vrijdag 14 januari 2022
14 januari 2022

'Washington DC, 14 januari' - VRT NWS-reportage internationaal opgepikt

14 januari 2022 -  62, dat is het aantal buitenlandreportages die VRT NWS in 2021 deelde met internationale omroepen. De reportage over Washington na de bestorming van het Capitool werd door 44 kanalen bij 24 omroepen gebruikt.

De reportage stond op nummer 69 in de lijst van meer dan 1500 Foreign Coverage items van EBU.

Een jaar geleden waren alle ogen gericht op Washington DC. Het parlement was net bestormd en de belegerde hoofdstad maakte zich op voor de inhuldiging van president Joe Biden. De grote nieuwsagentschappen en -zenders maakten de klok rond aanbod. En in de nieuwsstroom wist een reportage van VRT NWS op te vallen. De reportage werd door 44 kanalen gebruikt door 24 EBU-omroepen.

VRT NWS-correspondent Björn Soenens en cameraman Daan Wallis trokken op 14 januari 2021 naar de omgeving van het Capitool. In bevreemdende omstandigheden maakten ze hun reportage die werd opgepikt door andere omroepen binnen de EBU. De opmerkelijke Washington-reportage was zelfs een van de tien meest internationaal gedeelde VRT-reportages in 2021, naast de onvermijdelijke beelden van de dramatische overstromingen in ons land.

“Onze reportage heeft de heel bijzondere sfeer die in Washington hing, kunnen vatten”, legt Björn Soenens uit. “Het was er echt een dooie boel, zeg maar zombieland. Alle straten en pleinen waren leeg. Dus zijn wij beginnen rondwandelen, urenlang, tot we toch enkele mensen ontmoetten. Zoals een familie melkveehouders, Trump-supporters, die vreemd genoeg niet goed wisten wat er gaande was. En verderop furieuze Trumpaanhangster die tekeerging tegen een Finse tv-ploeg. Die opmerkelijke ontmoetingen gaven een heel goed beeld van de onwerkelijke sfeer.”

Onze opmerkelijke ontmoetingen in Washington gaven een heel goed beeld van de onwerkelijke sfeer”

Björn Soenens
Videospeler inladen...

Eurovision News exchange

Net als andere EBU-leden maakt de VRT deel uit van Eurovision News exchange waarmee ze internationaal nieuwsitems en -reportages delen. “De regel is dat je als omroep materiaal over nieuws uit eigen land aanbiedt via dit systeem”, legt Geertje Bal, VRT NWS-journalist en vertegenwoordiger van de VRT in het EBU-News Committee, uit. “Maar het wordt ook aangemoedigd om elkaars werk in het buitenland te delen. VRT NWS doet daar actief aan mee. Ik geef dat ook altijd door aan de makers van deze items en die vinden dat altijd heel motiverend. In 2021 werden ruim in 62 reportages gedeeld.”

Alle omroepen worden aangemoedigd elkaars buitenlandwerk te delen, met VRT NWS doen we daar actief aan mee”

Geertje Bal

Waaronder dus de opmerkelijke Washington-reportage. “Ik kreeg van de collega’s te horen dat er al snel vraag was naar onze beelden”, weet Björn Soenens nog. “Dat is natuurlijk een fijne motivatie. Voor dit soort reportages, die het verschil maken, doe je het ook als journalist. Daan en ik gaan er zeker op blijven uittrekken. Want een jaar na de feiten is de spanning die we hebben vastgelegd nog niet gaan liggen. Integendeel, het land is meer verdeeld dan ooit. Tragisch, maar wel de basis voor sterke nieuwsreportages.”

Meer over Informatie

Het ABC van VRT met de B van ... Boodschappen van algemeen nut: “Het is een spiegel van wat leeft in Vlaanderen”

Publiek toont vertrouwen in 'helemaal helder' aanbod van KIES24 op VRT

Hoe komen de verkiezingsuitslagen op jouw scherm?

Wat doet VRT om desinformatie te bestrijden?  

Beleef de paasvakantie op je paasbest bij VRT

6 VRT-nominaties voor de Belfius Persprijzen

Hoe komt Tom Waes aan bijna 2 miljoen kijkers?

Radio 2 blikt terug op een jaar vol bijzondere mensen