woensdag 25 oktober 2023
25 oktober 2023

Chloë van de Klantendienst: ‘Ik had niet door dat Ben Crabbé en Jeroen Meus een polshorloge van het type Ruben Van Gucht dragen’

Woensdag 25 oktober 2023 - Elke dag behandelt de VRT-klantendienst een heleboel vragen, opmerkingen en klachten van het publiek. Chloë van de Klantendienst neemt de verzamelde klachten onder de loep en vat ze op eigenzinnige manier samen.

De afgelopen 14 dagen werd er 1.731 keer contact opgenomen met onze dienst. Zo kregen we onder meer vragen over conflictjournalist Rudy Vranckx (“waarom heeft die altijd zo’n sjaaltje aan?”), over de zogenaamde robot-dj bij Radio2 Benebene (“kan je geregeld eens een nieuwe playlist samenstellen?”) en over de titel van aflevering 5 van De twaalf (“waarom heet die ‘Chrisje’ als er niemand Chrisje heet???”). Klagers krijgen een persoonlijk antwoord, gezien we voorlopig nog geen robot-medewerker hebben op de Klantendienst.

Een kijker van het VRT NWS journaal heeft moeite met de keuze van sommige geïnterviewden. “Mag ik aan jullie journalisten vragen, als er dan iemand geïnterviewd wordt, hoe die selectie gebeurt? Of het is een meisje/vrouw met een neusring, rode haar of een of ander vreemde uiterlijke uitzondering. Maar ZEER weinig een normaal mens zonder afstotelijke kenmerken! Zou het niet beter zijn om op DE OPENBARE omroep mensen te interviewen die representatief zijn voor ons België??” Dat brengt ons natuurlijk bij de filosofische vraag, wat is een normaal mens? Ik twijfel over dat antwoord, en volgens Aristoteles is dat het begin van wijsheid. Maar was het ook niet deze Griek die zei: “de ergste vorm van ongelijkheid is proberen afstotelijke kenmerken gelijk te maken”? Of: “alle geniale mensen hebben een of ander vreemde uiterlijke uitzondering”? Mochten de geïnterviewden in het VRT NWS journaal op het spelbord van Wie is het? staan, vallen Philippe, Isabelle - en wellicht ook Frank, Max, Roger en Sofie - in deze logica af. Maar VRT is er ook voor Philippe, Isabelle, Frank, Max, Roger en Sofie. Klager krijgt een standaardantwoord.

Een andere kijker van VRT 1 ergert zich aan tijdgebonden inconsequenties in programma’s als Dagelijkse kost, Blokken en Thuis. “Ze zeggen van goede avond terwijl hun horloge op ergens in de middag staat. Raar, maar dat stoort geregeld. Eerlijk is oprecht, hé.” Nu had ik niet in de gaten dat Ben Crabbé en Jeroen Meus een polshorloge van het type Ruben Van Gucht droegen, dat de wijzers tot in de huiskamer zichtbaar zijn. Los daarvan: het valt me zwaar om de magie te doorprikken, maar de meeste programma’s op televisie worden op voorhand opgenomen. Jeroen kookt overdag en ook Ben stelt zijn vragen niet live. Net zoals de Kampioenen niet elke zaterdagavond klaarzitten in Studio 5 om hun dolkomische avonturen opnieuw te beleven. Klager krijgt een standaardantwoord.

Cijfers en letters

Maar Ben Crabbé en zijn Blokken blijven ook verder de gemoederen beroeren. Zo hekelen kijkers dat de presentator bepaalde kandidaten voortrekt (“vooral vrouwen hebben vaak een streepje voor, als de tegenstander op voorsprong dreigt te komen, gaat hij die afleiden door een praatje te maken!”), dat hij nog altijd spreekt over BRT (“de degelijke presentator Crabbé heb ik nog nooit het woord VRT horen uitspreken, misschien kan hij in ’t vervolg over het NIR hebben, of kan de heer Crabbé het woord VRT niet over zijn lippen krijgen?”) en dat hij de Italiaanse premier Meloni iemand van bedenkelijk allooi heeft genoemd (“moest er iemand van uw diensten denken dat ik een rechtse zak ben, het tegendeel is waar!”). Verder suggereert een verveelde kijker om het oude format Cijfers en letters - vroeger met Zaki - weer van stal te halen. “De jeugd leert spellen en woorden kennen en ook terug hoofdrekenen!” Goed idee, misschien kan Ben Crabbé dat dan presenteren?

Gelukkig vallen er regelmatig ook complimenten in onze mailbox zoals deze aan het adres van Otto-Jan Ham en zijn VRT 1-programma Amai zeg wauw!. “Toen de titel werd gedeeld, moest ik lachen, denkende dat dit programma niet bijzonder interessant zou worden. Amai zeg, ik was verkeerd. OJ is de beste presentator van dit moment, de show belicht veel onbekende maar zeer boeiende thema’s en ik ben een beetje verliefd op Lara. Proficiat, en merci. Wauw.” Daarom, proficiat aan OJ, Lara en het hele team van Amai zeg wauw! met de Chloë Complimenten Wisselbeker!

Tot slot nog dit. “Een hele rare vraag maar hoe komt dat deze mensen altijd SUPER witte tanden hebben? Wordt daar iets voor gedaan maar is dat echt allemaal toevallig?” Niks is toeval in de media.

Chloë van de Klantendienst

Dossier: Chloe

Meer over Chloe

Chloë van de Klantendienst: ‘Wat een neerkijkende uitspraak op vrouwen! En op scampi’s’

Chloë van de Klantendienst: ‘Het verschil met een échte Karen, is dat er in deze agressieve woordenbrij geen klacht valt te ontrafelen’

Chloë van de Klantendienst: ‘De paal van deze klager? Die behoort niet tot de opdracht van de publieke omroep’

Chloë van de Klantendienst: ‘Soms wou ik wat vroeger geboren zijn. Dan kon ik me inschrijven voor Hotel Romantiek’

Chloë van de Klantendienst: ‘Zo klinkt het net of de beer van ‘De droomfabriek’ Maurice van de Kampioenen heeft aangerand’

Chloë van de Klantendienst: ‘Als roepen en tieren slecht zou zijn voor je hart, dan had de farmaceutische industrie Kamp Waes gesponsord’

Chloë van de Klantendienst: ‘Maak eens grappen over andere ‘proventies’, Bart’

Chloë van de Klantendienst: ‘We willen het weer zien. Niet je hond, 4x4 of kleinkinderen’