Vlieg mee over de regenboog met de VRT

14 mei 2021 - Wie deze maand door de Brusselse straten wandelt, kan er niet naast kijken. Overal regenbogen. Traditioneel is mei de maand van de Belgian Pride en RainbowCity.Brussels. En op maandag 17 mei is er IDAHOT: de dag tegen holebi- en transfobie. Een dag om aandacht te vragen voor homo-, bi- en transgenderhaat en de sociale onwenselijkheid daarvan. 

Regenboogvlaggen op het VRT-dak

Daarom wappert de regenboogvlag boven de VRT en is de VRT-toren in de regenboogkleuren gehuld. Op de verschillende VRT-platformen is er heel wat materiaal te vinden om LGBTI+-thema’s bespreekbaar te maken.

Een stevige brok fictie op VRT NU

Homoseksuele en trans personages zijn al lang geen uitzondering meer in fictie. Eind jaren 1990 schrokken we nog op als agent Willy Martens zich in de politiereeks Heterdaad outte. Vandaag is dat geen uitzondering meer. Denk maar aan Alex en Elias in Dertigers, de papa’s van Vince in #LikeMe, Lewis in 4eVeR of Maurice, Vinnie, Alice en Yasmine in Beau séjour 2.

Wat iets minder gebruikelijk is zijn reeksen waarin homo-, pan- of biseksualiteit als thema centraal staat. Momenteel zijn er op VRT NU drie reeksen te zien die daarbij aansluiten.

It’s a Sin

September 1981. De levens van Ritchie, Roscoe en Colin kruisen elkaar wanneer ze samen een appartement huren in Londen. Maar een verre dreiging betekent dat het leven in de jaren 1980 weleens heel fragiel zou kunnen worden.

Bekijk de reeks

La Theorie du Y

Anna begint haar gewone leventje met haar vriend in vraag te stellen. Zou je verliefd kunnen worden op iemand, los van zijn of haar geslacht? Op zoek naar het antwoord op die vraag, ontdekt Anna dat het leven niet zo zwart-wit is.

Bekijk de reeks

Sex

Een magische nacht brengt Cathrine erg in de war. Blijft ze in haar veilige, rustige relatie of kiest ze voor een nieuwe, vurige passie?

Bekijk de reeks 

Films op Canvas en VRT NU

Call me by your name

Canvas plant enkele films waaronder het onvolprezen Call Me By Your Name (21/5). Maar ook: Carmen y Lola (vanaf 15/5), Una Mujer fantastica (vanaf 22/5) en de kortfilm Adolescence (vanaf 15/5)

Daarnaast komen enkele documentaires  terug op VRT NU.

Maar op onze platformen kan je nog veel extra vinden.

Genderidentiteit en genderexpressie: wie noem ik hoe?

Voor sommigen nieuwe informatie, voor anderen eindelijk een term die past, de juiste voornaamwoorden gebruiken is een vorm van respect. 

Weet je niet wanneer je die/hen/ zij/haar of hij/hem gebruikt?
Senne Misplon, woordvoerder van Wel Jong Niet Hetero, legt het uit bij Studio Brussel en Radio 1.

Videospeler inladen...

Coming-out: een proces waar elke holebi+ mee te maken krijgt

“Ik moet je iets vertellen”. Dat zinkende gevoel in je maag: de meeste LGBTI+ personen zullen zich hun coming-out nog wel herinneren. Wereldwijd leggen steeds meer jongeren dit bepalende moment ook online vast. En daarmee ook de eerste reactie van de aangesprokenen, van verwarring tot woede tot “dat wist ik al lang” en onvoorwaardelijke steun. 

Documentairemaker Denis Perrot heeft voor de documentaire OUT zulke momenten van over de hele wereld bij elkaar gebracht. 

Homo-, bi- en transfobie

In vele landen staat er een gevangenisstraf en soms zelfs de doodsstraf op homoseksualiteit. Daarnaast worden nog in vele landen en gemeenschappen conversietherapieën toegepast. Er is nog veel weg af te leggen… ook in eigen land.

LGBT+ zijn in is niet overal evident

In de documentairefilm Silent Stories maken we kennis met twee mannen en twee vrouwen uit Algerije, Senegal, Irak en Guinée. Wat ze gemeen hebben, is dat ze hun land moesten ontvluchten omdat ze bi, homo, transgender of lesbisch zijn.

Specifiek rond het thema coming-out in de moslimgemeenschappen waren onlangs auteur Wim Peumans en ervaringsdeskundige Musti te gast bij De madammen op Radio 2. Naast de problematiek van aanvaarding binnen de geloofsgemeenschap, komt ook het thema van racisme en xenofobie binnen de homowereld aan bod.

Videospeler inladen...

Waarom is de queer-community bang?

Vorig jaar was er een Facebookgroep met 600 leden die opriep tot gaybashing. En enkele maanden geleden werd ons land opgeschrikt door een laffe moord na een afspraak via een gay-datingapp.

In Faqda gaat Flo Windey op zoek naar antwoorden die ze zich tijdens het scrollen op het internet stelt. Waarom zijn mijn LGBTI+-vrienden bang? Flo vroeg het aan Joppe Decampeneere, Bruce Vansteenwinkel, Emiel Lenaert, Lander Verschaeren, Jitske Vandeveire en Marie Van Uytvanck.

Videospeler inladen...

Bespreekbaarheid

Homoseksualiteit bespreekbaar maken met jongeren

In Generation M komen jongeren zelf aan het woord. Vragen over genderidentiteit en holebi-seksualiteit worden er niet uit de weg gegaan.

Elke maandag, dinsdag en woensdag van 20 tot 22 uur op MNM en op https://mnm.be/generationm

Bij Flowjob van StuBru komen vragen alsanale seks, hoe begin je eraan”, “masturberen binnen je relatie, kan dat”, “befsnorretjes, squirten en hoe je schaamhaar kleuren” aan bod. Flowjob geeft een relativerend inzicht op het seksleven van jonge mensen. Alles is bespreekbaar. In samenwerking met WAT WAT, een organisatie die jongeren van 11 tot 24 jaar in hun identiteitsontwikkeling ondersteunt.

Videospeler inladen...

Homoseksualiteit bespreekbaar maken met kinderen

Dokter Bea

In de aflevering ‘homoseksualiteit’ van De dokter Bea Show van Ketnet draait het allemaal om jongens die op jongens vallen en meisjes die zich aangetrokken voelen tot andere meisjes.

Maar wat is dat nu eigenlijk precies? Kan je dat zo aan iemand zien? En is homoseksualiteit helemaal anders dan heteroseksualiteit? Gitte, Zoë, Remke, Armin, Robrecht en Arno van het puberpanel vragen zich af of je wel kan zeggen dat je 100% hetero bent.

Professor Alexis Dewaele bestudeert als klinisch psycholoog al jarenlang homoseksualiteit in de samenleving. Tom De Cock is getrouwd met Maarten. Hoe Tom zijn coming-out beleefde, vertelt hij aan Dokter Bea.

Deze aflevering is ook beschikbaar met VGT.

Voor leraars die hiermee aan de slag willen gaan in het lager onderwijs, werden lesmodules uitgewerkt.

En wat zegt de wetenschap?

De genderblender

In de Universiteit van Vlaanderen vertelt uroloog Prof. Dr. Piet Hoebeke (UGent) over de grijze zone tussen man en vrouw of tussen homo en hetero, en laat zien hoe je je eigen seksuele identiteit kan beschrijven. En hij toont daarbij zijn genderblender.

Videospeler inladen...

LGBT+-geschiedenis

Pride is protest

Juni 1969. Zware rellen rond Stonewall Inn in New York. De grootste Pride van het moment was aan de gang en er wordt gestreden voor holebirechten. Het was het startschot voor de wereldwijde regenboogbeweging. 

Exact vijftig jaar later gaan Nomaden Marieke en Filip naar hetzelfde cafeetje. Er is opnieuw een Pride aan de gang. Ook 50 jaar na Stonewall blijft er veel om voor te strijden, vertellen activisten in New York. “The work is not close to done!”

Belgian Pride 2021

Dit jaar is er geen grote parade voor de Belgian Pride in Brussel. Er zijn wel digitale evenementen: onder andere een groot online evenement op 22 mei.

Meer informatie over de Belgian Pride 2021

Zijn homo’s verantwoordelijk voor corona?

Viel je 500 jaar geleden op hetzelfde geslacht? Dan moest je heel voorzichtig zijn. De middeleeuwse samenleving was immers niet mals voor homoseksuelen. Gelukkig is die tijd voorbij en zijn we nu allemaal supertolerant. Of toch niet?

In 2019 was Dr. Jonas Roelens de winnaar van de PhD-cup een jaarlijkse wedstrijd voor doctorandi van SciMingo i.s.m. Radio 1 en VRT Taal.

Jonas Roelens neemt je in een college bij de Universiteit van Vlaanderen mee naar het Brugge van weleer en trekt enkele interessante parallellen. In deze sessie van de Universiteit van Vlaanderen vertrekt hij van de vraag zijn homo’s verantwoordelijk voor corona? 

En als toemaatje

Op zich helemaal niet gay maar nog altijd bijzonder populair bij de homogemeenschap is het Eurovisiesongfestival dat op dinsdag 18 mei start met de 65e editie.

Nood aan een gesprek?

Als je dit artikel tot hier hebt gelezen, dan raakt het onderwerp je. Als je behoefte hebt aan een gesprek of wil je meer informatie, dan kun je op volgende adressen terecht.

Opvang- en infolijn Lumi

Lumi is de opvang- en infolijn van Çavaria. Je kan er terecht met al je vragen over gender en seksuele voorkeur. Chatten, bellen of mailen met Lumi is helemaal gratis, vertrouwelijk en anoniem. 

Meer info en contactgegevens vind je op lumi.be/word-geholpen. Op lumi.be vind je als LGBTI+-persoon, ouder of professional ook veel informatie en relevante doorverwijzingen. 

Meer weten?

Op de website van Çavaria kun je terecht voor informatie over verschillende domeinen en thema’s: www.cavaria.be

Wil jij meer leren over de thema’s gender en seksuele oriëntatie? Dan kun je bij KLIQ terecht. KLIQ is het vormings- en trainingscentrum van Çavaria dat werkt rond gender- en seksuele diversiteit. Je kan bij KLIQ terecht voor vormingen, trajectbegeleiding en webinars rond het LGBTI+-thema.

Nuttige linken

Organisaties

Dossier: Educatie
vrijdag 14 mei 2021
14 mei 2021

Meer over Diversiteit

'Is dat ook al racistisch?'

Vlieg mee over de regenboog met de VRT

Hoe gaan we om met ouderdom?

Kathy Lindekens duikt in de wereld van twintigers

Lijf, een nieuwe podcast over lijven

VRT NU streamt het vragenuur van De Kamer met VGT

VRT sluit samenwerkingsovereenkomst met het Vlaams Gebarentaalcentrum

It’s a Sin. Straffe fictiereeks over dat andere virus