maandag 09 mei 2022
09 mei 2022

Wie bereikt VRT met nieuws?

14 maart 2019 — VRT brengt actuele informatie op maat van al haar kijkers, luisteraars en surfers, zowel jong als oud.

Wim De Vilder en Martine Tanghe

Nieuws en duiding brengen behoort tot de kerntaken van de openbare omroep. Om de verschillende publieksgroepen zo goed mogelijk te bedienen, schakelt VRT al haar kanalen, netten en platformen in.  Zo bereiken we met ons informatieaanbod wekelijks 87%  ( jaarverslag 2021) van de Vlaamse bevolking.

VRT brengt nieuws op maat van ...

Kinderen en jongeren

Nieuwsfeiten uitleggen aan kinderen is een uitdaging, vooral als het om delicate onderwerpen gaat. VRT wil het nieuws dan ook op maat van de kinderen brengen, legt Katrien Van Der Slycken, chef van VRT NWS JONG uit:

 

 • Karrewiet, het jeugdjournaal van Ketnet, brengt dagelijks actualiteit op kindermaat. De redactie van Karrewiet legt het nieuws zo duidelijk mogelijk uit in beknopte reportages. 
 • Wekelijks bereikt Karrewiet 83% van alle Vlaamse kinderen tussen 4 en 12 jaar. 
 • Karrewiet heeft ook een eigen app en TikTok-account. 

VRT richt zich met haar informatieaanbod ook op jongeren en dat vergt een andere aanpak dan de berichtgeving voor de allerkleinsten:

 • Radionetten MNM en Studio Brussel brengen gedifferentieerd nieuws tijdens hun uitzendingen, op maat van hun jonge doelpubliek.
 • Via MNM NWS worden jongeren ook online ingeseind over actuele gebeurtenissen. Sociale media zijn het kanaal bij uitstek om jongeren vandaag te bereiken.
 • MNM bereikt per week de helft van de Vlaamse jongeren tussen 12 en 24 jaar. Studio Brussel brengt het nieuws tot bij 28% van de jongeren.  
 • Met nws.nws.nws brengt VRT nieuwsupdates in video's en stories voor jongeren. 7 dagen op 7. 

Katrien Van Der Slycken benadrukt dat er nog veel uitdagingen zijn voor de jongerenredactie van VRT NWS: “We moeten jongeren blijven bereiken. Karrewiet doet dat goed bij kinderen en voor jongeren ouder dan 18 jaar is er MNM NWS. Maar jongeren van 13 tot 17 jaar bereiken we moeilijk, dus ook voor hen moeten we op creatieve manieren nieuws gaan maken. VRT moet iedereen in Vlaanderen op een correcte en adequate manier informeren. Dat is het uitgangspunt waarmee we aan de slag gaan.”

Volwassenen

Voor het volwassen publiek heeft VRT NWS, de nieuwsdienst van VRT, een uitgebreid aanbod via diverse kanalen:

 • Het online-platform VRT NWS brengt in woord en beeld snel verslag uit over de actualiteit. Experten en analisten geven in nieuwsartikels duiding en achtergrond. Verschillende formats (audio, video, infografieken…) maken het nieuws makkelijk toegankelijk. De VRT NWS-app zorgt ervoor dat informatie altijd en overal beschikbaar is.
 • Eén heeft naast de verschillende uitzendingen van Het journaal ook duidingsprogramma’s zoals De zevende dag, Pano en Villa Politica.
 • Canvas brengt achtergrond, context en analyse van de actualiteit in duidingsprogramma’s als Terzake, De afspraak en Vranckx.    
 • Radio 1 brengt elke dag in  De Ochtend en De wereld vandaag uitgebreid verslag uit over de actualiteit.
 • Klara biedt naast de dagelijkse nieuwsblokken ook een overzicht van perscommentaren.
 • Radio 2 neemt heel wat regionaal nieuws op in de uitzendingen.
 • Alle radiozenders hebben ook nieuwsbulletins die ook live te beluisteren zijn online en via de apps.

Het nieuws dat VRT dagelijks brengt, is niet alleen aangepast aan haar doelgroepen. De informatie is ook onpartijdig, onafhankelijk en betrouwbaar. 

Dit kan u misschien ook interesseren?

Dossier: Informatie

Meer over Informatie

Wie duikt er achter de micro's van het gloednieuwe Radio Bene?

De zomer bij VRT: sport en meer, ongeacht het weer

Het ABC van VRT met de S van ... Strijd tegen desinformatie

MIA’s 2024 headliner van Week van de Belgische muziek

Het ABC van VRT met de B van ... Boodschappen van algemeen nut: “Het is een spiegel van wat leeft in Vlaanderen”

Publiek toont vertrouwen in 'helemaal helder' aanbod van KIES24 op VRT

Hoe komen de verkiezingsuitslagen op jouw scherm?

Wat doet VRT om desinformatie te bestrijden?