vrijdag 12 mei 2023
12 mei 2023

Geen Canon van Vlaanderen zonder het VRT-archief

Vrijdag 12 mei 2023 – Als VRT zijn we bijzonder trots op de niet minder dan 185 items uit ons unieke archief die op de kersverse website van de Canon van Vlaanderen prijken. Uit meer dan 500 mogelijke onderwerpen werden uiteindelijk 60 zogenoemde “vensters” gekozen, allemaal geïllustreerd met beeldmateriaal uit het rijke archief van VRT. 

Waardevol historisch archief 

Het was een uitdaging om voor de 60 vensters in de Canon van Vlaanderen bijpassend archiefmateriaal te selecteren. Historisch archief raadplegen kan niet altijd via één muisklik, vooral als het gaat over analoge dragers. Is het een gebeurtenis uit de jaren 50, 60, 70 of 80 en staan de opnames op film? Is het een gebeurtenis uit de jaren 80, 90 of later? Want dan spreken we over opnames op beeldband en tape. En is al dit analoge archiefmateriaal nog in goede staat? Sinds 2007 werkt VRT digitaal en spreken we niet meer over analoge dragers. 

“Ik ben erg trots op de selectie die we konden maken voor de Canon. Het resultaat is meer dan geslaagd.” 

Goedele Bodson, Beeldresearcher VRT

Van wat uitgezonden is bestaat niet altijd een volledige opname. In het archief vinden we wel vooraf opgenomen filmfragmenten uit een televisieprogramma terug. In de beginjaren van radio en televisie was er geen reflex om alle live uitgezonden programma’s op te nemen. Opnames waren een uitzondering voor de omroep. Zo is er de reeks ‘Schipper naast Mathilde’ uit de jaren 60. Van 11 van de 185 afleveringen is er een kinescoop gemaakt, een opname van de weergave op het televisiescherm. 

“Ik wens hier uitdrukkelijk VRT te bedanken voor de bijzonder intense samenwerking van de afgelopen jaren. De canonwebsite is mede dankzij de beelden uit het VRT-archief niet alleen bijzonder rijk aan informatie, maar ook extra aantrekkelijk.”  

Emmanuel Gerard, voorzitter commissie ‘Canon van Vlaanderen’

De nieuwsdienst van de omroep heeft sinds het ontstaan van de televisie in Vlaanderen haar uitgezonden nieuwsitems heel goed geïnventariseerd en daarbij ook alle items op film heel goed bewaard. Ook voor de algemene programma’s bestond er een systeem van steekkaarten waarin gezocht kon worden naar wat ooit werd uitgezonden. In 2008 startte een grootschalig digitalisatieproject om zowel de journaalitems op film als een selectie algemene programma’s met een groot maatschappelijk en cultureel belang te digitaliseren. Het was het startpunt van een groot aantal digitalisatieprojecten waarvoor we sinds 2014 samenwerken met meemoo, Vlaams instituut voor het archief

“Het is dankzij al deze inspanningen dat we een historisch en hedendaags archief als dat van VRT ook verder richting publiek kunnen ontsluiten. In dit geval via de Canon van Vlaanderen. Bravo!” 

Lieven Vermaele, directeur Partnerships & Operaties

 

Vele archiefcollega’s zetten zich dagelijks in om de collecties te inventariseren, digitaliseren en tenslotte te metadateren. Ook alles wat VRT vandaag publiceert, stroomt daarna door naar het VRT-archief om te bewaren. Hierdoor garanderen we dat het grootste audiovisueel archief van Vlaanderen ook in de toekomst kan bijdragen aan mooie projecten zoals de Canon. 

Televisiepionier Paula Sémer 

Paula Sémer heeft de grote eer om ook deel uit te mogen maken van een venster in de Canon. En dat is absoluut haar grote verdienste. Ze startte haar carrière als omroepster, presentatrice en was nadien ook producer van vele spraakmakende programma’s. In Penelope, een programma over vrouwen, bracht ze tips over mode, het huishouden, de kinderen, gezondheid en ook seksualiteit. Paula was een taboedoorbreekster. Als voorvechter van vrouwenrechten heeft ze in de Canon een verdiende plaats gekregen. 

Meer over Archief

Iconisch tv-programma ‘Voor Boer en Tuinder’ opnieuw te zien op het kleine scherm

VRT-archief toegankelijk via hetarchief.be

Eindelijk teruggevonden! Het historische interview over de oerknaltheorie

VRT geeft landbouwsector unieke blik op landbouwpraktijken van de vorige eeuw

VRT Archief en Vranckx duiken in het archief van het Belgisch leger

Dertig jaar boerenstiel op de kaart dankzij ‘Boeren op de buis’

Geen Canon van Vlaanderen zonder het VRT-archief

Een beestige kijk achter de schermen bij VRT Archief