vrijdag 14 mei 2021
14 mei 2021

Vlieg mee over de regenboog met VRT

16 mei 2022 - update 16 augustus 2022  - Op zondag 14 augustus werd door de Antwerp Pride, het Prideseizoen in ons land afgesloten. Op de verschillende VRT-platformen blijft er heel wat materiaal te vinden om LGBTQIA+-thema’s bespreekbaar te maken.

Regenboogvlaggen op het VRT-dak

Tijdens de vijftiende editie van de Antwerp Pride verenigen de grote Vlaamse mediagroepen - VRT, DPG Media, Mediahuis, SBS Belgium en OUTtv- zich om de LGBTQIA+-gemeenschap expliciet te steunen.

Op zaterdag 13 augustus liepen tal van schermgezichten, stemmen en medewerkers mee in de parade door de Scheldestad. En dit onder het thema: "Media United for Love United".

 

deel van de VRT-delegatie

Aanbod

Op de verschillende VRT-platformen is er heel wat materiaal te vinden om LGBTQIA+-thema’s bespreekbaar te maken.

Homoseksuele en trans personages zijn al lang geen uitzondering meer in fictie. Eind jaren 1990 schrokken we nog op als agent Willy Martens zich in de politiereeks Heterdaad outte. Vandaag is dat geen uitzondering meer. Denk maar aan Niels en Joren in ‘Thuis’, het coming-out verhaal van Yemi in #LikeMe reeks 3, Lewis in 4eVeR of de razend populaire reeks Heartstopper op een Amerikaanse streamingsservice waarvan de hoofdrolspelers een diepe indruk maakten op de London Pride.

Liefde is liefde op VRT NU

Sarah Vandeursen op een regenboogvoetpad Copyright © Robin Van Bambost

Elke kus is anders. Geen enkele verliefdheid is dezelfde. Alle mensen verschillen. En toch… liefde is liefde. Ongeacht wie je bent en wie je graag ziet. VRT NU heeft  een reeks van podcasts, films, series en docu's over identiteit en liefde in alle kleuren. Inclusief de podcast Zo geboren en de docu Sarah in Genderland

Gaspard hoofdpersonage in derde reeks

La Théorie du Y: is een Franstalig Belgisch drieluik dat zich afspeelt in Brussel en waarin Anna, Malik, Gaspard en anderen op zoek gaan naar hun identiteit. 

Laatste kans

Eté 85 © VRT -

En voor wie heel snel is, want nog korte tijd beschikbaar

Topfictie 

  •  Eté85de Franse "Call me by your name".   (tot 5/9)
  • The handmaiden: De jonge Sook-hee is aangenomen als dienstmeisje bij een rijke Japanse erfgename, mevrouw Hideko. Maar Sook-hee heeft een geheim... (tot 13/9)
  • And then we danced: Merab danst al jaren bij het nationaal ensemble. Nieuwkomer Irakli haalt plots zijn leven overhoop als grote concurrent, maar ook zijn grootste verlangen... (tot 14/9)

Enkele interessante bijdragen

Daarnaast hebben onze netten ook regelmatig aandacht voor holebi+-thema's.  

Genderidentiteit en genderexpressie: wie noem ik hoe?

Flo Windey en Senne Misplon

Voor sommigen nieuwe informatie, voor anderen eindelijk een term die past, de juiste voornaamwoorden gebruiken is een vorm van respect. 

Weet je niet wanneer je die/hen/ zij/haar of hij/hem gebruikt?
Senne Misplon, woordvoerder van Wel Jong, legt het uit bij Studio Brussel en Radio 1.

Coming-out: een proces waar elke holebi+ mee te maken krijgt

Yemi uit #LikeMe met zijn pester © VRT

“Ik moet je iets vertellen”. Dat zinkende gevoel in je maag: de meeste LGBTI+ personen zullen zich hun coming-out nog wel herinneren. Wereldwijd leggen steeds meer jongeren dit bepalende moment ook online vast. En daarmee ook de eerste reactie van de aangesprokenen, van verwarring tot woede tot “dat wist ik al lang” en onvoorwaardelijke steun. 

In het derde seizoen van #LikeMe was de coming-out van Yemi een belangrijke rode draad.

Homo-, bi- en transfobie

In vele landen staat er een gevangenisstraf en soms zelfs de doodstraf op homoseksualiteit. Daarnaast worden nog in vele landen en gemeenschappen conversietherapieën toegepast. Er is nog veel weg af te leggen… ook in eigen land.

LGBT+ zijn is niet overal evident

Specifiek rond het thema coming-out in de moslimgemeenschappen waren vorig jaar auteur Wim Peumans en ervaringsdeskundige Musti te gast bij De madammen op Radio 2. Naast de problematiek van aanvaarding binnen de geloofsgemeenschap, komt ook het thema van racisme en xenofobie binnen de homowereld aan bod.

Waarom is de queer-community bang?

In 2020 was er een Facebookgroep met 600 leden die opriep tot gaybashing. En vorig jaar werd ons land opgeschrikt door een laffe moord na een afspraak via een gay-datingapp.

In Faqda gaat Flo Windey op zoek naar antwoorden die ze zich tijdens het scrollen op het internet stelt. Waarom zijn mijn LGBTI+-vrienden bang? Flo vroeg het aan Joppe Decampeneere, Bruce Vansteenwinkel, Emiel Lenaert, Lander Verschaeren, Jitske Vandeveire en Marie Van Uytvanck.

Bespreekbaarheid

Homoseksualiteit bespreekbaar maken met jongeren

In Generation M komen jongeren zelf aan het woord. Vragen over genderidentiteit en holebi-seksualiteit worden er niet uit de weg gegaan.

Elke maandag, dinsdag en woensdag van 20 tot 22 uur op MNM en op https://mnm.be/generationm

Bij Flowjob van StuBru komen vragen alsanale seks, hoe begin je eraan”, “masturberen binnen je relatie, kan dat”, “befsnorretjes, squirten en hoe je schaamhaar kleuren” aan bod. Flowjob geeft een relativerend inzicht op het seksleven van jonge mensen. Alles is bespreekbaar. In samenwerking met WAT WAT, een organisatie die jongeren van 11 tot 24 jaar in hun identiteitsontwikkeling ondersteunt.

Homoseksualiteit bespreekbaar maken met kinderen

Dokter Bea

In de aflevering ‘homoseksualiteit’ van De dokter Bea Show van Ketnet draait het allemaal om jongens die op jongens vallen en meisjes die zich aangetrokken voelen tot andere meisjes.

Maar wat is dat nu eigenlijk precies? Kan je dat zo aan iemand zien? En is homoseksualiteit helemaal anders dan heteroseksualiteit? Gitte, Zoë, Remke, Armin, Robrecht en Arno van het puberpanel vragen zich af of je wel kan zeggen dat je 100% hetero bent.

Professor Alexis Dewaele bestudeert als klinisch psycholoog al jarenlang homoseksualiteit in de samenleving. Tom De Cock is getrouwd met Maarten. Hoe Tom zijn coming-out beleefde, vertelt hij aan Dokter Bea.

Deze aflevering is ook beschikbaar met VGT.

Voor leraars die hiermee aan de slag willen gaan in het lager onderwijs, werden lesmodules uitgewerkt.

En wat zegt de wetenschap?

De genderblender

Piet Hoebeke

In de Universiteit van Vlaanderen vertelt uroloog Prof. Dr. Piet Hoebeke (UGent) over de grijze zone tussen man en vrouw of tussen homo en hetero, en laat zien hoe je je eigen seksuele identiteit kan beschrijven. En hij toont daarbij zijn genderblender.

LGBT+-geschiedenis

Pride is protest

Pride in New York

Juni 1969. Zware rellen rond Stonewall Inn in New York.  Het was het startschot voor de wereldwijde regenboogbeweging. 

Exact vijftig jaar later gaan Nomaden Marieke en Filip naar hetzelfde cafeetje. Er is opnieuw een Pride aan de gang. Ook 50 jaar na Stonewall blijft er veel om voor te strijden, vertellen activisten in New York. “The work is not close to done!”

Pride 2022

Sinds de allereerste homobetogingen - in ons land in Gent en Antwerpen - op het einde van de jaren 70 van vorige eeuw is er heel veel veranderd. Pride parades zijn er ondertussen in vele grote steden.

Dit jaar was er voor het eerst in 3 jaar weer een grote parade voor de Belgian Pride in Brussel.

In augustus is er de Antwerp Pride.

Zijn homo’s verantwoordelijk voor corona?

Jonas Roelens

Viel je 500 jaar geleden op hetzelfde geslacht? Dan moest je heel voorzichtig zijn. De middeleeuwse samenleving was immers niet mals voor homoseksuelen. Gelukkig is die tijd voorbij en zijn we nu allemaal supertolerant. Of toch niet?

In 2019 was Dr. Jonas Roelens de winnaar van de PhD-cup een jaarlijkse wedstrijd voor doctorandi van SciMingo i.s.m. Radio 1 en VRT Taal.

Jonas Roelens neemt je in een college bij de Universiteit van Vlaanderen mee naar het Brugge van weleer en trekt enkele interessante parallellen. In deze sessie van de Universiteit van Vlaanderen vertrekt hij van de vraag zijn homo’s verantwoordelijk voor corona? 

Nood aan een gesprek?

Als je dit artikel tot hier hebt gelezen, dan raakt het onderwerp je. Als je behoefte hebt aan een gesprek of wil je meer informatie, dan kun je op volgende adressen terecht.

Opvang- en infolijn Lumi

Lumi is de opvang- en infolijn van Çavaria. Je kan er terecht met al je vragen over gender en seksuele voorkeur. Chatten, bellen of mailen met Lumi is helemaal gratis, vertrouwelijk en anoniem. 

Meer info en contactgegevens vind je op lumi.be/word-geholpen. Op lumi.be vind je als LGBTI+-persoon, ouder of professional ook veel informatie en relevante doorverwijzingen. 

Meer weten?

Op de website van Çavaria kun je terecht voor informatie over verschillende domeinen en thema’s: www.cavaria.be

Wil jij meer leren over de thema’s gender en seksuele oriëntatie? Dan kun je bij KLIQ terecht. KLIQ is het vormings- en trainingscentrum van Çavaria dat werkt rond gender- en seksuele diversiteit. Je kan bij KLIQ terecht voor vormingen, trajectbegeleiding en webinars rond het LGBTI+-thema.

Nuttige linken

Organisaties

Organisaties bevoegd bij vaststelling van discriminatie

Meer over Diversiteit

Hoe maakt VRT haar aanbod toegankelijk voor iedereen?

"Hier is niks te zien, maar van alles te beleven"

Zonder afspraak – Tussen droom en daad staat… je familie

Bekijk fictiereeksen met je ogen dicht

Waarom zet VRT ook in op G-sport?

Tess Elst versterkt de ploeg van sportankers

Maak kennis met deze straffe madammen van VRT

Will Ferdy [1927-2022]