VRT zet haar schouders onder twee projecten: ‘Eerste hulp bij twijfel’ en ‘Counterscam’. In de overload aan informatie, is het soms moeilijk om te weten wat je als mediagebruiker moet geloven. En daar wil VRT jou bij helpen!
Eerste hulp bij twijfel (VRT)
“We willen redacties, journalisten en organisaties ondersteunen om efficiënter om te gaan met desinformatie en sneller te kunnen reageren in een digitale omgeving waarin het met de dag makkelijk wordt om desinformatie te verspreiden. Ook willen we nieuwsgebruikers weerbaarder leren omgaan met desinformatie. Ik kijk bijzonder uit naar het resultaat van de geselecteerde sterke projecten.”, aldus Vlaams minister van Media, Benjamin Dalle. Het is de bedoeling dat VRT, samen met onder meer de universiteiten van Leuven, Brussel en Antwerpen, maar ook Roularta en Textgain, die twijfelende nieuwsgebruiker daarbij gaat helpen. Bij het project ‘Eerste hulp bij twijfel’ staat de digitale weerbaarheid tegen desinformatie voorop, net als het ontwikkelen van nieuwe formats om hen te bereiken met factchecks, op het juiste platform en in de juiste vorm. Daarnaast ontwikkelt het project tools om twijfels te detecteren, factcheckprocessen te versnellen en om die nieuwe formats te kunnen maken.
"We zouden bijvoorbeeld factcheckvideo's kunnen maken op TikTok, waar heel veel desinformatie rondgaat en waar juist heel weinig factchecks te vinden zijn. We weten dat daar veel jongeren zitten die aan het twijfelen gaan door valse berichten", legt Griet De Craen uit, hoofredacteur bij VRT NWS. “We willen in kaart brengen wie de Vlamingen zijn die twijfelen aan de informatie die ze te zien krijgen, bijvoorbeeld op hun sociale media, en die daardoor uit het lood geslagen zijn. Samen met de academici willen we onderzoeken wie die mensen zijn, maar ook wat ze nodig hebben om te weten of berichten die ze voorbij zien komen wel kloppen of niet. We willen onderzoeken op welke platformen er bijvoorbeeld de grootste nood is aan factchecks en in welke vorm."
Counterscam
Naast ‘Eerste Hulp bij Twijfel’, werkt VRT ook mee aan ‘Counterscam’, dat 18 tot 34-jarige sociale mediagebruikers, influencers of anderen die creatief met digitale media bezig zijn, bewust wil maken van de impact van desinformatie. Dat project wordt getrokken door vzw deCheckers en Chase.
Het factcheckersplatform deCheckers.be wordt binnen dat project ook verder uitgebouwd. En factcheckers en influencers gaan samen aan de slag om desinformatie rond thema's als gezondheid, technologie of klimaat impactvol te bestrijden.
In het totaal reikt de Vlaamse regering 3 miljoen euro uit in de strijd tegen desinformatie. Drie andere projecten krijgen ook financiële steun. Zo focust "NieuwsWijsNeuzen!" op het weerbaar maken van kinderen tegen desinformatie. Het project "COM-PRESS" wil dan weer methodes ontwikkelen waarmee journalisten valse beelden kunnen opsporen en ontmaskeren. En tot slot krijgt ook "Re:plus" ondersteuning zij willen onder meer een AI-aangedreven debattool ontwikkelen waarmee nieuwsgebruikers en nieuwsmedia meningen kunnen uitwisselen. De bedoeling is om zo tot een "minder polariserend en meer constructief maatschappelijk debat" te komen.