merken is het nog een optie. 

Kunt u op andere manieren digitaal luisteren?

Ja, dat kan en VRT biedt dat ook al geruime tijd aan, via apps en radioplus.be, via de site van uw favoriete radiomerk, via uw digitale tv,…

En die veelheid aan digitale manieren om te luisteren past in de strategie van VRT.

Zolang er geen algemene digitale overschakeling is, blijven de VRT-zenders ook in FM te beluisteren. Hoe dan ook zal er pas overgeschakeld worden naar DAB+,  uiterlijk twee jaar nadat de helft van de luisterduur digitaal is geworden.

 

Wat doet de VRT?

In de beheersovereenkomst 2016-2020 kiest de VRT voor een verregaande digitalisering van de radio:

  • ze zet met radio in op digitalisering, zowel via DAB+, digitale televisie, als via internet
  • ze werkt mee aan een sectorgedragen initiatief om de technische transitie van FM naar DAB+ te maken
  • ze biedt haar vijf radionetten aan via FM zolang er geen algemene FM switch off is
  • ze maakt fragmenten van het audio-aanbod maximaal deelbaar voor individuele mediagebruikers en niet-commerciële actoren voor zover de VRT over de rechten beschikt.

De Vlaams minister van Media liet in zijn conceptnota van mei 2016 weten te mikken op een analoge switch-off in 2022-2023. Om iedereen vlot de stap naar digitale radio te laten zetten, voert de minister overleg met de elektrobedrijven en de autosector. Deze beleidsopties worden vastgelegd in een decreet.

  • De VRT start met 360°-redacties om de digitale competenties te verhogen
  • De VRT voert testen uit in DAB+ en is vrijwel klaar voor de overgang,.
  • De VRT biedt nu al  haar radiocontent aan via internet, onder andere via Radioplus.be en heeft (voor elk net) ook een mobiele app.
  • De VRT breidt haar radio-op-aanvraag-aanbod uit o.m. door een aanbod aan podcasts. 

Gerelateerd