DVB-T

De VRT-televisie- en radiozenders zijn in digitale kwaliteit gratis te ontvangen via een antenne. 

Op 1 december 2018 stopt de VRT met het zelf aanbieden van haar netten via de digitale ether, DVB-T. Het mediagebruik is volop aan het evolueren: mensen willen niet alleen lineair kijken maar willen ook kijken waar en wanneer ze willen. Ons online aanbod VRT NU beantwoordt aan deze behoefte, DVB-T niet. 

TV-Vlaanderen zal na 1 december het VRT-aanbod opnemen in haar DVB-T2-aanbod. 

Meer weten over deze omschakeling: lees meer op het einde van deze pagina

Wilt u naar digitale televisie kijken via antenne, dan heeft u nodig:

 • een buitenantenne
 • een DVB-T-decoder (die vaak ingebouwd is in de televisietoestellen).

 

Hieronder bundelen we voor u een aantal vragen over DVB-T.

DVB-T: Wat zijn de voordelen?

 • De ontvangst is gratis.
 • Het is soms beschikbaar in eerder afgelegen gebieden waar geen internet of kabel is.

DVB-T: Wat zijn de nadelen?

 • De ontvangst is niet gegarandeerd met een binnenhuisantenne.
 • Er is geen overgang tussen ontvangst en geen ontvangst. U ziet dus wel iets of niets.
 • Er is geen 100% dekking van het Vlaamse grondgebied
 • Het signaal is in standaard definitie (SD). Er is geen HD-ontvangst van het VRT-aanbod.

Wat heb ik nodig voor DVB-T-ontvangst?

Een voldoende sterk antennesignaal

Dat betekent een vrij opgestelde buitenantenne gericht naar het DVB-T-zendstation het dichtst in uw buurt. Let er ook op dat de antenne gemonteerd is voor de juiste polarisatie. Alle zendstations gebruiken verticale polarisatie met uitzondering van het zendstation Genk. Indien dit het dichtstbijzijnde zendstation is, moet u uw antenne voor horizontale polarisatie monteren.

Een DVB-T coder

Die kan ingebouwd zijn in uw tv-toestel (wat in de meeste recente toestellen het geval is), dan hoeft u enkel de antenne op uw tv aan te sluiten. U laat uw tv de kanalen scannen en daarna kan u rechtstreeks de programma's bekijken en beluisteren.

Is er geen decoder in uw tv-toestel ingebouwd, dan kunt u een settop-box aankopen. De antenne wordt op deze box aangesloten. De gedecodeerde beelden komen dan via een kabel en de scart-ingang van uw tv binnen. Sommige modellen van decoder kunnen rechtstreeks op de scart-ingang van uw tv-toestel worden ingeplugd. In dit geval moet u de decoder de kanalen laten scannen.

Er bestaan ook USB-sticks en uitbreidingskaarten voor pc's waarmee het mogelijk is het DVB-T-signaal op uw computer te bekijken en beluisteren. U sluit de antenne aan op de voorziene connector en laat de software de kanalen scannen. Hierna kan u via de bediening van de pc de programma's bekijken en beluisteren.

Welke VRT-zenders kan ik ontvangen via DVB-T?

Eén, Canvas en Ketnet vormen het televisiegedeelte van de VRT-DVB-T-multiplex. Radio 1, Radio 2, Klara, Studio Brussel, MNM, Sporza, Klara Continuo, MNM Hits en VRT Nieuws vormen het radiogedeelte van de VRT-DVB-T-multiplex.

Kan ik een programmaschema ontvangen via DVB-T?

Er is een elektronische programmagids voor DVB-T-kijkers.

Kunnen DVB-T-kijkers ook in hd kijken?

Neen, de DVB-T-zenders hebben onvoldoende capaciteit om een hd-signaal door te sturen. 

Onderhoudt en/of herstelt de VRT DVB-T-zenders?

Neen, het zenderpark is eigendom van Norkring België. Klachten over de dienstverlening van Norkring worden wel behandeld door de klantendienst van de VRT.

Waar kan ik de DVB-T-zenders van de VRT ontvangen?

Er is geen 100% dekking van het Vlaamse grondgebied, op sommige plaatsen is ontvangst enkel mogelijk met een dakantenne (ongeveer 10 meter boven de begane grond). In gunstige omstandigheden kunnen deze zenders ook nog ontvangen worden buiten Vlaanderen als de te overbruggen afstand beperkt is.

Vanuit welke plaatsen en op welke frequenties worden de DVB-T-signalen uitgezonden?

 • De zendstations van Sint-Pieters-Leeuw, Egem, Veltem, in het centrum van Gent en in het centrum van Brussel zenden uit op 482 MHz of kanaal 22 in verticale polarisatie.
 • De zendstations Schoten en in het centrum van Antwerpen zenden uit op 506 MHz of kanaal 25 in verticale polarisatie.
 • Het zendstation Genk zendt eveneens uit op 506 MHz of kanaal 25, maar dan in horizontale polarisatie.

Kan ik ook een binnenshuisantenne gebruiken?

Het gebruik van een binnenhuisantenne is niet aan te raden. Ze kan in gunstige omstandigheden voldoende zijn voor ontvangst, maar de ontvangst is niet gegarandeerd en wordt zeer sterk beïnvloed door externe omstandigheden.

Ontvangst in een betonnen woning zal veel moeilijker zijn dan in een bakstenen woning, spiegelende beglazing is voor ontvangst slechter dan gewone beglazing, ontvangst op het gelijkvloers is moeilijker dan op een verdieping. De juiste positie uitzoeken blijft hier de boodschap.

In gunstige omstandigheden is een perfecte ontvangst met een binnenantenne ook mogelijk, maar niet gegarandeerd. In het algemeen geldt hoe dichter bij de zender, hoe meer kans op een goede binnenhuisontvangst. Plaats de ontvangstantenne bij voorkeur bij het raam. Dat geeft meestal betere resultaten. 

Ik heb problemen met de ontvangst van DVB-T?

In tegenstelling tot analoge TV-ontvangst ontvangt DVB-T digitale signalen. Het werk of het werkt niet (blanco scherm of blokjes). Er is geen overgangsgebied.

Ik hoor een echo op het geluid.

DVB-T-kijkers kunnen problemen met het geluid ondervinden op Eén. Dit komt door de toevoeging van een audiokanaal voor audiodescriptie. Sommige ontvangers zetten de twee audiokanalen over elkaar. Daardoor ontstaat een echo.

U kunt dit probleem oplossen door de audio-instellingen van uw settopbox of televisietoestel aan te passen zodat u enkel het gewone audiokanaal beluistert. Hoe u dit doet, leest u in de gebruiksaanwijzing van uw toestel.

DVB-T werkt enkel tijdens bepaalde periodes van de dag of afhankelijk van het seizoen?

Uw antennesignaal zit waarschijnlijk "op het randje". Hier zijn verschillende oplossing mogelijk:

 • Indien u kijkt met een binnenhuisantenne kan u best een buitenantenne (laten) installeren.
 • Indien u kijkt met een buitenantenne: controleer dan of uw antenne gericht staat naar het dichtsbijzijnde zendstation en of de polarisatierichting correct is. Indien dit geen oplossing brengt, kan u proberen een antenne met een hogere "ontvangstwinst" te installeren. Let er wel op dat hoe hoger de winst van een antenne is, hoe nauwkeuriger ze op het zendstation gericht moet staan. Een andere mogelijkheid is het installeren van een antenneversterker. Een nadeel van deze oplossing is dat mogelijk stoorsignalen uit ongewenste richtingen mee versterkt worden.

DVB-T werkt niet meer.

Hier zijn veel mogelijke oorzaken, zodat het niet eenvoudig is meteen een oplossing te bieden. Toch enkele mogelijke oorzaken en/of te onderzoeken pistes:

 • De parameters van de uitzendingen zijn gewijzigd. Laat uw decoder/ontvanger opnieuw scannen en sla de resultaten op in uw toestel
 • Kijk uw installatie na van antenne tot televisietoestel op defecte onderdelen, losse kabels en van richting veranderde of beschadigde antenne. Na herstelling zou DVB-T opnieuw moeten werken.
 • Bij een installatie met een binnenhuisantenne moet u nagaan of er in uw omgeving dingen gewijzigd zijn. Het kan voldoende zijn dat u in uw ramen extra isolerende beglazing plaatst om niet langer ontvangst te hebben. Ook het optrekken van gebouwen in de buurt, het opstellen van werktuigen, enz. kan hetzelfde effect teweegbrengen. De enige remedie is dan het (laten) installeren van een buitenantenne.
 • Uw ontvangst wordt gestoord door een andere zender of externe stoorbron. In dit geval dient u zich te wenden tot het BIPT (Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie) of de VRM (Vlaamse Regulator voor Media). Het BIPT is onder andere belast met de controle op het hoogfrequent spectrum. VRM is de bewaker van de regelgeving in verband met de audiovisuele media in Vlaanderen en beheerder van de mediavergunningen zoals de zendvergunningen.

Kan ik DVB-T-programma’s opnemen?

Ja, dit is mogelijk. Afhankelijk van uw apparatuur gaat u als volgt te werk:

 • Uw recorder heeft geen ingebouwde DVB-T-decoder: u kan het programma van uw tv opnemen. Wenst u een ander programma op te nemen dan hetgeen u bekijkt, dan heeft u een aparte tweede DVB-T-decoder (settop box) nodig om uw recorder van signaal te voorzien. U moet het antennesignaal splitsen naar de twee DVB-T-decoders (één eventueel ingebouwd in uw tv-toestel). Let wel op dat u voldoende signaal overhoudt voor de goede werking van beide decoders.
 • Uw recorder heeft een ingebouwde DVB-T-decoder: u dient enkel uw recorder van antennesignaal te voorzien. Heeft uw recorder een antenne-in- en uitgang, dan verbindt u uw antenne met de antenne-ingang van de recorder en de antenne-uitgang van de recorder met de antenne-ingang van het tv-toestel. Heeft de recorder geen antenne-uitgang, dan moet u uw antenne-signaal splitsen.
 • Kijkt u via een computer, dan hangt het af van de software en de capaciteiten van uw computer, maar meestal is het wel mogelijk om programma's op te nemen.

Wat wordt er bedoeld met DVB-T-multiplex?

Verschillende programma’s worden samen uitgezonden op een frequentie. Zo'n groep programma's wordt een "multiplex" genoemd.

De VRT heeft 1 multiplex op DVB-T.

Vragen en antwoorden over de omschakeling op 1 december 2018

Wanneer stopt de VRT met uitzenden via DVB-T?

Op 1 december van dit jaar stopt de VRT met de uitzending via DVB-T. De allerlaatste uitzending is dus op 30 november. We maken dit al in mei bekend zodat de huidige gebruikers van dit aanbod voldoende tijd hebben om op zoek te gaan naar een alternatief.
Wie op zoek gaat naar een alternatief kunnen we VRT NU aanbieden, het gratis en gebruiksvriendelijk online aanbod. Uit diverse onderzoeken blijkt dat de grote meerderheid van de DVB-T gebruikers toegang heeft tot het internet.

Jaagt de VRT de gebruikers van DVB-T niet op kosten met deze beslissing nu zij een internetaansluiting moeten aanschaffen?

Het aanbod van VRT NU is en blijft gratis. Een internetaansluiting is nodig maar ook DVB-T kijken vraagt een investering, namelijk een nieuwe decoder.

Sommige mensen kunnen voor hun internetverbinding beroep doen op het sociaal tarief: http://www.bipt.be/nl/consumenten/faq/list/28-sociale-tarief en http://www.bipt.be/nl/consumenten/faq/90-waaruit-bestaan-die-kortingen

Wat zijn de alternatieven voor mensen die nu VRT via DVB-T bekijken?

Het aanbod van VRT is te bekijken via VRT NU,  via kabel (Telenet), IPTV (Proximus –Scarlet- Orange), satelliet (TV Vlaanderen) en ook via platformen zoals Stievie. 

Zal VRT dan helemaal niet meer te bekijken zijn via de digitale ether?

In Vlaanderen biedt alleen TV Vlaanderen een DVB-T2-aanbod aan. 

Vanaf 1 december zijn de televisienetten van de VRT beschikbaar in het zenderpakket Antenne TV van TV Vlaanderen. 

Wat met bijvoorbeeld mensen die in een camper verblijven en via DVB-T tv kijken?

We gaan bij de VRT deze mensen zo goed mogelijk wegwijs maken naar het online aanbod van VRT NU. Campings worden hoe langer hoe meer van wifi voorzien. De dekking van het 4G- en binnenkort 5G-netwerk neemt ook toe. Voor een internetverbinding kunnen sommige mensen beroep doen op het sociaal tarief. Met een computer, laptop, tablet of smartphone kunnen ze het aanbod van VRT NU bekijken. Dit kunnen ze ook overbrengen op hun tv scherm, door een kabelverbinding tussen computer en scherm, of via Chromecast of Airplay. 

Is het mogelijk om de onderzoeksresultaten van het VRT-onderzoek te lezen?

De resultaten werden opgenomen op de pagina onderzoeksresultaten van de VRT-studiedienst.

Gerelateerd