Hoe gaan we om met ouderdom?

23 april 2021 - Naast racisme en seksisme is er ook zoiets als 'agisme', zeg maar leeftijdsdiscriminatie. Greet Van Thienen verkent op Klara het fenomeen vanaf 23 april in drie nieuwe afleveringen van Zeitgeist.

VRT

We leven een pak langer, maar worden alsmaar eerder als oud bestempeld. De definitie van wat oud is, is steeds weer vervroegd, vooral omdat de arbeidsmarkt dat bepaalt. En oud is problematisch, want de levensvorm van de jongere bepaalt de norm van wat wenselijk is.

Ageism is zichtbaar in het economische denken, de werking van de arbeidsmarkt, de reclame-industrie, en is impliciet aanwezig in de angst om ouder te worden en de afkeer van het oude lichaam. 

Hoog tijd om na te denken over de betekenis van ouderdom in onze tijd en over de heersende leeftijdsparadox: de ouderdom is onvermijdelijk (als je lang leeft), maar we willen het wel vermijden. 

In aflevering 1 (vrijdag 23 april) bekijken historici Leen Van Molle en Johan Verberckmoes de omgang met ouderdom vanuit historisch perspectief. Wat kunnen we leren van de vorige generaties?

Herbeluister aflevering 1

In aflevering 2 (vrijdag 30 april) werpen Alexander Roose en Toon Vandevelde een filosofische blik op ouderdom. Ze grasduinen daarvoor in de geschriften van Cicero, Montaigne en Simone de Beauvoir.

Herbeluister aflevering 2 

Aflevering 3 (vrijdag 7 mei) draait rond het ouder wordende lichaam. Volgens filosofe Martha Nussbaum is er een stigma verbonden aan het oudere lichaam. Hebben we een Grijze Revolutie nodig? Antropologe Katrien De Graeve en relatietherapeut Alfons Vansteenwegen gaan er dieper op in.

Dossier: Diversiteit
woensdag 05 mei 2021
05 mei 2021

Meer over Diversiteit

Hoe brengt de VRT liveondertiteling op je scherm?

Digitale uitsluiting raakt aan mensenrechten van 40 procent van de Belgen

Het schrijnende verhaal van de ‘Kinderen van de zonde’

Kijk nu met audiodescriptie

VRT NU viert een maand lang liefde in alle kleuren

Vlieg mee over de regenboog met VRT

Duik in het leven van zeven vrouwelijke topsporters

Hoe maakt 'Thuis' maatschappelijke thema's bespreekbaar?