Voetbal is hier geen spel. Het is een manier om je te tonen op het pleintje, in de wijk, in de stad en als het kan aan de wereld.”
Onder impuls van de gedreven voorzitter Michel Pradolini koppelt City Pirates, het vroegere Merksem SC, sport aan diversiteit en sociaal engagement in de schaduw van de grootstad met al haar maatschappelijke uitdagingen.
Een jaar lang volgen we coach Yves Kabwe en de beloftenploeg van City Pirates. De spelers zijn stuk voor stuk jonge, sterke karakters die vechten voor hun droom, op het voetbalveld en in het leven. De 18-jarige talenten dromen van een toekomst in de voetbalwereld. Maar hun inzet en enthousiasme op het veld staan in schril contrast met wat ze meemaken buiten de groene rechthoek.
Coach Yves ontfermt zich over zijn jongens en hun problemen. Het gaat over school, familie, de lokroep van de straat en ook over gewoon jong kunnen zijn. Hun leven lijkt soms argeloos, maar het is nooit zorgeloos. City Pirates wil hen een perspectief geven en hen leren samenwerken en zich inzetten voor een doel.
FC United City Pirates is een ‘coming of age’ verhaal van een diverse groep tieners die op zaterdag willen winnen en de rest van de week niet proberen te verliezen. Wie wordt er kampioen?
Een productie van Deklat Binnen voor Canvas
FC United City Pirates: vanaf maandag 7 februari om 21.20 u. op Canvas en VRT NU
Sociaal project
City Pirates is de laatste jaren uitgegroeid tot hét toonbeeld van de manier waarop een sportclub ook een maatschappelijke impact kan hebben. Hoe een voetbalploeg het verschil kan maken in het leven van jongeren uit de stadswijken. Onder leiding van de begeesterde voorzitter Michel Pradolini vinden er elke dag duizend jongeren een tweede thuis. FC United City Pirates duikt in het leven van een aantal jonge Antwerpenaren die in onze hyperdiverse maatschappij op zoek zijn naar hun eigen identiteit.
In een complexe grootstedelijke en sociaaleconomische context helpt coach Yves Kawbe zijn jongens het hoofd boven water te houden, ook persoonlijk en op school. Het leven in de blokken van Linkeroever is er vaak een van keuzes maken. Kiezen om snel geld te verdienen, is vaak de makkelijkste uitweg die de jongeren zien. ’s Nachts dromen ze van de Champions League, maar overdag is het moeilijk te weerstaan aan de verleidingen van de straat.
Michel Pradolini: “De foute keuzes in het voetbal, op school of op straat hebben ervoor gezorgd dat ze bij ons zijn terechtgekomen. Wij kunnen van die gasten geen profs maken. Dat moeten ze zelf doen. Wat wij proberen te doen, is hen weghouden van de ‘bling bling' en snel geld verdienen.”
Het sociale project van City Pirates is niet alleen een goednieuwsshow. Niet elke jongere laat zich helpen. Maar Coach Yves, die zelf een verleden heeft als profvoetballer, en voorzitter Michel smijten zich volledig. Voor hen telt maar één ding: bij de City Pirates een houvast bieden aan jongeren die nood hebben aan structuur en een positief sociaal netwerk. Niet alleen hun voetbalcarrière is belangrijk, maar ook hun maatschappelijke evolutie. Kiezen ze voor een fast life of voor een stabiele toekomst?
Levensverhalen
Doorheen de afleveringen volgen we het levensverhaal van de jonge voetballers en zien we met welke vooroordelen en valkuilen ze geconfronteerd worden. De reeks zoomt daarbij in op vijf jongeren:
Ayoub Karboue was op zijn 16 jaar bestemd om profvoetballer te worden bij Zulte-Waregem. Die droom spatte abrupt uit elkaar én op zijn 18de belandt hij onder de vleugels van coach Yves. Voor Ayoub is de aanpassing aan een normaal leven, weg van het voetbalinternaat, een zware klus.
Lasana Conteh probeert na een zwarte periode in zijn leven de draad bij de City Pirates weer op te pikken. Hij droomt van een nieuwe schoolopleiding, maar worstelt al snel met zijn motivatie. Vindt hij de kracht op Linkeroever om verder te knokken in zijn leven of vertrekt hij voorgoed uit de grootstad?
Bryce Melo arriveert aan het begin van het seizoen bij coach Yves, rechtstreeks uit een voetbalacademie in Kameroen. Een verlegen jongen met gouden voetbalvoeten. Al snel ontpopt hij zich tot dé sterspeler (en attractie) van de ploeg. Hij droomt terecht van meer en om dat te bereiken beseft hij dat hij zich helemaal moet integreren op Linkeroever. Hij moet de taal en de Belgische gewoonten aanleren. Aan voetbalbegeleiding alvast geen gebrek voor Bryce, die privé-training krijgt van voormalig wereldtopper Nicolas Anelka.
Badr Medi is de kapitein van de City Pirates op Linkeroever. Onder zijn licht ontvlambare harnas schuilt een geboren leider. Van coach Yves moet hij hard werken aan zijn mindere punten en dat leidt soms tot frustratie. Op school probeert Badr door te zetten, zodat hij met een diploma aan de start staat van zijn volwassen leven.
Triphene Kinuanango Mayukua is de goedlachse verdediger. Hij is de sfeermaker binnen de groep. Door administratieve problemen belandt hij aan het begin van het schooljaar in een school in Sint-Niklaas. De dagelijkse trip met het openbare vervoer vanuit Linkeroever weegt op zijn gemoed en zijn andere sociale afspraken. Triphene doet zijn uiterste best om voor iedereen goed te doen, maar dat blijkt soms onmogelijk.
Soundtrack
De muziek in de reeks is van de populaire Antwerpse rapper Ramzi en wordt uitgebracht in samenwerking met het bekende hiphop-label TopNotch. Het nummer ‘Kleine Broertje’ werd speciaal voor deze tweede reeks van FC United gecomponeerd en wordt op vrijdag 4 februari uitgebracht met een bijpassende videoclip.
De afleveringen
Aflevering 1: Voetjes op de grond
In deze eerste aflevering maken we kennis met de City Pirates op Linkeroever. Coach Yves start vol goeie moed aan het seizoen, maar beseft dat de aanwezigheid van cameraploegen extra druk op de schouders legt van zijn spelers. Spits Lasana ontpopt zich meteen tot een kleurrijk figuur. Onder de vleugels van coach Yves hoopt hij definitief komaf te maken met zijn criminele verleden.
Aflevering 2: “Champions League”
Ayoub en Bryce, de twee sterspelers van de ploeg, dromen van het allerhoogste in hun voetbalcarrière. Terwijl Bryce net uit Kameroen in België is aangekomen om zich te tonen aan Europese talentscouts, heeft Ayoub een slechte ervaring achter de rug met de voetbalacademie van profvoetbalploeg Zulte-Waregem. Beide aanvallers hebben waanzinnig veel talent, maar ze bewandelen ieder een ander traject.
Aflevering 3: De drie musketiers
Vriendschapsbanden die ontstaan op de pleintjes zijn ijzersterk. Zo ook tussen het trio van het Kiel: Badr, Favela en Ayoub. Samen zijn ze onoverwinnelijk en kan niemand hen raken. Coach Yves vindt dat hun gedrag te ver gaat en roept hen op het matje. Het is tijd voor de spelers om weer aan school te denken. Yves organiseert ondertussen een workshop om de sfeer in de ploeg te bevorderen.
Aflevering 4: Wie denkt aan mij?
In volle coronacrisis wordt beslist om het jeugd- en amateurvoetbal stil te leggen. Een enorme klap voor coach Yves en zijn spelers. Allemaal krijgen ze het mentaal erg zwaar. Yves getuigt openlijk over de donkere gedachten in zijn hoofd en zijn zoektocht naar hulp. Die hulp is er niet alleen om de coronacrisis door te komen, maar ook om zijn eigen traject als sociaal werker in vraag te stellen. Doet hij niet te veel?
Aflevering 5: Grijp je kans
Eindelijk. Ayoub en Bryce, de twee topspelers van City Pirates Linkeroever, krijgen hun kans hogerop. Tijdens een stage mogen ze zich bewijzen bij de eerste ploeg van de City Pirates. Zij spelen in tweede klasse Amateur en dat is een grote kans voor de spelers van coach Yves om alsnog de stap naar het profvoetbal te zetten. Bryce bereidt zich tot in de puntjes voor terwijl Ayoub het mentaal moeilijker krijgt. Kunnen ze het maken?
Aflevering 6: Kleine broertjes, grote jongens
Na een jaar vol hoogtes en laagtes rijst de vraag waar iedereen terecht komt. Breekt Bryce door bij een profploeg? Haalt Triphene zijn diploma? Hoe vergaat het ondertussen Lasana? En wat doet trainer Yves?