dinsdag 07 maart 2023
07 maart 2023

Chloë van de Klantendienst: ‘Dit programma kan een achterhaalde parkeeretiquette bevatten’

COLUMN - 7 maart 2023 - Elke dag behandelt de VRT-klantendienst een heleboel vragen, opmerkingen en klachten van het publiek. Chloë van de Klantendienst neemt de verzamelde klachten onder de loep en vat ze op eigenzinnige manier samen.

De afgelopen 14 dagen werd er 1.408 keer contact opgenomen met onze dienst. Zo kregen we vragen of de originele Madammen geen reünie in het Sportpaleis kunnen houden, of Peter en Kim van de radio2-show Goeiemorgen Morgen! willen komen eten bij een koppel in Zonhoven en wanneer wordt de line-up voor Zomerhit bekendgemaakt. Over dat laatste weten we pas meer na de maartse buien, aprilse grillen en de eerste lentekriebels. Kortom, eerst de lentehits.

Een gebruiker van de VRT NWS-app heeft slaapritmestoornissen. “Ik luister graag naar nieuws in mijn bed en val dan in slaap. Maar wordt na een tijd terug wakker omdat het nieuws nog altijd verder gaat. Is het niet mogelijk om daar een keuze in te maken dat het stopt na het artikel?” Of dat technisch mogelijk is, laat ik uitzoeken. Maar ik ben ook even verder gaan zoeken, naar de medische achtergrond van dit probleem. Volgens klinisch psycholoog en slaapexpert Kristen Casey sluiten we ons een uur voor het slapengaan best af van de continue nieuwsstroom. Zo stelt ze: gebruik je bed voor niets anders dan slapen en seks. Zelf leid ik daaruit af dat ook echtelijke ruzies beter uit de slaapkamer worden geweerd, maar dat leg ik de volgende keer wel voor aan onze relatietherapeut. Sorry, ik wijk af!

Open debat

Een kijker van De dag van vandaag stelt zich vragen bij de verkeersveiligheid van Fien Germijns. “Wat zie ik op de intro? De wagen wordt geparkeerd op een zebrapad. De wagen wordt verlaten. Wist je dat de meeste ongevallen met ernstige letsels plaatsvinden aan zebrapaden ten gevolge van foutief geparkeerde voertuigen? Studie van Vias.”

auto Fien aan VRT gebouw

Het kan natuurlijk niet de bedoeling zijn dat VRT verkeersonveilige situaties in de hand werkt, dus heb ik de makers erop aangesproken. De voorkant van Fiens wagen staat inderdaad een stukje over de strepen van het zebrapad. Gelukkig gebeurde deze opname niet op de openbare weg, maar binnen de VRT-terreinen. De weg is niet vrij toegankelijk voor het verkeer en de omgeving werd voor deze opnames ook afgesloten voor de nog aanwezige medewerkers. De positionering van de wagen was volledig in functie van de opnames. Maar het is een terechte opmerking dat dit vreemd kan overkomen wanneer deze context niet wordt geschetst.

Daarom stel ik voor dat we het programma in de toekomst starten met een duidelijke disclaimer: “Dit programma kan een achterhaalde parkeeretiquette bevatten. Het wordt aangeboden zoals het is gemaakt maar voldoet mogelijk niet aan het verkeersreglement. Door hierop te wijzen, willen we bijdragen aan een open debat en een vrij zebrapad.” Kijker krijgt een persoonlijk antwoord.

Opnieuw blijven Ben Crabbé en zijn Blokken de gemoederen beroeren. Zo meldt een kijker dat de presentator heeft gezegd dat het plezant is om paddenstoelen plat te trappen. “Natuurverenigingen en onderwijzend personeel proberen ons eerbied voor de natuur bij te brengen, maar Crabbé mag zich dit natuurlijk permitteren!” Verder hekelt een kijker de “verdoken reclame”. “Ja, ja, we weten dat Ben een fan is van Bruce Springsteen en van StuBru. Dat is irrelevantie ten top. Als hij ’s morgens in de spiegel kijkt, zegt hij dan: ‘Hallo, ik ben Ben Crabbé?’”

Goh, het zou een beetje raar zijn, mocht hij zeggen: ‘Hallo, ik ben Koen Crucke.’ Toch?

Gelukkig vallen er regelmatig ook complimenten in onze mailbox, zoals deze over Het hoge noorden van Annemie Struyf. “Het programma straalt niets dan schoonheid uit; mooie en warme mensen met mooie dromen en realisaties, prachtige landschappen en regie. Het leven zoals het is, puur, eerlijk, niets geforceerd. Het toont aan dat geluk in kleine dingen zit, het laat zien wat waardevol is in het leven en dat het goed is om stil te staan bij wat goed is.” Daarom, proficiat Annemie en haar team met de Chloë Complimenten Wisselbeker!

Tot slot wil een Britse zakenman, investeerder en filantroop ons één miljoen pond doneren. Hoewel VRT zo’n 40 procent van z’n budget zelf bij elkaar moet sprokkelen, zijn we niet op dit aanbod ingegaan. Maar ik heb de man wel doorverwezen naar een voormalig Kamervoorzitter die vast niet zal merken wanneer er extra centen op z’n rekening worden gestort.

Chloë van de Klantendienst

Dossier: Chloe

Meer over Chloe

Chloë van de Klantendienst: ‘Het verschil met een échte Karen, is dat er in deze agressieve woordenbrij geen klacht valt te ontrafelen’

Chloë van de Klantendienst: ‘De paal van deze klager? Die behoort niet tot de opdracht van de publieke omroep’

Chloë van de Klantendienst: ‘Soms wou ik wat vroeger geboren zijn. Dan kon ik me inschrijven voor Hotel Romantiek’

Chloë van de Klantendienst: ‘Zo klinkt het net of de beer van ‘De droomfabriek’ Maurice van de Kampioenen heeft aangerand’

Chloë van de Klantendienst: ‘Als roepen en tieren slecht zou zijn voor je hart, dan had de farmaceutische industrie Kamp Waes gesponsord’

Chloë van de Klantendienst: ‘Maak eens grappen over andere ‘proventies’, Bart’

Chloë van de Klantendienst: ‘We willen het weer zien. Niet je hond, 4x4 of kleinkinderen’

Chloë van de Klantendienst: ‘Voorlopig hebben we geen andere klachten over dit vleselijk aspect ontvangen’