dinsdag 09 juni 2020
09 juni 2020

Het coronavirus zit voor altijd in het VRT-archief

9 juni 2020 - 2020 zal in ons geheugen gegrift staan als het jaar waarin het coronavirus ook ons land in z’n greep kreeg. Eén ding is zeker: zelfs al verdwijnt corona uit ons leven, in het VRT-archief blijft het voor altijd bewaard.

De medewerkers van het VRT-archief hebben de afgelopen maanden alles in het werk gesteld om de berichtgeving en programma’s over het coronavirus te bewaren voor de toekomst. Dat was een grote uitdaging, want naast veel extra nieuws en duiding waren er naar aanleiding van de coronacrisis ook tal van extra programma’s op radio, tv en online.

Veel nieuws en duiding

De afgelopen maanden werden meer en langere journaals gemaakt over het coronavirus. Er zijn nu al meer dan 1500 journaalitems over corona en 17 Extra Journaal-uitzendingen terug te vinden in het VRT-archief. Het trefwoord CORONA(VIRUS) kwam de afgelopen maanden 4.265 keer aan bod in de programma’s, items en het ruwe beeldmateriaal van nieuws en duiding. Het woord ‘corona’ komt al in 10.500 gearchiveerde nieuwsitems aan bod. Dit is goed voor 960 uur aan materiaal dat nu voor altijd bewaard is in ons archief. Zo kunnen ook toekomstige generaties terugblikken op deze periode.

Aangepaste programmering

De programmering op de verschillende VRT-netten werd grondig aangepast. Enkele programma’s zijn weggevallen, maar er kwamen ook heel wat nieuwe initiatieven in de plaats. De collega’s van het VRT-archief hebben dit op een flexibele manier opgevangen, zodat ook al dit materiaal bewaard blijft voor de toekomst.

VRT-archief

Nieuwe online initiatieven

Tijdens de coronacrisis werden heel wat online initiatieven gelanceerd. Denk maar aan de huiskamerconcerten van Radio 2 en #ikluisterBelgisch van Studio Brussel. Het zijn behoorlijk grote producties, waarvan de archivering momenteel nog niet automatisch verloopt. Toch zijn ook deze programma’s bewaard voor de toekomst.

Archief populairder dan ooit

Er werd niet alleen veel materiaal toegevoegd aan het VRT-archief, programmamakers vinden ook de weg naar ons archief om er zaken uit op te vissen.

Op VRT NU werd het aanbod uitgebreid met de rubriek ‘pure nostalgie’, met daarin programma’s uit ons archief. Er werd voor ook een speciaal archiefprogramma gemaakt (Echt iets voor u?) en voor het onderwijs werd er heel snel een groot aanbod boordevol archiefmateriaal voorzien.

De overvolle sportzomer valt zo goed als weg, maar sportredacties (zowel nationaal als internationaal) putten uit het VRT-archief om terug te blikken op legendarische sportprestaties uit het verleden. Sporza lanceerde bijvoorbeeld Sporza Retro, een sportarchiefprogramma dat bijzonder goed gesmaakt wordt.

Digitalisering werpt z’n vruchten af

De afgelopen jaren zette de VRT in op de digitalisering van het archief. Dankzij deze verregaande digitalisering, lagen heel wat programma’s klaar om te worden heruitgezonden tijdens de coronacrisis.

Dossier: Archief

Meer over Archief

Iconisch tv-programma ‘Voor Boer en Tuinder’ opnieuw te zien op het kleine scherm

VRT-archief toegankelijk via hetarchief.be

Eindelijk teruggevonden! Het historische interview over de oerknaltheorie

VRT geeft landbouwsector unieke blik op landbouwpraktijken van de vorige eeuw

VRT Archief en Vranckx duiken in het archief van het Belgisch leger

Dertig jaar boerenstiel op de kaart dankzij ‘Boeren op de buis’

Geen Canon van Vlaanderen zonder het VRT-archief

Een beestige kijk achter de schermen bij VRT Archief