dinsdag 22 augustus 2023
22 augustus 2023

Chloë van de Klantendienst: ‘Ik ga mijn kinderen niet vertellen dat we soms luidkeels zingen over geslachtsziektes’

Elke dag behandelt de VRT-klantendienst een heleboel vragen, opmerkingen en klachten van het publiek. Chloë van de Klantendienst neemt de verzamelde klachten onder de loep en vat ze op eigenzinnige manier samen. 

De afgelopen 14 dagen werd er 943 keer contact opgenomen met onze dienst. Zo kregen we onder meer klachten over een verkeerdelijk goedgekeurd antwoord in Switch (Max Verstappen is in België geboren, niet in Nederland), over het steevast ontbreken van de superhit ‘She’s In Love With Her Teacher’ uit 1987 van de Lierse zanger Ruth Mc Kenny in het programma Radio2 Zomerhit (“die is nog steeds aktief”) en dat VRT MAX niet beschikbaar is via pc in West-Vlaanderen (“en dat is niet omdat ik West-Vlaming ben”). Klagers krijgen een standaardantwoord. 

Een tv-kijker vraagt zich af of VRT niet verlegen is om “steeds diezelfde bende op te voeren”. “Altijd maar die zogeheten bekende Vlamingen. Ik ken een dozijn mensen die meer te vertellen vanuit hun buikgevoel. Die BV mensen, in weet er stilaan alles over. Ik ben ze zo zat als een klapdeur.” Nu is het moeilijk om die klapdeur te sluiten. En ook dat dozijn boeiende Vlamingen krijgt kansen, in programma’s als Ons huis/Nieuw huis, Iedereen beroemd of Down The Road.

Lieverd Lybaert

Een luisteraar van #weetikveel op Radio 1 wijst ons op de context van een gedraaid nummer. ‘Moules Frites’ van Stromae kwam aan bod in een uitzending over mosselen. “De presentator gaf als commentaar dat Stromae ook graag mosselen eet. Als ik me niet vergis gaat dit nummer over Paul die niet met een condoom wil vrijen, dus helemaal niet over ‘mossels’.”

Even kreeg ik rode oortjes. Wanneer wij thuis mosselen-friet maken, zingt het gezin al eens luidkeels: “Paulo aime les moules frites, sans frites et sans mayooo. Yo yo yo, yo yo yooo!” Ik heb meteen mijn oudste dochter ingeschakeld om deze klacht mee te onderzoeken en zij wees me op het bestaan van Genius, een website waarop liedjesteksten worden verklaard. 

“Paulo wil een eenvoudige bestelling moules-frites zonder bijgerechten of toppings. De moules-frites zijn echter een metafoor voor seks. De mosselen, die veel op vagina’s lijken, zijn een metafoor voor, nou ja… vagina’s. En die fallische frietjes zijn penissen. Mayo klinkt dan weer hetzelfde als ‘maillot’. ‘Maillot de bain’ betekent badpak, en een badpak voor de penis is een condoom.”

Bleek dat onze luisteraar wel degelijk gelijk had. En het wordt nog erger. In de daaropvolgende strofe maakt Stromae een metafoor voor cunnilingus. Maar Paulo moet voorzichtig zijn, verklaart Genius

“De vrouw heeft misschien in vervuild water gezwommen, dus seks gehad met mannen die SOA’s droegen. Na deze seksuele ontmoeting zal Paulo het virus oplopen, ziek worden en sterven. Het eufemisme ‘Paulo ne chantera plus’ is dus van toepassing.”

Voor de zekerheid heb ik even herbeluisterd of Korneel De Clercq geen dubbele boodschap heeft gestoken in zijn aankondiging. Hij zei: “En Stromae, da’s natuurlijk een echte Belg, die zingt ook over ‘Moules Frites’!” Nu vind ik dat persoonlijk beter dan: “En Stromae, da’s natuurlijk een echte Belg, die likt al eens graag aan een mossel.” Al was het maar omwille van het uitzenduur. En intussen ga ik mijn jongste kinderen vooral niet vertellen dat we aan de keukentafel al eens luidkeels zingen over geslachtsziektes.

Gelukkig vallen er regelmatig ook complimenten in onze mailbox zoals deze aan het adres van Wim Lybaert in Zomeravonden. “Met lieverd Lybaert en een gast tot rust komen. Hij kán het! Een eenvoudig concept maar zó oprecht en overtuigend gebracht, slaat altijd aan. Gefeliciteerd én graag nog meer van dat.” Daarom, proficiat Wim en je ploeg met de Chloë Complimenten Wisselbeker.

Tot slot kreeg ik telefoon van iemand die wou weten of onze journaalankers een autocue gebruiken. Uiteraard is dat zo. Waarop de persoon aan de telefoon: “Oh dan heb ik onze weddenschap hier thuis gewonnen! Ik dacht al, dat kan toch niet dat die alles memoriseren!” Een gewonnen weddenschap, een bank vooruit en een kus van Chloë!

Chloë van de Klantendienst

Dossier: Chloe

Meer over Chloe

Chloë van de Klantendienst: ‘Het verschil met een échte Karen, is dat er in deze agressieve woordenbrij geen klacht valt te ontrafelen’

Chloë van de Klantendienst: ‘De paal van deze klager? Die behoort niet tot de opdracht van de publieke omroep’

Chloë van de Klantendienst: ‘Soms wou ik wat vroeger geboren zijn. Dan kon ik me inschrijven voor Hotel Romantiek’

Chloë van de Klantendienst: ‘Zo klinkt het net of de beer van ‘De droomfabriek’ Maurice van de Kampioenen heeft aangerand’

Chloë van de Klantendienst: ‘Als roepen en tieren slecht zou zijn voor je hart, dan had de farmaceutische industrie Kamp Waes gesponsord’

Chloë van de Klantendienst: ‘Maak eens grappen over andere ‘proventies’, Bart’

Chloë van de Klantendienst: ‘We willen het weer zien. Niet je hond, 4x4 of kleinkinderen’

Chloë van de Klantendienst: ‘Voorlopig hebben we geen andere klachten over dit vleselijk aspect ontvangen’