vrijdag 14 mei 2021
14 mei 2021

1987 : wordt het een jurk of een broek?

14 mei 2021 - Songfestivalkenner André Vermeulen duikt voor VRT.be in het rijke VRT-archief. Hij gaat op zoek naar de meest markante preselecties en Belgische inzendingen uit 65 edities van het  Eurovisiesongfestival. Vandaag: ‘Soldiers of love’ van Liliane Saint-Pierre

Liliane Saint-Pierre

‘Soldiers of love’ is ook in #LikeMe een vredeslied dat niet veroudert. We leerden het kennen in Eurosong 1987. In de versie van de vrouw die ook de tekst schreef: Liliane Saint-Pierre.     

Eurosong ’87 was de preselectie voor het enige Eurovisiesongfestival tot nu toe in ons eigen land.  Er deden elf artiesten mee, onder wie John Terra, met een aanlokkelijk voorstel: “Champagne voor iedereen “. Ook Margriet Hermans was een opgemerkte kandidate met een sterk lied: In slow motion.

De vakjury gaf het maximum van de punten aan Bart Kaëll met Carrousel. Maar de vijf publieksjury’s, één per Vlaamse provincie, beslisten er anders over: Liliane Saint-Pierre mocht naar het songfestival. Liliane had al Canzonissima ’68 gewonnen, in een jaar dat de RTB een kandidaat mocht sturen naar het songfestival. En in 1981 was ze tweede in de preselectie met ‘Brussel’.  In 1987 was het eindelijk raak. 

Wordt het een jurk of een broek?  Dat leek soms wel de belangrijkste vraag in aanloop naar het songfestival op de Heizel. De Belgische mode-ontwerper die Liliane zou kleden, wilde een jurk, Liliane een broek. Het werd een combinatie van de twee.  Liliane droeg de creatie met stijl, bracht haar lied met passie en vakvrouwschap. Ze werd elfde op 22 deelnemers: één van de betere Vlaamse resultaten.   

Dossier: Muziek

Meer over Archief

Dertig jaar boerenstiel op de kaart dankzij ‘Boeren op de buis’

Geen Canon van Vlaanderen zonder het VRT-archief

Een beestige kijk achter de schermen bij VRT Archief

Kan ik voor mijn onderzoek terecht bij het VRT-archief?

Radio 1-reporter ontdekt vergeten VRT-interview met piepjonge Bowie

Eindelijk teruggevonden! Het historische interview over de oerknaltheorie

Wat doet het muziekarchief?

Welke schatten vind je in het VRT-archief?