dinsdag 18 mei 2021
18 mei 2021

'Is dat ook al racistisch?'

18 mei 2021 - Canvas kijkt in videoreeks naar zichzelf door de ogen van mensen van kleur. Zijn de Vlaamse media vandaag inclusief? Komen mensen van kleur voldoende aan bod, en op de juiste manier? Of is er nog werk aan de winkel? De vraag stellen is ze beantwoorden. En wie de wereld wil veranderen, begint bij zichzelf.

Door de ogen van is een reeks korte video’s waarin Vlamingen van kleur met een kritische blik naar Canvas-programma’s kijken en ze beoordelen op de manier waarop mensen met een migratieachtergrond erin geportretteerd en getypeerd worden. De reeks wil ons bewustmaken van onze eigen vooroordelen en onbedoelde ongevoeligheden, zodat we ze in de toekomst kunnen vermijden. 

Want om racisme aan te pakken, moeten we het probleem eerst beter begrijpen en het durven zien door de ogen van wie ermee te maken krijgt. 

De video’s zijn vanaf dinsdag 18 mei te bekijken via VRT NU en de sociale media (Facebook, Instagram en YouTube).  

Door de ogen van…

Usman Abdul (35), art director

Het panel van Door de ogen van bestaat uit jongeren met een uitgesproken mening. Ze geven aan waar het al goed zit, maar zijn hard voor passages waar het volgens hen nog serieus misloopt. 

 • Zo staat Bassim ervan te kijken hoe mensen met een migratieachtergrond soms anders worden behandeld in actuaprogramma’s. 
 • Chenling kaart de stereotiepe portrettering van Aziatische vrouwen in fictie aan. 
 • En Hind hekelt het gebrek aan soldaten van kleur in oorlogsdocumentaires, terwijl die wel talrijk hebben meegevochten in beide Wereldoorlogen.

De blik en het oordeel van de panelleden doen ons allemaal nadenken over de vraag of wij ons wel voldoende bewust zijn van misplaatst en kwetsend taalgebruik, van ingebakken vooroordelen, van micro-agressie, van dingen waarover wel eens gezegd wordt: “is dat ook al racistisch?” (het antwoord op die vraag is meestal ja). We hebben allemaal blinde vlekken, vaak door onze opvoeding en sociale achtergrond. Het is belangrijk dat we daar een goed zicht op krijgen, door te luisteren en te leren van wie met racisme te maken krijgt. Door zelf ook door hun ogen te leren kijken.

In eigen boezem kijken

Door de ogen van’ zal ons helpen om bewuster om te gaan met racisme en er een grotere gevoeligheid voor te creëren.”

Olivier Goris, netmanager Canvas
Chenling Zhang, communicatiestrateeg

“Deze reeks videos is best confronterend”, zegt netmanager Olivier Goris. “Ze doet ons echt in eigen boezem kijken. Maar als het gaat over zoiets vreselijks als racisme, moet je die schroom voorbij. Ik ben blij met het resultaat. Het zal ons helpen om er bewuster mee om te gaan en er een grotere gevoeligheid voor te creëren. We zijn van plan om op regelmatige basis een gelijkaardig panel los te laten op onze programma’s om ons op de pijnpunten te wijzen. Want de enige manier om erover bij te leren, is door te luisteren naar mensen van kleur zelf.

Bij Canvas staat de strijd tegen racisme en discriminatie hoog op de agenda. 

Denk maar aan FC United, een docureeks over racisme in het Belgisch voetbal. Het thema wordt begin juni nog verder uitgediept tijdens een interactieve webinar over het cultureel inclusiever maken van sportclubs.

Ondertussen lopen de opnames voor Kinderen van de migratie volop en Karine Claassen werkt aan een Canvas-reeks over racisme die voorzien is voor het najaar.

Maar om de representatie op het scherm echt op punt te krijgen, moet er ook achter de schermen iets mee bewegen. "

Roxette Chikua (29), kunstenaar en ondernemer

Olivier Goris: “De wil om het beter te doen is er absoluut en er wordt al hard aan gewerkt. Maar om de representatie op het scherm echt op punt te krijgen, moet er ook achter de schermen iets mee bewegen. Redacties, productieploegen en digitale teams moeten zich meer bewust worden van de problematiek. En ze moeten ook meer kleur krijgen. We weten dat die instroom niet altijd even vlot loopt als we zouden willen, maar daar is onze HR-afdeling volop mee bezig.”

De VRT is de omroep van en voor iedereen in Vlaanderen. Alle mensen moeten zich kunnen herkennen in wat we maken en aanbieden. 

We leven in een heel diverse maatschappij. Die diversiteit wil de VRT uitstralen. En je kan alleen iets uitstralen als het ook in je zit.

Het panel van 'Door de ogen van'

 • Anushka Melkonian (27), MNM-DJ
 • Bassim Ouaich (24), coach en consultant
 • Chenling Zhang, communicatiestrateeg
 • Fatima Llouh (33), etnomarketeer
 • Hind Eljadid (27), woordkunstenaar
 • Roxette Chikua (29), kunstenaar en ondernemer
 • Sana Chantor (28), project & business consultant
 • Soehaila Lakhbyaz (26), medewerker Centrum algemeen welzijnswerk Samik
 • Usman Abdul (35), art director

De video’s zijn vanaf dinsdag 18 mei te bekijken via VRT NU en de sociale media van Canvas.

Dossier: Jongeren

Meer over Diversiteit

Hoe maakt VRT haar aanbod toegankelijk voor iedereen?

"Hier is niks te zien, maar van alles te beleven"

Zonder afspraak – Tussen droom en daad staat… je familie

Bekijk fictiereeksen met je ogen dicht

Waarom zet VRT ook in op G-sport?

Tess Elst versterkt de ploeg van sportankers

Maak kennis met deze straffe madammen van VRT

Will Ferdy [1927-2022]