donderdag 03 december 2020
03 december 2020

Aida Macpherson wint Belgodyssee 2020

3 december 2020 - Aida Macpherson (KU Leuven) is de Vlaamse winnaar van Belgodyssee 2020. Een prijs voor beloftevolle journalisten in spe.

Aida Macpherson en Anne Pollard

De winnaars werden vandaag bekendgemaakt via een online ceremonie op Facebook. Het thema van deze 16e editie was - hoe kan het ook anders - de impact van de coronacrisis op de samenleving.

Voor Belgodyssee maken 14 laatstejaarsstudenten in duo's  – de een Franstalig, de ander Nederlandstalig – twee weken lang reportages en artikels over actuele maatschappelijke onderwerpen. Niet verrassend was het thema van deze 16e editie de impact van de coronacrisis op de samenleving. De wedstrijd is een initiatief van het Prins Filipsfonds, in samenwerking met VRT NWS, de RTBF, L’Avenir en Metro, en met de steun van de Kanselarij van de Eerste Minister. 

Via een online ceremonie vanuit de VRT NWS-redactie werden de Vlaamse studente Aida Macpherson (KU Leuven campus Brussel) en de Franstalige studente Anne Pollard (UCLouvain) uitgeroepen tot de grote winnaressen. Beide journalistes in spe krijgen een betaalde stage van zes maanden bij respectievelijk VRT NWS en de RTBF. 

Ook koning Filip was aanwezig bij de bekendmaking, die te bekijken was op de Facebookpagina van Belgodyssee. Normaal gezien vindt de prijsuitreiking plaats in de Spiegelzaal van het Koninklijk Paleis van Brussel. Door de coronapandemie was de bekendmaking dit jaar online.

Corona, gevangenissen en religieuze beleving

Aida Macpherson maakte voor Radio 1 een reportage over hoe het coronavirus het leven in de gevangenissen heeft veranderd. Ze bezocht daarvoor de gevangenis van Hasselt. Macpherson behaalde al een diploma rechten en studeert dit jaar af als master in de journalistiek. 

De Franstalige winnares Anne Pollard belichtte in haar reportage voor de RTBF hoe verschillende godsdiensten in ons land de coronacrisis ervaren. Ook zij zit in haar laatste jaar journalistiek.

Ook andere deelnemers ontvingen een prijs. Thomas Du Bois (VUB) won de Nederlandstalige Prijs voor de Geschreven Pers voor zijn artikel over startende ondernemers in volle COVID-19-crisis in de krant Metro.Langs Franstalige kant viel Anne Pollard voor een tweede keer in de prijzen met haar artikel in L’Avenir over de impact van corona op de religieuze beleving in België. Du Bois en Pollard winnen een betaalde stage van een maand bij de krant waar ze hun artikel publiceerde.

Voor het tweede jaar op rij reikt de Belgodyssee-jury een Social Mediaprijs uit. Die gaat dit jaar naar het duo Jonathan Metdepenninghen (Howest) en – opnieuw – Anne Pollard. Zij winnen een mediavorming, georganiseerd in samenwerking met Mediarte, het sociaal fonds van de audiovisuele sector.

Meer over Jongeren

Samen studeren op relaxe lofi-beats in Bar Madam? Dat kan!

Maak kennis met de mediamakers van morgen: dit was VRT Squad Bootcamp

Nieuwe Ketnet-serie 'Jij beslist: wrappertrip' zet verder in op interactiviteit

Magische start in Brugge: groot kinderkoor vlamt De Warmste Week op gang

Manu Van Acker en Pien Lefranc vlammen langs alle 319 gemeentes van Vlaanderen en Brussel voor De Warmste Week

Geslaagd? De MNM Blokhut telt af naar de zomer

Zes uitbundige jongeren beleven de reis van hun leven… zonder ouders, maar mét cameraploeg

De Warmste Week maakt thema editie 2023 bekend: opgroeien zonder zorgen