De Vlaming informeren over de actualiteit is een van de kernopdrachten van de publieke omroep. VRT NWS gaat actief op zoek naar nieuws en brengt daar verslag over uit. Geregeld komt dat nieuws uit Amerika, waar Björn Soenens reporter is. Hij brengt zijn nieuwsberichten op slechts enkele seconden vanuit New York tot in Brussel. Hoe gaat dat precies in z’n werk? Hoe komt een journaalitem vanuit New York zo snel tot bij ons?
Björn Soenens, live vanuit New York
In de video toont Björn het LiveU-toestel waarmee hij het nieuwsverslag opneemt. Ook heeft hij een statief, camera, microfoon en oortje nodig. Daarmee kan hij eenvoudig verbinding maken met de journaalstudio in Brussel. Björn: “Mensen denken vaak dat we in een redactielokaal zitten met producers en een team dat ons de laatste updates geeft, maar we doen het dus wel degelijk zelf live vanop een locatie.” Dat is allemaal mogelijk dankzij 4G-technologie: de technologie waarmee ook onze smartphones werken.
Overal, altijd en door iedereen
De techniek voor live-journaalitems en rechtstreekse verbindingen met journalisten ter plaatse is de laatste jaren sterk geëvolueerd en minder complex geworden. Nog niet zo lang geleden kwam bij live-uitzendingen heel wat organisatie en infrastructuur kijken. Binnen Europa gingen verbindingen meestal via satellietwagens, buiten Europa moest vooraf een vaste locatie met de nodige infrastructuur gereserveerd worden op een vast tijdstip, dat in Het journaal geblokkeerd werd. De reporter ter plaatse moest zich naar die plek begeven, met als gevolg dat er tijd verloren ging en de info niet altijd helemaal actueel was.
Daarom zocht VRT naar manieren om journalistieke live-uitzendingen eenvoudiger en efficiënter te maken, met een reporter die snel verslag kon uitbrengen vanop de gewenste locatie zelf. Daarbij waren er drie uitgangspunten:
- Een reporter moet overal, op elke gewenste locatie, live kunnen uitzenden.
- Een reporter moet altijd, op om het even welk moment, live kunnen uitzenden.
- Iedereen moet met de infrastructuur kunnen werken, eventueel zonder technische ondersteuning.
Gebundelde 4G-technologie
Sinds 2016 gebruikt VRT daarvoor 4G-technologie. De 4G-set van de reporter bestaat uit 4 tot 8 simkaarten die elk via 4G-verbinding beeld- en audiomateriaal doorsturen. De versterkte 4G zorgt voor een evenwicht tussen de snelheid en de kwaliteit van de beelden. Bovendien zijn de simkaarten verdeeld over verschillende netwerkoperatoren. Dat maakt het mogelijk om bij problemen door rampen of andere omstandigheden toch live uit te zenden, ook al zijn er storingen bij sommige operatoren.
Ook bruikbaar voor evenementen
VRT was bij de eerste omroepen om de techniek van de gebundelde 4G-technolgie toe te passen. Ze werd bij VRT NWS voor het eerst gebruikt door journalist Tom Van De Weghe tijdens een reportage in Amerika en later tijdens het WK Voetbal in Brazilië om sportverslagen door te sturen. Sindsdien worden met de 4G-technologie heel veel live-uitzendingen of live-interventies in Het journaal gerealiseerd.
Ook evenementen als wielerwedstrijden, Voor de Ronde (slow-tv met Ruben Van Gucht), de huldiging van de Rode Duivels na het WK in juli 2018 of de kick-off van Music For Life 2017 waarbij Linde Merckpoel uit een helikopter sprong. Zo brengt VRT de meest actuele gebeurtenissen in slechts enkele seconden tot bij jou.