vrijdag 27 oktober 2023
27 oktober 2023

VRT-archief toegankelijk via hetarchief.be

27 oktober 2023 - Het archief van VRT is groot en bevat zowel audio als video uitgezonden in de voorbije 90 jaar bij de omroep. Heb je archief nodig voor je onderzoek of om te gebruiken in de klas? Of ben je op zoek naar iets specifiek, jezelf misschien? Een groot deel van het VRT-archief is toegankelijk via de website hetarchief.be van onze partner meemoo, Vlaams instituut voor het archief.

Hier vind je de beschrijvingen van radio- en televisieprogramma’s uit het verre en meer recente verleden van de publieke omroep. Neem een kijkje op de vernieuwde website!

Op zoek naar audio of video van VRT via hetarchief.be

Voor je eerste onderzoekstappen in de collectie van het VRT-archief kan je grasduinen via de website www.hetarchief.be van meemoo. Meemoo, Vlaams instituut voor het archief, maakt via hetarchief.be het audiovisueel archiefmateriaal van meer dan 150 Vlaamse organisaties doorzoekbaar. En dus ook dat van het VRT-archief. Zoek je een programma, aflevering of een zeker fragment uit ons archief? Dan kan je terecht in deze uitgebreide catalogus. Heb je iets interessants gevonden dan kan je een aanvraag doen voor hergebruik. Onze archiefdienst zal jouw vraag dan behandelen.

Begin je zoektocht >

Wil je graag meer weten over hetarchief.be, de aanvraagprocedure, of wat je kan doen met archiefmateriaal? Hier vind je alles op een rijtje.

Lesgeven met archiefmateriaal van VRT

Ook in de klas kan archiefmateriaal gebruikt worden om een les beter te illustreren. We krijgen daarom vaak vragen van leerkrachten om audio- of beeldmateriaal van VRT in de klas te kunnen gebruiken.

Ben je een lesgever aan een Vlaamse erkende onderwijsinstelling? Of volg je een lerarenopleiding? Dan kan je gratis toegang krijgen tot Het Archief voor Onderwijs, een initiatief van meemoo. Daarop kan je duizenden filmpjes en geluidsfragmenten uit het archief van VRT vinden voor jouw vak of onderwijsniveau.

Ontdek Het Archief voor Onderwijs >

Toch liever een archieffragment aankopen voor eigen gebruik of andere doeleinden? Neem dan contact op met vrtarchief@vrt.be.

Alle info over het VRT-archief en de samenwerking met partner meemoo vind je hier:

Archief | VRT.be

Dossier: Archief

Meer over Archief

Iconisch tv-programma ‘Voor Boer en Tuinder’ opnieuw te zien op het kleine scherm

VRT-archief toegankelijk via hetarchief.be

Eindelijk teruggevonden! Het historische interview over de oerknaltheorie

VRT geeft landbouwsector unieke blik op landbouwpraktijken van de vorige eeuw

VRT Archief en Vranckx duiken in het archief van het Belgisch leger

Dertig jaar boerenstiel op de kaart dankzij ‘Boeren op de buis’

Geen Canon van Vlaanderen zonder het VRT-archief

Een beestige kijk achter de schermen bij VRT Archief