1975: Ann Christy én in het Nederlands én in het Engels

12 mei 2021 - Songfestivalkenner André Vermeulen duikt in het rijke
VRT-archief. Tussen 9 en 18 mei gaat hij op zoek naar de meest markante preselecties en Belgische inzendingen uit 65 edities van het
Eurovisiesongfestival. Vandaag: 1975 - Ann Christy met "Gelukkig zijn". 

Ann Christy

Ann Christy is de winnaar van de preselectie voor het songfestival van 1975. Die preselectie heet voor 't eerst 'Eurosong'. Er zijn tien kandidaten. Ann Christy haalt het van onder meer Micha Marah, Ingriani, Rita Deneve, Connie Neefs, Luk Bral en Joe Harris.  

Tekst en muziek van 'Gelukkig zijn' zijn van Mary Boduin die het oorspronkelijk had geschreven voor een reclamespot voor een jeansmerk. Maar op verzoek van Ann Christy had ze 't uitgewerkt tot een echt lied, geschikt voor het songfestival.        

Terwijl Ann Christy op weg gaat naar Stockholm (Zweden), waar het songfestival plaatsvindt in het jaar na de overwinning van ABBA, is er in België veel discussie over de taal waarin Ann Christy gaat zingen.  Want midden de jaren zeventig is het even niet verplicht om in een taal van je land te zingen. De BRT denkt iedereen zijn zin te geven door Ann én in het Nederlands én in het Engels te laten zingen. 

Als Ann Christy halverwege overschakelt op het Engels, is het alsof een ander lied begint. Ann is ook niet gelukkig met de tweetalige versie. En het levert wellicht ook weinig extra punten op: ‘Gelukkig zijn’ eindigt vijftiende op negentien inzendingen. 

In Vlaanderen komen beide plaatjes wel in de top tien, de Nederlandstalige en de Engelse versie.                                               

Videospeler inladen...
Dossier: Muziek
woensdag 12 mei 2021
12 mei 2021

Meer over Archief

Herken jij deze jeugdseries uit de jaren '60 en '70?

#LikeMe brengt nieuwe songfestivalsingle

VRT-archief lost Sherlock Holmes-mysterie op

1975: Ann Christy én in het Nederlands én in het Engels

Hooverphonic met 'The Wrong Place' naar Rotterdam

2010: de jongen met het rare hoedje

2006: Het jaar van de kniezwengel

1999: K3 debuteert met zevenmijlslaarzen