vrijdag 13 december 2019
13 december 2019

Universiteit van Vlaanderen wint wetenschapsprijs

14 december 2019 — Met filmpjes en podcasts die miljoenen keren
worden bekeken en beluisterd, brengt Universiteit van Vlaanderen wetenschap tot in vele huiskamers. Op voordracht van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten (KVAB) zal minister Hilde Crevits hen bekronen met deze prijs voor wetenschapspopularisering.

Universiteit van Vlaanderen

De Prijs van de Vlaamse Minister voor Wetenschapsbeleid wordt om de drie jaar uitgereikt aan personen of instellingen die erin geslaagd zijn om op voortreffelijke wijze wetenschap binnen het bereik te brengen van het algemeen publiek. Universiteit van Vlaanderen, opgericht in 2017, werd in recordtijd een van de grootste platformen voor wetenschapscommunicatie in Vlaanderen.

Videospeler inladen...

Met deze prijs wordt Universiteit van Vlaanderen bekroond voor haar bijzonder grote bereik maar ook de hoge kwaliteit die zij weet te garanderen: een combinatie die een moeilijke evenwichtsoefening is in de wetenschapscommunicatie. Universiteit van Vlaanderen bereikt bovendien een erg breed publiek. Voor tal van kijkers is het de eerste kennismaking met ‘de universiteit’ en ‘het wetenschappelijk onderzoek’. Bijzondere aandacht gaat ook naar jongeren. Met een sterke aanwezigheid op YouTube, bereikt Universiteit van Vlaanderen jongeren waar ze zitten. 

“De Universiteit van Vlaanderen belichaamt helemaal waar we met het wetenschapsbeleid naartoe willen: kennis, die vaak verborgen blijft achter de universiteitsmuren, toegankelijk maken voor iedereen. Het is belangrijk het werk van wetenschappers beter te begrijpen en te vertrouwen. Zeker in tijden van nepnieuws is er extra aandacht nodig voor het brengen van feiten. Met filmpjes en podcasts geeft de Universiteit van Vlaanderen een echt gezicht aan de wetenschap.”

Hilde Crevits, Vlaams minister voor wetenschapsbeleid

Bereik

In hun eerste twee collegejaren leverde Universiteit van Vlaanderen reeds meer dan 65 miljoen contactmomenten op, met een bereik van meer dan 2,5 miljoen kijkers en maandelijks 250.000 luisteraars van de podcast. Met opiniestukken, extra artikels of interviews geven mediapartners Knack en VRT de video’s en podcasts extra aandacht, zodat heel verschillende doelgroepen bereikt worden. 

"Wij zijn bijzonder trots dat we er in die twee jaar in geslaagd zijn om een heel ruim publiek te bereiken. Wetenschap is voor iedereen! Het toegankelijk, begrijpbaar en relevant maken voor alleman, dat is mijn droom die hiermee elke dag een stukje meer verwezenlijkt wordt. Deze prijs motiveert ons om de komende jaren nog meer manieren te vinden om de rijke kennis van onze universiteiten aantrekkelijk te verspreiden buiten de muren van de instellingen."

Johnny Quidé, voorzitter en oprichter van Universiteit van Vlaanderen

“De Universiteit van Vlaanderen is een fraai staaltje van gerichte wetenschapscommunicatie naar een breed publiek. Als universiteiten staan we mee aan de wieg van dit initiatief en het doet dan ook deugd dat het excellente werk van onze wetenschappers en hun talent om dit op een bevattelijke wijze te brengen vandaag in de prijzen valt.”

Luc Sels, voorzitter van de Vlaamse Interuniversitaire Raad

Ook Luc De Schepper, rector van de Universiteit van Hasselt is positief: “De Universiteit van Vlaanderen heeft op twee jaar tijd aangetoond dat wetenschap ook een breed publiek kan aanspreken. De format en inhoud van de colleges zijn zeer succesvol en leiden tot meer wetenschappen in de klas en online. “ 

De Prijs van de Vlaamse Minister voor Wetenschapsbeleid wordt om de drie jaar uitgereikt sinds 2000. Vorige winnaars waren onder meer Canvas, Kazerne Dossin, Roger Van Overstraeten-society, EOS Magazine en Technopolis.

Meer over Educatie

Spring mee op de digitale sneltrein

Kristel Verbeke en Kamal Kharmach helpen gezinnen hun budget op orde te krijgen in Geld gezocht

Van Nederland tot Kroatië: EDUbox gaat internationaal

Wedstrijd De Schrijfwijzen: schrijftalent gezocht

Wim Lybaert vaart ‘Een jaar op zee’

Gratis lessenpakket rond Canvas-reeks ‘Wij, vrouwen’: “Ik hoop dat leerlingen er hun mama’s en oma’s over aanspreken”

Factcheckers: Thomas Vanderveken, Britt Van Marsenille en Jan Van Looveren maken special rond geld

Hoe vertel je 38.000 jaar in 10 afleveringen?