woensdag 09 augustus 2023
09 augustus 2023

Chloë van de Klantendienst: ‘Het zou raar zijn mochten we prijzengeld halen uit crowdfunding, een wafelbak of bankoverval’

Woensdag 9 augustus 2023 - Elke dag behandelt de VRT-klantendienst een heleboel vragen, opmerkingen en klachten van het publiek. Chloë van de Klantendienst neemt de verzamelde klachten onder de loep en vat ze op eigenzinnige manier samen.

Fien Germijns in Switch

De afgelopen 14 dagen werd er 899 keer contact opgenomen met onze dienst. Zo vielen verschillende mensen over een uitspraak van presentatrice Fien Germijns in Switch, waarin ze stelde dat het prijzengeld wordt gefinancierd door de belastingbetaler. “Met een smile”, aldus zo’n misnoegde kijker. “Fuck!” Nu is het eerder de regel dat onze schermgezichten met de glimlach voor de camera staan. Los daarvan: VRT haalt 60 procent van haar middelen uit belastinggeld en 40 procent uit de markt. Het zou maar raar zijn mochten we prijzengeld halen uit crowdfunding, een wafelbak of een bankoverval, toch?

Een andere Switch-kijker hekelt dan weer dat uitgerekend Fien met belastinggeld wordt betaald. “Iedereen moet een kans krijgen, maar dit is wel met ons belastinggeld, hé. Neem nu die F. Germijns, die zichzelf enorm grappig zal vinden, jong dat geschreeuw en de manier waarop ze haar boekje vasthoudt. Oké, maar dat ze eens ophoudt met haar vingers te zetten alsof ze piano gaat spelen, verdomme.” Klachten over vingerzettingen worden dan weer behandeld door onze Dienst Motoriek, ook voor 60 procent betaald met belastinggeld!

Deze kijker vindt dan weer dat Fien té vaak de magie van het televisiekijken doorprikt. “Waarom moet ze telkens er een kandidaat afvalt, vragen wat die nog doen vanavond? Iedereen weet nu toch dat alle quiz-programma’s achtereen op één dag worden opgenomen?” Voor ons is het een beetje als uitzendingen rond Sinterklaas, herhalingen van de F.C. De Kampioenen of Mia Doornaert in De afspraak. We blijven er diplomatisch over zodat het leuk blijft voor iedereen.

Gelukkig vallen er regelmatig ook complimenten in onze mailbox, ook aan het adres van diezelfde Fien. “Een dikke bravo voor het programma Switch met Fien Germijns! Een verademing! Ze is een ongelooflijk toffe en goede presentatrice! Hopelijk mag ze nog andere programma’s presenteren!” Ik hoop het ook, Fien zorgt voor animo op onze dienst. Daarom, proficiat Fien met de Chloë Complimenten Wisselbeker!

Degusteren en savoureren

Verschillende klagers wijzen ons erop dat VRT-mensen te vaak “Franse” of “Engelse” woorden bezigen. “VRT-woordvoerders die onophoudelijk maar Franse (soms zelfgemaakte) woorden gebruiken zoals: imposant, consequenties, situaties, decimeren, coup, desastreus, intens, doneren, soleren, etaleren, degusteren, savoureren.” Voor de vorm heb ik het even uitgezocht: imposant, consequenties, situaties, decimeren, coup, desastreus, intens, doneren, soleren, etaleren, degusteren en savoureren zijn allemaal opgenomen in de Dikke Van Dale. De meeste van die woorden zijn al eeuwen geleden in het Nederlands opgenomen, nog voordat er sprake was van Van Dale. Zo is er bijvoorbeeld het woord ‘imposant’, dat al in 1824 voor het eerst werd teruggevonden in een Nederlands document. Woorden als ‘situatie’, ‘doneren’ of 'etaleren’ zijn doodgewoon Nederlands, af te leiden uit de uitgang '-ie' en '-eren' (en niet '-ion' en '-er'). Ze zijn ook volledig ingepast in het Nederlandse grammaticale systeem.

Een andere klager had opmerkingen over een aflevering van La chica invisible op VRT MAX. “In de eerste aflevering ondertitelt men: Dat is heel awkward. Dit is de zoveelste verkrachting van het AN, waar de VRT méér en méér laks in meegaat!” Ook hier heb ik in mijn antwoord verwezen naar de Dikke Van Dale, maar dat maakte weinig indruk. De reactie: “Uw argumentatie kan wel kloppen, maar ik ben het hiermee niet eens.” Voortaan ga ik die uitdrukking ook gebruiken, bijvoorbeeld als ik naar de winkel ga en vind dat ik te veel moet betalen aan de kassa. 

Een opmerkzame Canvaskijker contacteerde ons met deze rechtzetting over een aflevering van Earth’s Great Rivers. “De commentaarstem op de achtergrond geeft aan dat over de Donau jaarlijks 50 ton wordt vervoerd. Ik vermoed dat het eerder over 50 miljoen ton gaat.” Vijftig ton op jaarbasis zou inderdaad wel heel bescheiden zijn. Dat is het equivalent van 50.000 pakken suiker van een kilo, 14 orka’s of 685 Niels Destadtsbaders. De vraag is natuurlijk, waarom zou je 685 Niels Destadtsbaders over de Donau willen vervoeren? In het originele script staat dan ook: “Up to 50 million tonnes of freight are transported along the Danube each year.” Onze dienst Programmabewerking gaat de aflevering aanpassen. Klager krijgt een persoonlijk antwoord.

Een 81-jarige luisteraar richt zich tot Radio2 met een maatschappelijke kwestie. “Ik woon aan de kust en stel al jaren 's zomers het volgende vast. Wanneer vrouwen wandelen op de zeedijk of in de binnenstad ziet men geregeld dat zij blootvoets in hun schoenen lopen (sandalen, enzovoort). Dit in tegenstelling met de mannen, zij houden bij voorkeur hun sokken aan. Is er iemand die daar een verklaring voor heeft?” De redactie van Radio2 laat me weten dat hier grondiger, academisch onderzoek voor nodig is. Voorlopig wordt er dus geen item aan gewijd.

Tot slot uitte een kijker zijn ongenoegen over het taalgebruik van Karl Vannieuwkerke. “Het gaat op bepaalde momenten over ‘kont’ en ‘koersporno’. Het was niet één keer maar verschillende keren na elkaar! Er zijn ook kinderen die meekijken op dit tijdstip!” Kinderen kan ik met plezier en groot vertrouwen doorverwijzen naar het Ketnet-aanbod op VRT MAX.

Chloë van de Klantendienst

Chloe

Chloë van de Klantendienst: ‘Het gekrakeel kan maar bijdragen aan de Statler en Waldorf-status van José en Renaat’

Chloë van de Klantendienst: ‘Gelukkig is dit niet het soort lek waarover parlementaire vragen worden gesteld’

Chloë van de Klantendienst: ‘Bij een nucleaire ramp ligt het antwoord van VRT in lijn met de Vlaamse Canon’

Chloë van de Klantendienst: ‘Wat een neerkijkende uitspraak op vrouwen! En op scampi’s’

Chloë van de Klantendienst: ‘Het verschil met een échte Karen, is dat er in deze agressieve woordenbrij geen klacht valt te ontrafelen’

Chloë van de Klantendienst: ‘De paal van deze klager? Die behoort niet tot de opdracht van de publieke omroep’

Chloë van de Klantendienst: ‘Soms wou ik wat vroeger geboren zijn. Dan kon ik me inschrijven voor Hotel Romantiek’

Chloë van de Klantendienst: ‘Zo klinkt het net of de beer van ‘De droomfabriek’ Maurice van de Kampioenen heeft aangerand’