maandag 26 september 2022
26 september 2022

Nomade-reportage: Bosnië en Herzegovina: land zonder volk

Rudi Vranckx stuurde opnieuw drie van zijn ‘Nomaden’ op pad: jonge reporters die net als hij willen weten wat er in de wereld gebeurt en waarom. Deze keer trokken drie van hen naar Bosnië en Herzegovina voor een reportage over de gespannen politieke situatie op de vooravond van de verkiezingen.

Man zwaait met Bosnische vlag

Arno Van Rensbergen, Jeroen Van Rensbergen en Hannes Blommaert nemen ons mee naar de hoofdstad Sarajevo en praten er met jong en oud.

Dertig jaar na de burgeroorlog dreigt het broze evenwicht tussen de Bosniaks (Bosnische moslims) en de Servische en de Kroatische Bosniërs in Bosnië en Herzegovina verstoord te worden door politieke instabiliteit.

Servische nationalisten zeggen het land te willen opsplitsen en dat leidt tot meer spanningen en zelfs etnische haat. Veel jonge Bosniërs hebben genoeg van de politieke chaos en de verdeeldheid. Uit angst voor een nieuwe oorlog verlaten ze massaal het land. “Ik wil me veilig voelen in mijn eigen land” zegt Nadja Si, een jonge dj uit Sarajevo.

De oudere generatie blijft achter en probeert met protesten de politiek in Bosnië en Herzegovina te veranderen. “Alles wat ik wens is de rest van mijn leven toe te kijken hoe jonge mensen dit land voorwaarts leiden.” zegt Azra Zornic, een gepensioneerde vrouw die wekelijks op de barricaden staat.

In de aanloop naar een van de belangrijkste verkiezingen in decennia staan de zenuwen in Bosnië en Herzegovina op scherp.

Bosnië en Herzegovina: Land zonder volk - in Vranckx op zaterdag 1 oktober om 20.10 uur op Canvas en VRT MAX

Dossier: Jongeren

Meer over Jongeren

Maak kennis met de mediamakers van morgen: dit was VRT Squad Bootcamp

Nieuwe Ketnet-serie 'Jij beslist: wrappertrip' zet verder in op interactiviteit

Magische start in Brugge: groot kinderkoor vlamt De Warmste Week op gang

Manu Van Acker en Pien Lefranc vlammen langs alle 319 gemeentes van Vlaanderen en Brussel voor De Warmste Week

Geslaagd? De MNM Blokhut telt af naar de zomer

Zes uitbundige jongeren beleven de reis van hun leven… zonder ouders, maar mét cameraploeg

De Warmste Week maakt thema editie 2023 bekend: opgroeien zonder zorgen

Van MNM Blok Party tot De MNM Blokhut: Samen erdoor tijdens de examenperiode