woensdag 08 september 2021
08 september 2021

VRT staat stil bij de gebeurtenissen en herdenking van '9/11'

8 september 2021 - Op zaterdag 11 september is het precies 20 jaar geleden dat terreurorganisatie Al Qaida aanslagen pleegde in New York en op het Pentagon. Met bijna 3000 slachtoffers waren het de zwaarste terreuraanslagen ooit. 

9/11

Uiteraard staat VRT NWS uitgebreid stil bij de gebeurtenissen van toen en de herdenking ervan. Maar ook Canvas besteedt in een aantal programma’s extra aandacht aan de 20ste verjaardag van ‘9/11’. VRT NU bundelt allerhande programma’s op een themapagina rond 9/11. Ook Radio 1 blikt terug de dramatische gebeurtenissen van 20 jaar geleden.  

Extra 'Terzake'

Op zaterdag 11 september zelf is er een extra uitzending van Terzake (45’). Daarin blikt Annelies Beck terug op de gebeurtenissen van 20 jaar geleden en de herdenkingen vandaag. In de studio ontvangt ze onder meer politicoloog David Criekemans en Midden-Oosten-experten Rudi Vranckx en Chams Edine Zaougui. Annelies Beck praat ook met imam Khalid Benhaddou en zorgt voor een live-verbinding met Olaf Koens in Istanboel, die onderzoekt hoe 9/11 daar wordt herdacht. Daarnaast bezoekt Björn Soenens in New York familieleden van slachtoffers op die hij 20 jaar geleden ook ontmoette. Er zijn ook reportages over de internationale gevolgen van 9/11 en over de gevolgen van de aanslagen voor mensen met een migratie-achtergrond hier bij ons. 

Documentaires

Daarnaast is er op dinsdag 7 en 14 september Generation 9/11, een tweedelige documentaire over zeven jongeren die nog niet geboren waren toen hun vaders bij de aanslagen om het leven kwamen. Hoe kijken zij nu naar de man die ze nooit hebben ontmoet en de gebeurtenis die ze niet hebben meegemaakt maar die wel hun blik op de wereld heeft gevormd. Hun ervaringen zijn die van een hele generatie jongeren die voor het leven getekend is. Hoe zijn zij opgegroeid en hoe hebben zij en hun familie de VS de voorbije 20 jaar zien evolueren op politiek, sociaal en cultureel vlak? Dinsdag 7 en 14 september omstreeks 22.55 u. op Canvas en ook op VRT NU.

Op donderdag 9 september brengt de BBC-documentaire Life under Attack van Nigel Levy verslag uit van de dag die de wereld veranderde, aan de hand van unieke opnames van (gewone) mensen die erbij waren. ‘9/11’ was het eerste grote drama in het tijdperk van de digitale camera en de voicemail. Deze opmerkelijke documentaire brengt nooit eerder vertelde verhalen van die dag, aan de hand van tot nu toe onbekende video- en audiofragmenten, zonder interviews en zonder commentaarstem. Het is een kroniek van een tragische dag zoals die door de getuigen zelf is beleefd, getuigen die vreesden voor hun leven, maar tegelijk ook wilden laten zien hoe de wereld om hen heen ineenstortte.

In the Shadow of 9/11 (op 5 september op Canvas en nog beschikbaar op VRT NU) is een onderzoeksdocumentaire van Dan Reed (bekend van het spraakmakende Leaving Neverland) over de 'Liberty City Seven': een groep jonge zwarten die ervan werden beschuldigd Al Qaeda te hebben geholpen in een complot om gebouwen op te blazen in de VS. Na een lange schaduwoperatie werden de zeven gearresteerd in de zomer van 2006. De rechtszaak sleepte jaren aan. De zeven waren geen moslims, bezaten geen wapens en hadden nooit contact met Al Qaeda. Uiteindelijk werden vijf van hen veroordeeld, terwijl twee beklaagden werden vrijgesproken. Ondertussen zijn ze allemaal weer vrijgelaten uit de gevangenis. De zaak is een pijnlijk voorbeeld van de moeizame transitie die de FBI doormaakte na 9/11, waarbij de focus verlegd werd van misdaadbestrijding naar terrorismebestrijding.

Themapagina op VRT NU

VRT NU bundelt op een themapagina over 9/11 (https://www.vrt.be/vrtnu/themas/20-jaar-9-11/) niet alleen de hierboven vermelde documentaires, maar zorgt ook voor een extra-aanbod met archiefprogramma’s over de terreuraanslagen en de gevolgen daarvan. Zo is er onder meer het eerste extra-Journaal van 11 september 2001 met de allereerste beelden van de aanslagen, maar ook de volledige reeks De vloek van Osama, waarin Rudi Vranckx tien jaar na 9/11 op zoek ging naar de frontlinies van de oorlog tegen het terrorisme en toonde hoe de wereld veranderd was door de aanslagen. Verder ook een reportage van het programma Koppen uit 2011 over allerhande complottheorieën over de aanslagen (10 jaar na 9/11). Andere programma’s gaan dieper in op de strijd tegen Al Qaida en de oorlog in Afghanistan, die een rechtstreeks gevolg was van de aanslagen van 9/11: de reeks Onze jongens (over de Belgische militaire aanwezigheid in Afghanistan) en de Afghanistan-afleveringen van De eeuwige oorlog, Tussen oorlog en leven en Weg van België). 

Radio 1

Zaterdagochtend schenkt Radio 1 in De Ochtend aandacht aan 9/11, met een reportage van Björn Soenens (die teruggaat naar een vrouw die hij 20 jaar geleden ontmoette tijdens haar zoektocht naar haar vermiste man), een archiefmontage en een studiogesprek met journalist Rudi Vranckx.

Radio 1 brengt op zaterdag ook De Wereld Vandaag 9/11 . De uitzending loopt gelijk met de plechtigheden in de VS, tussen 14.00 en 17.00 uur. Ruth Roets presenteert en Bert De Vroey geeft commentaar in de studio. Ruth praat met Björn Soenens in New York, laat archieffragmenten horen en praat met experten en getuigen van toen. 

Meer over Informatie

“Boodschappen van algemeen nut zijn een spiegel van wat er leeft in Vlaanderen”

Wat doet VRT om desinformatie te bestrijden?  

Beleef de paasvakantie op je paasbest bij VRT

6 VRT-nominaties voor de Belfius Persprijzen

Hoe komt Tom Waes aan bijna 2 miljoen kijkers?

Radio 2 blikt terug op een jaar vol bijzondere mensen

Beleef de kroning van koning Charles III op de eerste rij bij VRT

Flo Windey onderzoekt de relatie tussen jongeren en politie