Roomies draait rond de twee lesbische vriendinnen en twintigers Bibi en Ama. In de hoop een betere versie van zichzelf te worden, trekken ze bij elkaar in op een appartement in Brussel. Elk op hun eigen manier, maar onder hetzelfde dak, komen ze tot een paar nieuwe inzichten: het leven heeft geen handleiding, de liefde nog minder en zijzelf al helemaal niet.
Opkomend talent Ahlaam Teghadouini (Grond) en Laura De Geest spelen de hoofdrollen in de reeks. Daarnaast zijn Martha Canga Antonio, Romy Louise Lauwers, Khadija El Kharraz Alami, Dominique Van Malder, Zouzou Ben Chikha, Nadia Abdelouafi, Goua Grovogui, Annie-Paris Sangi-Nkinsi en Nacim Bessedjerari te zien.
Roomies is een rauwe, maar ook intieme coming-out en coming-of-age minireeks.
Flo Van Deuren en Kato De Boeck: "Roomies is een rauwe, maar ook intieme coming-out en coming-of-age minireeks. Onze twee twintigers, Bibi en Ama, proberen voor het eerst op eigen benen te staan. Ze zoeken naar wie ze zijn en hoe dat eigenlijk moet, 'volwassen zijn'. Vraagstukken die iedereen die jong is, of dat ooit was, meteen herkent. "Hoe doe ik dit in godsnaam? Waar haal ik mijn geld vandaan en wat moet ik doen als de zekering springt? Wie ben ik eigenlijk, los van mijn studie, familie, geliefden en geaardheid?" Bibi en Ama botsen elk op hun eigen manier, net als wij allemaal, op deze vragen."
Op eigen benen staan
Tijdens hun laatste studiejaar trekken de klasgenoten en vriendinnen Bibi (22) en Ama (25) bij elkaar in op een appartement in Brussel. Ondanks hun verschillende levensstijlen en uiteenlopende karakters denken de kersverse huisgenoten er samen helemaal klaar voor te zijn. Het enige wat hen nog rest, is uitzoeken wat die ‘er’ precies betekent.
Al gauw blijkt dat Bibi en Ama elk met een heel eigen agenda aan dit avontuur beginnen. De verantwoordelijke Bibi verhuist voor het eerst van het platteland naar de bruisende hoofdstad. Ze droomt van een romantische relatie met een vrouw en hoopt stiekem dat samenwonen met Ama, die openlijk lesbisch is, haar zal helpen het pad van de liefde te betreden. De losbandige Ama, daarentegen, woont al heel haar leven in Brussel en wil voorlopig niets meer met de liefde te maken hebben. Ze wil zo vrij en onafhankelijk mogelijk zijn en hoopt dat samenwonen met de volgzame Bibi in een eigen appartement haar die mogelijkheid zal bieden.
Vanaf dag één beginnen de kersverse huisgenoten aan een zoektocht naar zichzelf, elkaar, hun gsm en een vaste plek voor de huissleutel. Het samenwonen biedt Bibi en Ama vrijheid, maar ook de keerzijde daarvan: ze botsen al gauw op hun eigen grenzen en verwachtingen, en daarbij ook op die van elkaar.
De makers
Scenaristes en regisseuses Flo Van Deuren (°1994) en Kato De Boeck (°1994) leerden elkaar kennen in de filmopleiding aan het RITCS in Brussel. Flo werd met haar afstudeerfilm Bamboe geselecteerd voor de studentencompetitie van de 72ste editie van het Cannes Filmfestival. Bamboe was daarvoor al in eigen land te zien op het film festival van Gent, Leuven en Brussel, ontving later dat jaar de eerste prijs op het La Guarimba Film Festival in Italië en werd geselecteerd op het BAFTA qualifying Short Film Festival in Londen. Kato's afstudeerproject is de gelauwerde kortfilm Provence, die in wereldpremière ging op het Palms Springs International Short Film Festival in Californië en begon van daaruit aan een veroveringstocht: er volgden meer dan vijftig (inter)nationale festivalselecties, een Ensor voor Beste Kortfilm en niet minder dan twintig andere (inter)nationale prijzen op onder andere Film Fest Gent, Internationaal Kortfilmfestival in Leuven en Brussels Short Film Festival. De kortfilm kwam ook op de longlist van de Oscars 2020 terecht.
Tijdens hun opleiding waren Flo en Kato huisgenotes - en sindsdien ook beste vriendinnen - wat hun inspiratie was voor Roomies. Hun eerste project samen was de kortfilm ‘Echo’ als onderdeel van de Vlaamse reeks Lockdown, die in januari 2021 te zien was op Eén, ook een productie van De Wereldvrede (o.a. Albatros).
Roomies zal later op Eén en via VRT NU te zien zijn.
Roomies is een productie van De Wereldvrede voor Eén. De reeks kwam tot stand dankzij de steun van het VAF en Vlaams minister van Media Benjamin Dalle, Screen Brussels, de Belgische Tax Shelter via Flanders Tax Shelter, en stad Brussel.