vrijdag 07 juni 2024
07 juni 2024

Hoe komen de verkiezingsuitslagen op jouw scherm?

Vrijdag 7 juni 2024 — Zondag trekt iedereen opnieuw naar de stembus. Na het uitbrengen van je stem kan je de uitslagen opvolgen in de verkiezingsmarathon op VRT 1. Dat programma is een heuse marathoninspanning en komt tot stand dankzij de maandenlange voorbereiding van heel wat VRT-medewerkers.

Zondag 9 juni is opnieuw een hoogmis van de democratie. We trekken allemaal naar de stembus om nieuwe vertegenwoordigers te kiezen op Vlaams, federaal en Europees niveau. Na het uitbrengen van onze stem is het gespannen wachten op de resultaten in de studio. Voor VRT-medewerkers is deze uitzending een ware marathon. Maanden van voorbereiding en expertise komen samen tot een hoogtepunt in dat programma, met allerlei afgeleiden op radio en online.

Reporters ter plaatse

Wanneer de stembureaus openen op verkiezingsdag, zijn VRT-reporters in het veld al op pad. Zij zijn gestationeerd in alle uithoeken van het land, waar ze belangrijke politieke kopstukken volgen of verslag uitbrengen over het verloop van de dag. Naar de avond toe verschuift het epicentrum van de provincies naar Brussel, waar reporters zich richting het Vlaams en Europees parlement begeven. 

De reporters ter plaatse worden aangestuurd door een intake-redactie op de nieuwsdienst. Die intake-redactie vormt het kloppend hart van de actie. Een ‘crisiscentrum’ als het ware, dat nauwgezet de ontwikkelingen in het veld opvolgt via de reporters. Interviews met politieke spilfiguren, beelden van de stembureaus… Deze redactie bepaalt wat er allemaal zal worden uitgezonden vanaf 13 uur, wanneer de verkiezingsmarathon van start gaat op VRT 1, Radio 1 en in de VRT NWS-app. 

De resultaten sijpelen binnen

Om zo snel mogelijk op de hoogte te zijn van de resultaten, kan VRT rekenen op een netwerk van correspondenten. Van zodra er uitslagen in hun regio bekend zijn, bezorgen zij die informatie zo snel mogelijk aan de publieke omroep. Deze uitslagen worden ‘VRT-uitslagen’ genoemd, omdat ze al bekend zijn op de redactie nog voor de officiële resultaten via Binnenlandse Zaken worden doorgestuurd.

Zodra die eerste VRT-resultaten binnenkomen, komt het werk in een stroomversnelling terecht. De uitslagen worden gecontroleerd voor ze worden verspreid via de verschillende platformen. Dirk Reynaers, eindredacteur Uitslagen KIES24: "Samen met Geert Timmermans (project manager Uitslagen KIES24), Ivan De Vadder en hoofdredacteur Steven Samyn moet ik inschatten of de binnengekomen resultaten realistisch zijn, en of ze bijgevolg gecommuniceerd kunnen worden naar de kijkers, luisteraars en surfers."  

De verkiezingsmarathon gaat van start

Zodra de eerste uitslagen binnenkomen en de machine op de redactie een versnelling hoger schakelt, neemt ook de nervositeit in de opnamestudio toe. Nadat de resultaten gecontroleerd zijn en groen licht krijgen, worden ze zo snel mogelijk op antenne gebracht. 

Terwijl Wim De Vilder en Annelies Van Herck de verkiezingsshow aan elkaar praten, verzorgt Ivan De Vadder de duiding bij deze resultaten. Ivan: "Het moment dat de eerste uitslag er is, is best spannend, want je weet dat de andere uitslagen ook snel zullen volgen. Na pakweg vier, vijf resultaten weet je wat de tendens zal zijn. Je beschikt natuurlijk nog niet over alle details, maar je voelt al snel aan wat er aan het gebeuren is." De verkiezinsdag is een echte marathon. “Het is een leuke, maar vooral heel belangrijke dag,” zegt Ivan. “Spanning en adrenaline gaan samen met opperste concentratie en motivatie.”

“De sfeer achter de schermen is fantastisch. Live televisie is het leukste wat je kan doen. Je voelt de spanning, de adrenaline. Iedereen werkt en zet z’n beste beentje voor. Het moet immers meteen goed zijn, esthetisch mooi. Het is een ongelofelijk leuke dag, eerlijk gezegd.” 

Ivan De Vadder
© VRT - GVH

Schermen

Dit jaar zal de verkiezingsmarathon plaatsvinden in de nieuwe, multifunctionele studio. Een meterslange schermmuur dient als decor, waar Ivan de resultaten zal toelichten aan de kijkers. Aan de software achter de schermen is maandenlang gewerkt. Geert Timmermans, project manager van de uitslagen: "We zijn al vroeg gestart met dit grote project. Van de eerste schetsen en testen met gebruikers tot en met de laatste simulaties samen met de overheid, spreek je toch al snel over een half jaar doorlooptijd.” 

En die nieuwe software brengt heel wat nieuwe mogelijkheden mee. Systeemingenieur Guillaume Deplancke: “Waar tijdens Terzake en De afspraak op de 33 meter lange muur enkel 2D-content wordt getoond, zal er nu ook voor het eerst 3D-content te zien zijn. In de vorm van uitslagen en peilingen die Ivan De Vadder live met een tablet in de studio bedient.  
 
En dat is niet het enige nieuwe aan deze studio. “Verder werken we ook met Augmented Reality, afgekort AR. Het 3D-beeld dat in de wand te zien is, wordt doorgetrokken naar het plafond in die AR-extensie. Op die manier zie je geen verschil tussen de fysieke LED-wand en het virtuele plafond. Daarnaast zullen de correspondenten over heel Vlaanderen ook te zien zijn in de studio met de hulp van AR, zo lijkt het alsof ze als hologram in de studio aanwezig zijn.” 
 

© VRT - GVH

Ondertussen staat alles op punt om de uitslagen zo snel en betrouwbaar mogelijk te verspreiden. “We verwachten opnieuw zeer veel bezoekers die de uitslagen willen volgen in de VRT NWS-app en op de website en we zijn er helemaal klaar voor,” zegt Geert Timmermans. “Achter de schermen werkt een product team om dit vlekkeloos te doen verlopen, zodat je thuis snel alle uitslagen krijgt op je smartphone, op je TV of op je radio.” 

De bal gaat aan het rollen

Na het vrijgeven van de eerste uitslagen draait de verkiezingsmachine op volle toeren. Tot ’s avonds laat werken de mensen ter plaatse, achter de schermen, op de redactie en in de studio aan het verspreiden en duiden van de verkiezingsresultaten, zowel via televisie, online als radio. Dat complexe samenspel vereist heel wat communicatie en coördinatie.

De focus ligt gedurende de rest van de namiddag en avond voornamelijk op de verkiezingsshow. Die show is belangrijk omdat de kijkers thuis zo meegenomen worden in het hele proces van de democratie. "Iedereen heeft gestemd en leeft met een bepaald verwachtingspatroon", vertelt Ivan. "’s Avonds krijg je daar dan het resultaat van. Wie heeft gewonnen of verloren, en vooral, wat betekent dit voor het land?"

© VRT - GVH

Meer over Informatie

Wie duikt er achter de micro's van het gloednieuwe Radio Bene?

De zomer bij VRT: sport en meer, ongeacht het weer

Het ABC van VRT met de S van ... Strijd tegen desinformatie

MIA’s 2024 headliner van Week van de Belgische muziek

Het ABC van VRT met de B van ... Boodschappen van algemeen nut: “Het is een spiegel van wat leeft in Vlaanderen”

Publiek toont vertrouwen in 'helemaal helder' aanbod van KIES24 op VRT

Hoe komen de verkiezingsuitslagen op jouw scherm?

Wat doet VRT om desinformatie te bestrijden?