woensdag 27 april 2022
27 april 2022

Internationale Dag van de Blindengeleidehond: maak kennis met Harry en Scott

27 april 2022 — Een vuilniszak ontwijken, een zebrapad zoeken, een trap opgaan … Voor de meesten zijn het alledaagse dingen die ze gemakkelijk kunnen uitvoeren. Voor VRT’er Harry is dit een heel ander verhaal. Hij is blind geboren. Met de hulp van zijn blindengeleidehond Scott worden deze dingen al een stuk gemakkelijker. Daarom zetten we op Internationale Dag van de Geleidehond Scott maar al te graag eens in de kijker. Want dat verdient hij!

Harry & Scott © VRT

Sinds kort kan je op de VRT kennismaken met blindengeleidehond Scott. Baasje Harry is archivaris bij de VRT en is volledig blind. Met zijn trouwe zwarte labrador doorkruist hij wekelijks het drukke Brussel richting de gebouwen van de VRT. Scott is een geleidehond die opgeleid is om blinden of slechtzienden veilig door het verkeer en openbare plaatsen te loodsen. “Als ik zonder hond op stap ben, moet ik alle informatie uit mijn zintuigen krijgen, vooral het gehoor. Dat is keihard concentreren en werken. Met een hond aan mijn zijde moet ik me minder concentreren en gaat het allemaal wat vlotter”, vertelt Harry. “Al zijn het de ogen van een mens of een hond, het maakt mijn leven zoveel gemakkelijker.” 

De perfecte match

Voordat een geleidehond aan een baasje wordt gekoppeld, gaat er een heel proces aan vooraf. Er wordt zowel een profiel opgemaakt van de persoon als van de hond. Iedere hond heeft zijn eigen karakter, looptempo, sterktes en zwaktes. De school die de honden opleidt, zoekt naar de perfecte match. “In de eerste plaats moet het klikken in de manier van werken. Zo’n blindengeleidehond haal je hoofdzakelijk in huis als werkkracht en niet als speelkameraad. Als er een mogelijke match gevonden is, wat gebeurde tussen Scott en mij, loopt er de eerste weken een instructeur mee. Hij leerde me dan samenwerken met Scott. Na een paar weken kwamen we tot de conclusie dat er wel degelijk een match is.”

Ik weet waar we naartoe gaan, hij zoekt hoe we daar geraken. Samen komen we er wel.”

Harry Viaene

Doordat Scott verschillende commando’s opvolgt en signalen doorgeeft aan Harry, geraken ze beide veilig door het verkeer. “Commando’s zoals zoek stoep, zoek zebrapad, zoek trap of zoek bushalte vergemakkelijken mijn weg richting de VRT. Als we aan de werken op de Reyerslaan komen, stopt Scott voor mij, met zijn voorpoten op de rand van de stoep. Dan weet ik dat we er niet door kunnen. Dan moet ik volledig op Scott kunnen vertrouwen dat hij me in de juiste richting verder stuurt. Het is een echte samenwerking. Ik weet waar we naartoe gaan, hij zoekt hoe we daar geraken. Samen komen we er wel.” 

Vertrouwen in je hond en in jezelf

Net als mensen maken ook blindengeleidehonden soms fouten. Vooral dingen in de hoogte zijn moeilijk te herkennen voor honden vertelt Harry: “Een paar jaar geleden stootte ik mijn hoofd aan een te laag opgehangen verkeersbord en heb ik me lelijk pijn gedaan. Voor Oreo, mijn toenmalige hond, was dat natuurlijk niet gemakkelijk te zien. Een geleidehond moet met zoveel factoren rekening houden, dat het bijna onmogelijk is om geen fouten te maken. Dat heb ik hem uiteraard nooit kwalijk genomen. Het is heel belangrijk je vertrouwen in de hond, en in jezelf niet te verliezen.” 

Dossier: Diversiteit

Meer over Diversiteit

Hoe maakt VRT haar aanbod toegankelijk voor iedereen?

"Hier is niks te zien, maar van alles te beleven"

Zonder afspraak – Tussen droom en daad staat… je familie

Bekijk fictiereeksen met je ogen dicht

Waarom zet VRT ook in op G-sport?

Tess Elst versterkt de ploeg van sportankers

Maak kennis met deze straffe madammen van VRT

Will Ferdy [1927-2022]