donderdag 07 mei 2020
07 mei 2020

VRT NWS, London School of Economics en Google News Initiative bieden internationale opleiding rond artificiële intelligentie aan

07 mei 2020 - Vanaf deze week kunnen journalisten van over heel de wereld in 17 talen terecht bij VRT NWS voor een doorgedreven online opleiding rond artificiële intelligentie. Die opleiding komt er in samenwerking met de prestigieuze London School of Economics en Google News Initiative. 

Tom vd Weghe Geert Van Hoeymissen

VRT NWS buitenlandjournalist Tom Van de Weghe verdiepte vorig jaar zijn kennis over artificiële intelligentie (A.I.) tijdens studies aan de Stanford University in de VS. Hij is expert A.I. bij VRT NWS en de drijvende kracht achter dit project. 

Het belang van data en de interpretatie ervan is immens. Artificiële intelligentie speelt daarbij een grote rol. Daarom is een  goede kennis over A.I essentieel.  A.I. biedt heel wat opportuniteiten en mag geen bedreiging zijn, maar we moeten de gevaren wel duidelijk in kaart brengen. Daarom zetten we in op het opleiden van nieuwsdiensten en professionele journalisten.

Tom Van de Weghe

Uit een onderzoek van de London School of Economics uit 2019 blijkt dat heel wat internationale nieuwsredacties nood hebben aan een doorgedreven opleiding en training in artificiële intelligentie om de steeds veranderende wereld beter te doorgronden en A.I. in hun eigen werking te implementeren.  Journalisten schrijven vaak over artificiële intelligentie, maar snappen vaak niet wat deze technologie precies inhoudt. Daarom sloegen de experten van de London School of Economics, Google News Initiative en VRT de handen in elkaar om een opleiding uit te werken.

Zeker in deze coronatijden hebben we gezien hoe cruciaal data zijn geworden in onze berichtgeving. Door A.I. beter te begrijpen kunnen journalisten en nieuwsorganisaties zich beter voorbereiden op de toekomst. Met VRT NWS willen we die kennis openstellen voor andere journalisten.

Tom Van de Weghe

De cursus  is gemaakt voor en door journalisten, en moet helpen bij het beantwoorden van belangrijke vragen die leven bij journalisten: hoe kunnen we A.I. toepassen bij het brengen van nieuwe verhalen? Wat is de winst? Wat zijn de valkuilen?

De cursus is gratis en online toegankelijk via het Training Centre van Google News Initiative en is beschikbaar in maar liefst 17 talen. Wie de opleiding volledig volgt, krijgt een getuigschrift. Een tweede vervolgopleiding, die heel praktijkgericht is, zal eind dit jaar gelanceerd worden. Je vindt de link naar de opleiding hier.

Meer over Informatie

“Boodschappen van algemeen nut zijn een spiegel van wat er leeft in Vlaanderen”

Wat doet VRT om desinformatie te bestrijden?  

Beleef de paasvakantie op je paasbest bij VRT

6 VRT-nominaties voor de Belfius Persprijzen

Hoe komt Tom Waes aan bijna 2 miljoen kijkers?

Radio 2 blikt terug op een jaar vol bijzondere mensen

Beleef de kroning van koning Charles III op de eerste rij bij VRT

Flo Windey onderzoekt de relatie tussen jongeren en politie