Diversiteitsmonitor: VRT behaalt mooi haar doelstellingen

11 maart 2020 - De VRT behaalde in 2019 ruimschoots de diversiteitsdoelstellingen die zijn vastgelegd in de beheersovereenkomst met de Vlaamse overheid. Dat blijkt uit de jaarlijkse diversiteitsmonitor, een onderzoek uitgevoerd door Universiteit Antwerpen en de Universiteit van Amsterdam in opdracht van de VRT-studiedienst. 

Rubriek Op kot in Iedereen beroemd

De monitor meet diversiteit in televisieprogramma’s gemaakt door de VRT of externe productiehuizen.

In 2019 kwam het aandeel van vrouwen in VRT-televisieprogramma’s op 41,2 procent (streefdoel: 40% tegen 2020), van nieuwe Vlamingen* op 8,3 procent (streefdoel: 7,5% tegen 2020), van ouderen op 5,9 procent (geen streefcijfer in beheersovereenkomst) en van personen met een handicap 1,5 procent (geen streefcijfer in beheersovereenkomst).

Geertje De Ceuleneer, diversiteitscoördinator VRT: “De VRT volgt goed op hoe ze mensen in beeld brengt over het geheel van haar televisieaanbod. De streefcijfers helpen om de inspanningen te monitoren. In een alsmaar sneller draaiende mediawereld blijven we initiatieven ontwikkelen om onze collega’s te ondersteunen.” 

De diversiteitsmonitor toont aan hoe de VRT al in 2019 de streefcijfers voor 2020 haalde inzake percentage vrouwen en nieuwe Vlamingen op televisie. Zowel Eén als Canvas gaan er op vooruit wat de representatie van vrouwen en personen met een handicap betreft. Ketnet blijft koploper in het tonen van de diversiteit van de Vlaamse samenleving.

Geertje De Ceuleneer: “In de diverse samenleving zijn boeiende verhalen te rapen en ontmoeten we veel talent. Dat kan onze creativiteit alleen maar verrijken.  Daar zijn programma’s als TaboeIedereen beroemd en Merci voor de muziek op Eén of Team Scheire en De weekenden op Canvas een mooi voorbeeld van.”

*Nieuwe Vlamingen hebben minstens één ouder die geboren is buiten de EU-15.

Dossier: Diversiteit
donderdag 12 maart 2020
12 maart 2020

Meer over Diversiteit

VRT NU viert een maand lang liefde in alle kleuren

Kijk nu met audiodescriptie

Vlieg mee over de regenboog met VRT

Duik in het leven van zeven vrouwelijke topsporters

Hoe maakt 'Thuis' maatschappelijke thema's bespreekbaar?

Het leven in kleur over racisme in Vlaanderen

Hoe maakt de VRT haar aanbod toegankelijk voor iedereen?

Bekijk fictiereeksen met je ogen dicht