vrijdag 28 april 2023
28 april 2023

Flo Windey onderzoekt de relatie tussen jongeren en politie

In het nieuwe seizoen van faqda gaat Flo Windey opnieuw de straat op om moeilijk bespreekbare onderwerpen uit de taboesfeer te halen. Onderwerp van de nieuwste reeks: hoe loopt de relatie tussen jongeren en politie?

© VRT

"Politie en jongeren, het ligt duidelijk gevoelig. Het loopt op heel veel vlakken mis. Sommige jongeren voelen zich geviseerd, maar dat geldt net zo goed voor agenten. En dat terwijl iedereen eigenlijk niets liever wil dan dat het rustig en veilig is op straat."

Flo Windey

Hoe kijken wij naar de politie?

Kijken jongeren negatief naar blauw op straat, en waarom is dat dan? Flo zoekt uit wat er speelt door te praten met jongeren die in aanraking kwamen met de politie. Ze spreekt ook met twee jonge politieagenten over de angst die er leeft, zowel onder collega's als bij jongeren. Is het gewoon een kwestie van beter te communiceren met elkaar of ligt de oorzaak van het probleem veel dieper?

ACAB, zijn alle agenten wel slecht?

Er lijkt tegenwoordig meer haat dan liefde te zijn tussen jongeren en politie. Op patrouille met Politiezone Brussel-West ziet Flo met haar eigen ogen hoe het leven van agenten anno 2023 eruitziet. De term A.C.A.B. (All Cops Are Bastards) popt steeds vaker op, zowel op straat als op sociale media. Wat is er volgens de politie en volgens jongeren dan nodig om elkaar beter te begrijpen?

© VRT

Vallen jongeren en politie te verzoenen?

Flo gaat langs bij de Vlaamse Jeugdraad. Zij deden uitgebreid onderzoek en kaartten het probleem enkele jaren geleden al aan bij de bevoegde politici. Liggen de oplossingen al die tijd gewoon al op tafel? Of zijn ze makkelijker gezegd dan gedaan? Alles begint bij erkenning en respect voor elkaar. De jonge Aalstenaar Mohamed en politieagent Ken tonen dat het wel degelijk kan. Is het pilootproject waaraan zij deelnemen de gouden sleutel? Hoe pakken andere politiezones en -opleidingen het probleem aan? Kan de politiek iets doen om het probleem op te lossen? Wie anders dan de minister van Binnenlandse Zaken kan daar het antwoord op weten. Flo belt aan bij Annelies Verlinden om te horen hoe zij de moeilijke relatie tussen jongeren en de politie aanpakt.

© VRT

Een nieuw reeks van faqda: nu op VRT MAX.

Dossier: Gemeenschapsvorming

Meer over Informatie

Publiek toont vertrouwen in 'helemaal helder' aanbod van KIES24 op VRT

Hoe komen de verkiezingsuitslagen op jouw scherm?

“Boodschappen van algemeen nut zijn een spiegel van wat er leeft in Vlaanderen”

Wat doet VRT om desinformatie te bestrijden?  

Beleef de paasvakantie op je paasbest bij VRT

6 VRT-nominaties voor de Belfius Persprijzen

Hoe komt Tom Waes aan bijna 2 miljoen kijkers?

Radio 2 blikt terug op een jaar vol bijzondere mensen