maandag 12 juli 2021
12 juli 2021

Hoe geeft Sporza aandacht aan de vrouwencompetities?

12 juli 2021 - De sportzomer is geen exclusieve mannenzaak. Ook onze sportende vrouwen zijn goed bezig en dat verdient alle
aandacht. VRT engageert zich om de vrouwencompetities een prominente plaats in het aanbod te geven. En ook in de omkadering van sportprogramma’s willen we meer vrouwen aan bod laten komen.

Waarom zet VRT in op sport?

Sport is een belangrijk onderdeel van de publieke opdracht van VRT, dat blijkt ook in deze sportzomer. Er zal niet enkel het EK Voetbal te zien zijn, maar ook EK’s in het basketbal en volleybal, de Olympische Spelen, de Paralympische Spelen en diverse wielerwedstrijden. Met deze evenementen en randprogrammatie zal VRT het merendeel van de Vlamingen bereiken en verbinden met elkaar. De verbindende functie van sport via radio, televisie en online is dan ook groot.

“Sporza zet de Vlaming mee op de eerste rij bij topprestaties van Vlaamse atleten”, zegt Pieter De Windt, hoofdredacteur Sporza. “We maken daarbij vanzelfsprekend geen onderscheid tussen mannen en vrouwen. Nina Derwael, de Belgian Cats, nationale hockey- en voetbalploegen of de 4x400 in de atletiek: het zijn maar enkele van de spannende en meeslepende verhalen die we van dag 1 mee vertellen en op de voet volgen. De Vlaming is trots op die topatletes en Sporza is dat ook, dat hoeft eigenlijk niet meer uitgelegd. Desalniettemin zullen we dat vol overtuiging blijven doen.”

Sporza zet de Vlaming mee op de eerste rij bij topprestaties van Vlaamse atleten. We maken daarbij geen onderscheid tussen mannen en vrouwen”

Pieter De Windt, hoofdredacteur Sport

Welke aandacht geeft Sporza aan de vrouwencompetities?

© VRT - Jokko

Sporza wil een voortrekker zijn in het promoten van vrouwensport. Zo zijn wij als eerste begonnen met het uitzenden van veldrijden bij de vrouwen en brachten we de eerste vrouwelijke voetbalanalist op het scherm.

In het algemeen besteedt VRT de laatste jaren steeds meer aandacht aan vrouwensporten. Die evolutie trekken we door, door vrouwensporten in de toekomst steeds intenser volgen. Dat doen we trouwens niet alleen in sportprogramma’s maar ook in journaals en andere programma’s voor een breed publiek, en op onze digitale platformen.

Die ambitie ligt in lijn met de afspraken uit de Beheersovereenkomst, die stelt dat onze programmatie inclusiever moet zijn. Het doel is meer vrouwencompetities te laten zien, maar ook op niveau van experten, presentatoren en commentatoren meer diversiteit op het scherm te brengen.

Welke vrouwencompetities zijn er te zien?

Deze sportzomer gaat er uitgebreid aandacht naar vrouwen in de sport, gaande van verslaggeving van vrouwendisciplines (zoals het EK Hockey voor vrouwen, wielerwedstrijden en vrouwendisciplines op de Olympische Spelen. Maar ook door het inzetten van vrouwen als commentator of presentator.

Zo is er onder meer:

  • Van 4 tot en met 13 juni was er het EK Hockey zowel voor vrouwen en mannen in Nederland. Zowel op radio, televisie als online ging daar ruim aandacht naar, met onder andere streaming van wedstrijden op Sporza.be, live-wedstrijden op Canvas, samenvattingen op Eén en verslaggeving op Radio 1.
  • Van 17 tot en met 27 juni was er het EK Basket. De Sporza-kanalen hebben uitgebreid aandacht gegeven aan de Belgian Cats, de Belgische vrouwenploeg. Sporza heeft deze wedstrijden live gebracht op televisie en online, en er was ook een radioreporter aanwezig om verslag van de wedstrijden te brengen op Radio 1.
  • In juni en juli gaat ook aandacht naar wielrennen voor vrouwen, onder andere met de Lotto Belgium Tour, een UCI-ritten-wedstrijd, en de Baloise Ladies Tour, ook een meerdaagse rittenwedstrijd. Op verschillende kanalen zal hier aandacht aan besteed worden. Zo zullen op VRT-televisie samenvattingen worden uitgezonden van die wedstrijden. Die samenvattingen zullen ook online worden aangeboden.
  • Van 23 juli tot en met 8 augustus volgen dan ook de Olympische Spelen. Een hoogmis van de sport: met heel veel sporten met een beperktere draagkracht, met een logisch evenwicht tussen vrouwen- en mannendisciplines.
    • Tijdens de Spelen zullen Sporza.be en VRT MAX de televisie-uitzendingen live streamen. Beide webplatformen zullen daarnaast ook drie extra verslagstromen aanbieden. Online beschikt VRT immers over ruimere rechten dan voor televisie. Sporza zal die ten volle uitspelen om zo een (nog) breder palet van Olympische sporten en atleten aan te kunnen bieden.
    •  In aanloop naar de Olympische Spelen worden op de online-kanalen van Sporza ook tal van verhalen gebracht. Zo was er begin juni al een “Olympische week” met een eerste focus op de Belgische kanshebbers. Dat liet toe dat het publiek al kennis kon maken met diverse vrouwelijke sporters en sportprestaties.
    •  In aanloop van de Spelen worden op Eén ook documentaires uitgezonden over basketspeelster Ann Wauters en turnster Nina Derwael en het Belgische gymnastiekteam.

Welke vrouwelijke commentatoren staan op de eerste rij?

Tijdens deze sportzomer staan er heel wat vrouwen in de eerste linie bij de verslaggeving en de omkadering van het sportaanbod. Dat betekent onder andere:

  • Bij het EK Basketbal trad Sofie Hendrickx (ex-basketspeelster) op als co-commentator.
  • Bij het EK voetbal staat Imke Courtois in voor de analyses (quasi dagelijks) op televisie en ook ex-Red Flame Heleen Jaques schuift mee aan. Op radio is Steffy Merlevede van de partij. Het vast gezicht voor de Facebook Lives en andere Sporza-interacties is Tess Elst.
  • Bij De Ronde van Frankrijk zie je de vaste co-commentatrices in het wielrennen (Ine Beyen en Lieselot Decroix) bij de verslaggeving van de Tour op sporza.be. Ine Beyen gaat ook mee op pad met Vive le Vélo.
  • Bij de Olympische Spelen zie je onder meer Imke Courtois en Catherine Van Eylen op televisie.
  • Voor de journalistieke verslaggeving zelf van de Olympische Spelen staan er heel wat verschillende vrouwelijke VRT-journalisten op de eerste rij.

Waarom worden niet alle vrouwencompetities uitgezonden?

Populaire sportprestaties komen bij VRT vanzelfsprekend aan bod. Daarbij maken we geen onderscheid of het een wedstrijd voor mannen of vrouwen is, denk maar aan sportprestaties van onze vrouwelijke topsporters.

Voor sporten met een beperkt draagvlak heeft Sporza de strategie om populaire sporten zoals voetbal of wielrennen te koppelen aan die sporten met een kleiner draagvlak. Dat doen we vooral door verslagen of uitzendingen van zulke sporten vlak voor of vlak na de uitzending van een populaire sport te programmeren.

Zo laat Sporza de kijkers kennismaken met minder populaire sporten. Op die manier kan het een groter bereik krijgen dan wanneer het losstaand geprogrammeerd zou zijn. Zo hebben we in 2020 een ruime samenvatting van de finale van de Beker van België van het vrouwenbasketbal vlak voor Luik-Bastenaken-Luik uitgezonden. En denk bijvoorbeeld ook aan de rechtstreekse verslaggeving van de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen, vlak na de aankomst van de mannen.

 

We merken dat steeds meer kijkers de topprestaties van de Belgian Cats in het basketbal of de wielerwedstrijden voor vrouwen beginnen volgen."

Hetzelfde principe past ook Sportweekend toe. In dat programma worden reportages van kleine sporten getoond na verslagen over voetbal of wielrennen. Zo krijgen de minder bekende sporttakken een zo groot mogelijk bereik. In 2020 coverde het programma trouwens 46 verschillende sporttakken.

We merken dat steeds meer kijkers de topprestaties van de Belgian Cats in het basketbal en van Nina Derwael in de gymnastiek beginnen volgen, net als de wielerwedstrijden voor vrouwen. De kijkcijfers daarvan komen ondertussen aardig in de buurt van die van hun mannelijke tegenhangers.

 

Meer over Sport en ontspanning

Crossen in de modder: VRT CRW maakt de handen vuil tijdens het veldritseizoen

Factcheckers onderscheidt opnieuw feit van fictie in vierde seizoen: van dickpics over zwerfvuil tot illegaal medicijnen kopen op internet

De wereld beleeft het WK Turnen dankzij VRT: “We plakken zelfs microotjes op de baren van de ongelijke leggers”

Tien jaar 'Alleen Elvis blijft bestaan' wordt gevierd met tien nieuwe gasten

Ketnet zet een schooljaar lang in op duurzaamheid met Planeet K

Belpop is terug met een nieuwe stem

Kristel Verbeke en Kamal Kharmach helpen gezinnen hun budget op orde te krijgen in Geld gezocht

Bijna 440.000 euro: Vive le Vélo zamelt een nieuw recordbedrag in voor Kom op tegen Kanker