Sinds kort kan je op de VRT kennismaken met blindengeleidehond Scott. Baasje Harry is archivaris bij de VRT en is volledig blind. Met zijn trouwe zwarte labrador doorkruist hij wekelijks het drukke Brussel richting de gebouwen van de VRT. Scott is een geleidehond die opgeleid is om blinden of slechtzienden veilig door het verkeer en openbare plaatsen te loodsen. “Als ik zonder hond op stap ben, moet ik alle informatie uit mijn zintuigen krijgen, vooral het gehoor. Dat is keihard concentreren en werken. Met een hond aan mijn zijde moet ik me minder concentreren en gaat het allemaal wat vlotter”, vertelt Harry. “Al zijn het de ogen van een mens of een hond, het maakt mijn leven zoveel gemakkelijker.”
De perfecte match
Voordat een geleidehond aan een baasje wordt gekoppeld, gaat er een heel proces aan vooraf. Er wordt zowel een profiel opgemaakt van de persoon als van de hond. Iedere hond heeft zijn eigen karakter, looptempo, sterktes en zwaktes. De school die de honden opleidt, zoekt naar de perfecte match. “In de eerste plaats moet het klikken in de manier van werken. Zo’n blindengeleidehond haal je hoofdzakelijk in huis als werkkracht en niet als speelkameraad. Als er een mogelijke match gevonden is, wat gebeurde tussen Scott en mij, loopt er de eerste weken een instructeur mee. Hij leerde me dan samenwerken met Scott. Na een paar weken kwamen we tot de conclusie dat er wel degelijk een match is.”
Ik weet waar we naartoe gaan, hij zoekt hoe we daar geraken. Samen komen we er wel.”
Doordat Scott verschillende commando’s opvolgt en signalen doorgeeft aan Harry, geraken ze beide veilig door het verkeer. “Commando’s zoals zoek stoep, zoek zebrapad, zoek trap of zoek bushalte vergemakkelijken mijn weg richting de VRT. Als we aan de werken op de Reyerslaan komen, stopt Scott voor mij, met zijn voorpoten op de rand van de stoep. Dan weet ik dat we er niet door kunnen. Dan moet ik volledig op Scott kunnen vertrouwen dat hij me in de juiste richting verder stuurt. Het is een echte samenwerking. Ik weet waar we naartoe gaan, hij zoekt hoe we daar geraken. Samen komen we er wel.”
Vertrouwen in je hond en in jezelf
Net als mensen maken ook blindengeleidehonden soms fouten. Vooral dingen in de hoogte zijn moeilijk te herkennen voor honden vertelt Harry: “Een paar jaar geleden stootte ik mijn hoofd aan een te laag opgehangen verkeersbord en heb ik me lelijk pijn gedaan. Voor Oreo, mijn toenmalige hond, was dat natuurlijk niet gemakkelijk te zien. Een geleidehond moet met zoveel factoren rekening houden, dat het bijna onmogelijk is om geen fouten te maken. Dat heb ik hem uiteraard nooit kwalijk genomen. Het is heel belangrijk je vertrouwen in de hond, en in jezelf niet te verliezen.”