maandag 10 oktober 2022
10 oktober 2022

Nieuw seizoen Durf te vragen: openhartige vragen aan acht groepen, van veteranen tot lesbische vrouwen

Hoe vaak wissel je van onderbroek? Heb je wel eens iemand gedood? Ben je niet gewoon onzeker?

Siska Schoeters © VRT


In het vierde seizoen van Durf te vragen, vanaf 26 oktober te zien op Eén, trekt Siska Schoeters opnieuw haar stoutste schoenen aan en verzamelt ze de interessantste, grappigste en vooral meest gedurfde vragen voor verschillende groepen mensen.

De studio van Durf te vragen zet zijn deuren open en ontvangt elke week een straffe  groep mensen waar we stiekem heel veel vragen voor hebben, maar die we niet altijd recht in hun gezicht durven te stellen. Onder andere daklozen, veteranen, en mensen met autisme antwoorden eerlijk op alle vragen. Hun openhartige antwoorden geven een unieke, verrassende en soms confronterende inkijk in de leef - en denkwereld van deze mensen. Siska trekt er met sommige getuigen ook een dagje op uit. Op haar eigen manier en met een stevige portie ongegeneerde nieuwsgierigheid graaft ze zo nog wat dieper in hun verhalen om hun wereld nog beter te begrijpen.

Aflevering 1 (26/10) - Lesbische vrouwen

​Een aflevering over lesbische vrouwen, is dat nog wel nodig? Zeker wel, want één op de drie holebi’s geeft aan wel eens gediscrimineerd te worden. Inge, Sas, Hind, Karina, Kat, Oona en Alex getuigen in de Durf te vragen-studio over de vooroordelen en moeilijkheden waar ze allemaal vroeg of laat mee geconfronteerd werden.

Ze geven allemaal hun eerlijke en onversneden antwoorden op vragen als ‘Is lesbisch zijn niet gewoon een fase?,' 'Wie is het mannetje en wie is het vrouwtje in de relatie?' en 'Voel jij je wel 100% vrouw?’ Siska gaat langs bij Barbara en Saar die samen met hun twee dochters een echt meisjesgezin vormen. Ze trekt er ook op uit met Maggy, die het opneemt voor de roze senioren. ​

© VRT

Aflevering 2 (2/11) - Veteranen

​Het Belgische leger telt bijna 25.000 militairen. In de Durf te vragen-studio worden negen veteranen uitgenodigd; militairen die al één of meerdere risicovolle missies op hun naam hebben. Frederik en Peter trekken mee naar oorlogsgebied om gewonde militairen en burgers te verzorgen, Eline en Sarah zijn actief bij de marine. Nordine, Filip en Alex zijn actieve veteranen bij de landmacht.

Op Kleine Brogel ontmoet Siska F-16-piloot Vrieske, die al meer dan 5.000 vlieguren op zijn teller heeft staan en daarmee tot de wereldtop behoort. Eerste sergeant Lesley leert Siska hoe je mijnen kan detecteren.

Aflevering 3 (9/11) - Sikhs

In België leven naar schatting 20.000 sikhs. De grootste sikh gemeenschap woont in Sint-Truiden. Daar gaat Siska samen met Pritty naar de gurdwara (gebedshuis) om een viering bij te wonen. Ze wacht de 17-jarige Ansh op aan school en bezoekt de nachtwinkel van haar ouders.

Maar wat is een sikh eigenlijk?', 'Van waar komen de sikhs?', 'Waarom hebben sikhs lange haren en baarden?’ Amar en Mani, Supanjit, Leena, Rabinder, Jaspreet, en Kamaljit en Joy leggen uit wat het sikhisme voor hen betekent in hun dagelijks leven.

© VRT

Aflevering 4 (16/11) - Pleegzorg

​Net voor de week van de pleegzorg (18-27 november) duikt Durf te vragen dieper in het thema. In Vlaanderen groeien 8.000 pleegkinderen en -jongeren op in bijna 7.000 pleeggezinnen. Pleegouders, pleegkinderen en pleeggasten nemen plaats in de studio en geven eerlijke, openhartige en confronterende antwoorden op heel wat vragen: ‘Heb je als pleegkind wel een echt gezin?', 'Wat als de pleegkinderen terug weg moeten?', 'Is het niet altijd ambras tussen de ouders en de pleegouders?' en 'Ben je soms beschaamd dat je in pleegzorg zit?’

Heidi en Bjorn hebben drie eigen kinderen en vier pleegkinderen. Lies is een crisispleegouder en vangt vooral heel jonge kindjes en baby’tjes op. Siska gaat bij deze ouders op bezoek om te horen en te zien hoe ze dat aanpakken en wat de emotionele impact is van pleegzorg.

Siska Schoeters © VRT

Aflevering 5 - Daklozen

Naar aanleiding van De Warmste Week draait Durf te vragen om daklozen. ‘Hoe vaak wissel je van onderbroek?', 'Wat is de ergste plek waar je al ooit geslapen hebt?' en 'Hoe raak je aan geld?’ zijn slechts enkele vragen die aan de dak- en thuislozen worden voorgelegd: Esi, Danny, Benoit, Freddy, Robby, Abdel en Boudewijn.

Ze hebben allemaal op straat geleefd en kennen het harde leven van een dakloos bestaan. Siska trekt met Freddy door de Brusselse wijk waar hij acht jaar op straat geleefd heeft en ze gaat op bezoek bij Esi, die momenteel in een opvangtehuis voor dakloze jongeren woont.

Aflevering 6 - Plastische chirurgie

Plastische chirurgie zit in de lift. Steeds meer volwassenen en vooral jongeren willen hun uiterlijk veranderen of, naar eigen gevoel, verbeteren. Het kan gaan om reconstructies maar in heel veel gevallen gaat het om cosmetische operaties. Anastasya spendeerde al meer dan 10.000 euro aan plastische chirurgie, voor Céline is het een verslaving.

Samen met nog zeven andere getuigen beantwoorden ze ongefilterd onze vragen in de studio: ‘Ben je niet gewoon onzeker?', 'Kan je jouw gezicht nog bewegen?' en 'Doet dat niet heel veel pijn, plastische chirurgie?’ Siska ondergaat een ‘glamourisation’ en gaat mee op ‘botoxconsultatie’ met Claudio.

Aflevering 7 - Mensen met autisme

In Vlaanderen leven naar schatting 66.000 mensen met een autismespectrumstoornis (ASS). Bij velen van hen is het onzichtbaar waardoor ze vaak botsen op heel wat onbegrip. ‘Heeft niet iedereen een beetje een autistisch kantje?' 'Moet je niet gewoon een beetje meer je best doen?’ Deze en nog vele andere vragen worden voorgelegd aan Ynske, Marc, Laila, Sven, Stijn, Maarten, Dominique en Laïs. Acht unieke mensen, acht mensen met autisme. Stijn denkt in patronen, Maarten heeft door zijn autisme te kampen met angsten en depressies, en Dominique vindt zichzelf soms gênant raar.

Siska gaat op bezoek bij Sven die in een chocoladeatelier werkt met alleen maar mensen met ASS en ze wordt door Marc uitgenodigd voor een inleefsessie, om te weten wat het is om met autisme te leven.

© VRT

Aflevering 8 - Blinden en slechtzienden

110.000 mensen in ons land hebben een visuele beperking, ongeveer 11.000 zijn blind. In de Durf te vragen-studio worden negen blinden en slechtzienden uitgenodigd die vertellen over hoe zij in het leven staan. ‘Heb je niet voor alles hulp nodig?', 'Kan je dan heel goed ruiken en horen?' en 'Hoe kies je jouw kleren?’

Ilse werkt aan de LUCA School of Arts en houdt enorm van koken. Samen met Siska bereidt ze een maaltijd voor. Julien speelt torbal, een balsport voor blinden. Geblinddoekt ondervindt Siska aan den lijve hoe het spel gespeeld wordt. Mei Lan werd volledig blind op haar 21ste.

© VRT

Durf te vragen: vanaf 26 oktober elke woensdag om 20.35 uur op Eén, en vanaf 6.00 uur 's ochtends al op VRT MAX.

Durf te vragen is een programma van Roses are blue voor Eén.

Dossier: Gemeenschapsvorming

Meer over Diversiteit

Hoe maakt VRT haar aanbod toegankelijk voor iedereen?

"Hier is niks te zien, maar van alles te beleven"

Zonder afspraak – Tussen droom en daad staat… je familie

Bekijk fictiereeksen met je ogen dicht

Waarom zet VRT ook in op G-sport?

Tess Elst versterkt de ploeg van sportankers

Maak kennis met deze straffe madammen van VRT

Will Ferdy [1927-2022]