De afgelopen 21 dagen werd er 4.183 keer contact opgenomen met onze dienst. Er bereikten ons klachten over MNM-dj’s die “geen drie zinnen na elkaar kunnen uitspreken zonder daarbij ‘het ding is’ te zeggen”, over een Peugeot 2008 met zelfde nummerplaat die door verschillende personages in Thuis wordt gebruikt en over onze “belangrijke vormingsmissie”, ook in kookprogramma’s. “Dagelijkse kost promoot nog steeds een recept voor paling in ’t groen. Aangezien de Europese paling met uitsterven bedreigd is, wordt momenteel aangeraden geen paling meer te consumeren. Als toonaangevende zender met een belangrijke vormingsmissie, zou het de VRT betamen dit recept voorlopig van de website te verwijderen.” Ik zie de tegenreactie al komen: we mogen niks meer! Ze pakken ons alles af! Wat is het volgende? Paling in regenboogkleuren!?
Een sympathisant van de strijd tegen kanker bespaarde zich de moeite om naar de liveshow van Kom op tegen Kanker, alles in de strijd in Oostende te gaan. Naar eigen zeggen omdat de stunt allicht “een slag in het water” wordt. “De heren traden volledig naakt op, maar ben er nagenoeg zeker van dat de dames alleen hun boezem zullen laten zien wat absoluut geen unicum is. Op de Belgische stranden is dat sowieso al jaren toegelaten. Als ik gelijk heb, zal het een illusie zijn voor vele aanwezigen.”
Nu ben ik er zelf nagenoeg zeker van dat er naast de kust nog voldoende alternatieven zijn voor dit soort liefhebberij. Ik woon zelf met zo’n fan samen, mocht ik laatst nog merken op zijn Visa-afrekening. Maar VRT zit niet op OnlyFans en dit programma is niet bedoeld om zulke snoepers te bedienen. Een grotere aandacht voor de problematiek van borstkanker en het bijbehorende stigma, dat is de enige leidraad bij het opzetten van de act. Wat dat betreft was Kom op tegen Kanker, alles in de strijd zeker geen slag in het water, dat staat als een paal boven water. Maar de paal van deze klager? Die behoort niet tot de opdracht van de publieke omroep.
Alle docu’s schrappen
Opnieuw blijven Ben Crabbé en zijn Blokken de gemoederen beroeren. En voor deze trouwe volgeling is de presentator definitief aufgelöst. “Ik ben een trouwe aanhanger van Blokken, maar ik stoor mij enorm aan Ben Crabbé wanneer hij het Duitse woord ‘schneller, schneller’ gebruikt tegen een kandidaat die eventueel nog een blokkenlijn kan vormen. Dit woord werd ook gebruikt door de Duitse Gestapo wanneer het niet vlug genoeg ging. Er is al voldoende opgang van het extreem-rechts gedachtengoed!” Gelukkig zijn er nog voldoende belijders van het Blokken-geloof die täglich VRT 1 einschalten.
En er vallen ook regelmatig complimenten in onze mailbox, zoals deze aan het adres van de makers van Challas en de kost. Daarin laat MNM-dj Kawtar Ehlalouch zich samen met zes jongeren onderdompelen in de cultuur en het leven van hun (voor)ouders in Marokko. “Wat een mooi en relevant programma hebben jullie gemaakt. Soms was ik verbaasd, soms wat meewarig, soms wat afkeurend, maar vaak vond ik het heel herkenbaar. Zo is goede tv: het doet je iets. En het weerspiegelt het leven, het volle leven, zeker wanneer het jongeren betreft. Merci aan alle medewerkers! Wat zonde dat dit niet wordt uitgezonden op tv.” Dat laatste heb ik doorgegeven aan de netmanagers. En verder: proficiat aan Kawtar, de zes jongeren en de hele productieploeg van Challas en de kost met de Chloë Complimenten Wisselbeker!
Tot slot zijn er uiteraard ook heel wat klachten binnengekomen over het al dan niet uitzenden van de documentaire Het proces dat niemand wou. De meningen waren verdeeld, alles is gezegd. Alles, behalve dit: “Gelieve mijn belastinggeld niet te steken in dergelijke programma’s. Het gerecht heeft zijn werk gedaan.” Goh, ja. Neurenberg, Operatie Kelk, Depp vs. Heard? Als we deze redenering volgen, kunnen we maar beter alle docu’s schrappen.
Chloë van de Klantendienst